OK. jest instrukcja. zamieszczam poniżej 2 emaile: POWODZENIA:
1 email:
Witaj mam na imię Marian mieszkam w Warszawie jeżdzę b4 1.9Tdi (prawie od 4-ech lat) i od jakiegoś czasu przeglądam różne fora internetowe.Ty swój przypadek opisywałeś w niejednym (szarpanie w okolicach 2000 obr. szczególnie na IV i V biegu), więc przerabiałem ten temat wsólnie z moim kolegą, który miesiąc temu zakupił sobie właśnie takie auto (b4 1.9 Tdi '94) z przebiegiem 225 tyś. km i z dokładnie taką usterką (szarpał już od III). Pierwsza diagnoza była - NASTAWNIK - zabrzmiało jak wyrok bo jak się później okazało jest to element którego nikt nie naprawia, kupno nowego odpada (cena) a zdobycie używanego na dogodnych warunkach (cena jeszcze do przeżycia od 400 do 1200 !?, ale przeważnie bez gwarancji no i sprawa wtyczki, gdyż w b4 i c4 były montowane okrągłe, każdy ma przynajmniej 10 lat) dlatego postanowiliśmy zaryzykować i samemu naprawić to urządzenie. Zrobiliśmy to w poprzednią sobotę i jak narazie jeździ idealnie (jest jeszcze przed ustawieniem dawki) w piatek albo w sobotę jedziemy właśnie na ustawienie i jeśli wszystko będzie OK, a Ty będziesz zainteresowany (celowo nie opisałem przyczyny) to daj znać.
POZDRAWIAM
2 email:
pierwsza diagnoza na VAG-u była taka, że to nastawnik - tylko nie wiadomo tak naprawdę co uszkadza się w tym nastawniku. Mając świadomość, że i tak jest on do wymiany postanowiliśmy zaryzykować i rozebrać go. Mieliśmy też drugi nastwnik z uszkodzoną obudową (po wypadku) i najpierw rozebraliśmy ten uszkodzony stwierdzając, ze tak naprawdę nie ma co się wnim zepsuć. Następnie rozebraliśmy ten z samochodu i po ilości tych opiłków, które tam zastaliśmy wiedzieliśmy, że to one muszą być przyczyną, resztę znasz. Teraz o tych zagadkach: 1. trzeba zdjąć go z pompy razem z przewodem odessać ropę z pompy żeby było łatwiej trafić kulką w otwór w kółku, które przesuwa się po wałku w pompie. 2. po zdjęciu pokrywy odkręcisz dwie nakrętki na klucz 7 zdejmiesz plastikowa przykrywkę i zobaczysz kilka pionowych drutów zgrzanych z blaszkami - trzeba je niestety odciąć tuż pod zgrzewem, a później polutowć trudność polega na tym że, nie brdzo chcą się lutować, użyj jakiegoś topnika do lutowania (kalafonia nie wystarczy) i dobrze zedrzyj powłokę niklową. 3. najważniejsze : na końcu ośki, ktora jest obrotowa jest nakrętka na klucz 10 i w środku śrubka typu torx, trzeba ja odręcić, ale wcześniej DOKŁADNIE zmierz w jakim miejscu jest ten element, który się wychyla. jest on osadzony na stożku, więc można delikatnie puknąć w tą śrubkę. Póżniej juz tylko zdejmiesz całą płytkę (nie rozbieraj jej całej) z tym ruchomym elementem . Proponuję abyś nie łączył tych napraw, wymień rozrząd ustaw kąt wtrysku, a póżniej weź się za nastawnik (pompy nie trzeba zdejmować). Dobra rada, przy wymianie rozrządu wymień dolne koło i daj nową śrubę centralną i mocno dokręć. Powodzenia, napisz o efektach i ciekawy jestem jaki ma przebieg.
_________________ Audi A4 1.8 20V bez turbo LPG
|