.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.kwi.2025 12:54:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problemy z audi
PostNapisane: 02.sie.2005 09:42:48 
Użytkownik

Czesc. witam wszystkich i chcialbym sie podzielic moimi doswoadczeniami oraz poprosic o sugestie

Posiadam audi a4 2,5 tdi Q . bardzo dobrze sie jezdzi duza moc . wygodne. jednak usterkowosc tego auta zaskoczyla mnie. auto pochodzi od krajowego dealera i tam bylo serwisowane . a teraz inne fakty.
1. po 55 tys system wycieraczek zatarl sie. zostal przeczyszczony ale po roku - 82 tys - znowu sie zatarl. postanowilem wymienic na nowy i co ? czekalem miesiac na nowy az sprowadza z niemiec. jezdzilem miesiac bez wycieraczek w maju a padalo czesto.
2. po 90 tys pekl waz cisnieniowy miedzy intercoolerem a turbo. maks obrotow to 2500 a predkosc 105 na rownym , ciezko wyprzedzic tira. niedosc ze ten kawalek rurki kosztuje 285 pln to rowniez nie ma go w kraju i trzeba czekac od 5 do 10 dni na sprowadzenie z niemiec
3. po raz trzeci wywalilo mi bezpiecznik od spryskiwaczy.
4. odpadla plastikowa oslona z tylu siedzenia kierowcy.
Nie rozumiem dlaczego samochod ktory byl samochodem roku 2002 czy 2001 jest taki usterkowy.
rozumiem ze sa to male usterki ale oczekiwanie na czesci zamienne dyskwalifikuje kulczyka jako generalnego przedstawiciela
Nie rozumiem dlaczego mimo ze w ksiazce serwisowej jest napisane wymiana paska rozrzadu co 120 tys. serwisy zalecaja pierwsza wymiane po 90 tys a nastepne co 60 tys. Czy to oznacza ze prucent sprzedaje iluzje czy serwisy chca naciagac klientow.
Chcialbym dodac, ze kulczyka - przdstawiciela odpowiedzial mi ze jest to normalny czas oczekiwania i drobne usterki. o ile sa to drobne usterki to czas oczekiwania nie jest drobny a i rowniez oplaty za naprawe

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 09:59:23 
Użytkownik

Widać trafiłeś na pechowy egzemplarz.... Co do polskich dealerów to niestety to moim skromnym zdaniem powodem niechęci Polaków do nowych aut jest również to, że w zamian za swoją marżę dealerzy nie oferują odpowiednio więcej. Znajomy pan mechanik, jest często znacznie tańszy i lepszy, dlatego polecić Ci moge korzystanie z tego rodzaju źródeł.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 10:15:26 
Użytkownik

nie lubie serwisow i rowniez przy wymianie oleju czy lozyska korzystam za znajomego mechanika. niestety rurki czy systemu wycieraczek nie dorobi juz .
jezeli chodzi o system wycieraczek uwazam ze jest to wada fabryczna i powinna byc wymieniana za free. w serwisie autoryzowanym powiedzieli mi ze jest to typowa usterka i wina jest to ze w Polsce sypia zima sol. chora argumentacja bo ani w hondzie ani w cli nie dzialy mi sie takie rzeczy.
autoryzowany serwis na sprawdzenie braku mocy komputerem chcial sie umowic na tydzien do przodu skorzystalem z almaru na debinskiej nastepnego dnia i po10 minutach diagnoza byla. olej i filtry rowniez wymienilem ostatnio w znajomym wrsztacie za 180 pln, w tym castol magnatec 5w30 filtr mann i robocizna a nie jak cha w serwisie za 850 pln. rowniez trwalo to pol godziny a nie jak w serwisie 4 i pol godziny

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 12:23:32 
Użytkownik

No jeszcze troszke a sam odpowiesz sobie na pytania. :D
W serwisie wychodza z zalozenia ze skoro stac cie na Audi to i na ego utrzymanie, latwiej to mozna sprawdzic w przypadku mercedesa jest jeszcze drozszy.
Na forum jest dzial Ogloszenia i tam mozna sporo kupic roznych czesci,
sporo jest tez na allegro.
Moje autko tez sie psuje ale ma te szczegolna ceche ze jeszcze nigdy nie zdazylo sie zebym nie dojechal z punktu A do punktu B, az ze wycieraczki, a ze wolniej, ale nie stoisz jak gwizdek w polu i nie czekasz na pomoc. Fakt ze nie powinno sie to zdazac w tych autkach ale najslabszym ogniwem w produkcji jest czlowiek jeden nie zmontowal inny nie sprawdzil.
Zawsze mozesz wrocic do sprawdzonych wczesnie posiadanych marek, czego nie polcam.
Audi to dobra marka.

