.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lip.2025 19:23:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dwustopniowy pedał gazy - sposó na sprawdzenie kolektora ??
PostNapisane: 04.paź.2005 19:04:03 
Użytkownik

CHodzi o słabe osiągi i chwilowy"dół" przy wcisnieciu gazu.przeczytalem gdzies tu na forum o dwustopniowym gazie wyczuwalne to jest przy naciskaniu pedału gazu czuc delikatny opór a potem nagły przypływ mocy czy to znaczy ze mój kolektor działa poprawnie i przełącza sie na drugi obieg ? czy przyczyną słabawej mocy może być zatkany filtr gazu lub niewystarczająca ilość gazu dostającego sie do silnika ?niestety na benzynie nie sprawdze czy jest wszystko ok bo zapiekło mi wtryskiwacz którys...REASUMUJĄC - czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia poprawnosci działania kolektora bez wyciągania go ??
pozdrawiam

B4,2.8 V6 quattro miód malina

Tytuł: Re: dwustopniowy pedał gazy - sposó na sprawdzenie kolektora
PostNapisane: 04.paź.2005 20:17:23 
Klubowicz

saabina napisał(a):
CHodzi o słabe osiągi i chwilowy"dół" przy wcisnieciu gazu.przeczytalem gdzies tu na forum o dwustopniowym gazie wyczuwalne to jest przy naciskaniu pedału gazu czuc delikatny opór a potem nagły przypływ mocy czy to znaczy ze mój kolektor działa poprawnie i przełącza sie na drugi obieg ? czy przyczyną słabawej mocy może być zatkany filtr gazu lub niewystarczająca ilość gazu dostającego sie do silnika ?niestety na benzynie nie sprawdze czy jest wszystko ok bo zapiekło mi wtryskiwacz którys...REASUMUJĄC - czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia poprawnosci działania kolektora bez wyciągania go ??
pozdrawiam

B4,2.8 V6 quattro miód malina

odłącz rurke podcisnienia i zassij (ale mi sie powiedziało :D), wtedy powinien ci sie otworzyć krótszy dolot.

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 04.paź.2005 21:11:42 
Klubowicz

To jeszcze nie wiele powie... choć da radę wyeliminować usterkę podciśnienia... Całą prawdę masz tutaj: http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... ht=abc+aah

Zakładam, że masz I albo II generację gazu - więc jest to przypadek beznadziejny jak dla mnie...

P.S.
Ja też kiedyś byłem takim przypadkiem beznadziejnym :P

Tytuł:
PostNapisane: 04.paź.2005 21:47:17 
Użytkownik

byles przypadkiem beznadziejnym ? hahha cóż więc zrobiłeś takiego, ze już nie jestes ?sprzedales fure ?ja licze na to, ze cos z tym fantem zrobie, najwyzej bede jezdził na benzynie.nadal nie uzyskalem jasnej odpowiedzi na temat pedalu gazu który działa jak juz wczesniej pisałem dwustopniowo (takie wrażenie jest) i co to oznacza ???

Tytuł:
PostNapisane: 04.paź.2005 22:01:49 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
to o czym piszesz to poprostu 2 przepustnica i ta druga otwiera sie po wcisnieniu 1/2 pedalu gazu ... skracanie kolektorow nie zalezy od wcisnienia pedalu gazu a od obrotow silnika ... a przydlawianie moze byc spowodowane zarowno problemami z dostateczna dawka spowodowana zapchaniem filtra jak i zwalona sonda lambda

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 04.paź.2005 22:09:02 
Klubowicz

saabina napisał(a):
byles przypadkiem beznadziejnym ? hahha cóż więc zrobiłeś takiego, ze już nie jestes ?sprzedales fure ?ja licze na to, ze cos z tym fantem zrobie, najwyzej bede jezdził na benzynie.nadal nie uzyskalem jasnej odpowiedzi na temat pedalu gazu który działa jak juz wczesniej pisałem dwustopniowo (takie wrażenie jest) i co to oznacza ???

Założyłem sekwencję, reszta tak jak pisze Hans...

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2005 07:45:18 
Użytkownik

oj Hans skoro skracanie kolektorów działa po osiągnięci pewnych obrotów, to przecie ten pedał gazu trzeba wcisnąć :D Co do przydławienia to dochodzą jeszcze kabelki, świece, nieszczelności czujnik temperatury, czujnik położenia przepustnicy i wiele innych.
Co do sprawdzenia skracania kolektora, proponuje wcisnąć gaz do około 3800obr/min poczym gwałtownie gaz w podłoge, przy około 4200obr/min dzwięk silnika powinien zamienic sie w przyjemne ryczenie. poza tym warto też sprawdzić czy cięgło siłownika sie poursza.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1