Dwie rzeczy sa nieskonczone:
wszechswiat i glupota ludzka. (Albert Einstein)

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 15:08:59 
Użytkownik

Ja jestem zdania,że samochody które docierają do polskich dilerów są zazwyczaj tymi gorszymi które nie nadają się na rynek zachodni.Odnośnie serwisów miałem troche do czynienia i czestym przypadadkiem jest kasowanie za części a nie wymienianie ich,następnie mechanicy sprzedają je sami.Przekonałem się o tym pracując w sklepie motoryzacyjnym,gdy mechanicy z serwisu przychodzili i chcieli mi sprzedawać nowe części.Jeździjcie lepij do znajomych mechaników,oni was nie wykołują.to moje zdanie i może nie każdy się zgadza. OGI B4 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 16:05:40 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
bez wlasnych nic nie wnoszacych zdan prosze. problem jest prosty. masz niezetelny serwis. przede wszystkim lachy nie robia .... max 14 dni to czas oczekiwania na czesc z niemiec. i jezeli mowia inaczej, KLAMIA!!!!! masz prawo oddac sprawe do sadu konsumenckiego i zglosic swoj protest Kulczykowi. Paski moga wymieniac czesciej bo 120 tys to ZALECENIE producenta a nie nakaz. a jezeli sprzedaja podreoby zamias oryginalow to pewnie boja wie wpadki. drugi powod zeby zmienic niezetelny serwis. a poza tym wady fabryczne, jezeli znajdziesz myslacego mechanika to pousuwa bez problemu. pozdrawiam i zycze wspolpracy z bardziej przyjaznie usposobionymi ludzmi w kwestii Audi. :)

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 17:02:18 
Użytkownik

Ponieważ nie masz w Profilu napisane skąd jesteś, polecam przejrzeć:

-> Polecane warsztaty samochodowe: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=1808

i strzec się:

-> NIEpolecanych warsztatów samochodowych : http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=2171

Ja nalazłem tam pomoc i jestem zadowolony :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 20:03:08 
Użytkownik

rowniez jestem posiadaczem audi i rowniez nie ustrzeglem sie przed drobnymi (na szcescie) awariami. mysle ze jest to normalne w kazdym aucie, jednak niektore zdarzenia sa mniej, a inne bardziej irytujace.
ostatnio mialem problem z przeplywomierzem, ale rowniez uwazam ze mogl sie "sypnac", chodzi jednak zupelnie o cos innego. o nasze serwisy tzw autoryzowane. z reguly w takim serwisie wiedza z gory co jest i najczesciej jest to to, co jest najdrozsze. kiedy zaczalem glosno sie zastanawiac, czy aby z pewnoscia ta czesc jest konieczna do wymiany (biorac pod uwage objawy), odpowidziano mi prosto, ze wtedy bedzie sie szukac dalej. a koszta ? koszta sa moje. znalazlem wreszcie warszatat, w ktorym powiedzieli, ze wymienia najpierw rzecz, ktora jest najprostsza do wymiany, a jesli to nie bedzie to, to zaloza stara czesc i wtedy dopiero zaczna szukac dalej. czyli generalnie mozna w ten sposob.
druga sprawa jest kwestia cen w naszych "ASO". mam obecnie do wymiany olej w skrzyni automatycznej i jak sie dowiedzialem, nie jest to proste zeby go wymienic. sprawdzilem cene wymiany w niemczech: 150 euro. zadzwonilem do naszych serwisow i oto co uslyszalem: ASO w poznaniu strezlilo cena 1500 zlotych i zeby byl pan przygotowany, ze moze byc wiecej !!!! natomiast ASO w przezmierowie hcce zrobic to samo, ale juz tylko za zlotych 900. poniewaz i tak musze w kazde z tych miejsc dojechac, wybieram niemcy, choc oni sa zdziwieni czemu tego nie robie u nas, bo niby u nas taniej: tansze samochody, tansza robocizna. w zwiazku z tym, porownalem sobie wiecej cen. i tu spore zaskoczenie: niby cena wyjsciowa dla audi jest nizsza w polsce, ale w przypadku wyposazenia samochodu w te same elementy, okazuje sie, ze gdyby nawet kupic w niemczech noweczke i zaplacic i vat i akcyze, to oszczednosc wychodzi ok 20 tys zlotych (ok 140 tys PL i niecale 120 tys w niemczech) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
ufff troche sie rozpisalem, ale to takie moje drobne uwagi, odnosnie naszych cen i jakosci ASO.
pozdrawiam audimaniakow.

A4 1,9 tdi avant automat 85 kW 1998 - bylo
VW Passat Variant 2,0 automat 1996 - bylo
Audi Coupe 2,0 1989 - bylo
Audi 80 1,6 1986 - bylo

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 08:54:24 
Użytkownik

seway napisał(a):
. mam obecnie do wymiany olej w skrzyni automatycznej i jak sie dowiedzialem, nie jest to proste zeby go wymienic. sprawdzilem cene wymiany w niemczech: 150 euro. zadzwonilem do naszych serwisow i oto co uslyszalem: ASO w poznaniu strezlilo cena 1500 zlotych i zeby byl pan przygotowany, ze moze byc wiecej !!!! natomiast ASO w przezmierowie hcce zrobic to samo, ale juz tylko za zlotych 900. poniewaz i tak musze w kazde z tych miejsc dojechac, wybieram niemcy

w olsztynie za ta przykemnosc licza sobie za robocizne 350 zl

pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1