rowniez jestem posiadaczem audi i rowniez nie ustrzeglem sie przed drobnymi (na szcescie) awariami. mysle ze jest to normalne w kazdym aucie, jednak niektore zdarzenia sa mniej, a inne bardziej irytujace.
ostatnio mialem problem z przeplywomierzem, ale rowniez uwazam ze mogl sie "sypnac", chodzi jednak zupelnie o cos innego. o nasze serwisy tzw autoryzowane. z reguly w takim serwisie wiedza z gory co jest i najczesciej jest to to, co jest najdrozsze. kiedy zaczalem glosno sie zastanawiac, czy aby z pewnoscia ta czesc jest konieczna do wymiany (biorac pod uwage objawy), odpowidziano mi prosto, ze wtedy bedzie sie szukac dalej. a koszta ? koszta sa moje. znalazlem wreszcie warszatat, w ktorym powiedzieli, ze wymienia najpierw rzecz, ktora jest najprostsza do wymiany, a jesli to nie bedzie to, to zaloza stara czesc i wtedy dopiero zaczna szukac dalej. czyli generalnie mozna w ten sposob.
druga sprawa jest kwestia cen w naszych "ASO". mam obecnie do wymiany olej w skrzyni automatycznej i jak sie dowiedzialem, nie jest to proste zeby go wymienic. sprawdzilem cene wymiany w niemczech: 150 euro. zadzwonilem do naszych serwisow i oto co uslyszalem: ASO w poznaniu strezlilo cena 1500 zlotych i zeby byl pan przygotowany, ze moze byc wiecej !!!! natomiast ASO w przezmierowie hcce zrobic to samo, ale juz tylko za zlotych 900. poniewaz i tak musze w kazde z tych miejsc dojechac, wybieram niemcy, choc oni sa zdziwieni czemu tego nie robie u nas, bo niby u nas taniej: tansze samochody, tansza robocizna. w zwiazku z tym, porownalem sobie wiecej cen. i tu spore zaskoczenie: niby cena wyjsciowa dla audi jest nizsza w polsce, ale w przypadku wyposazenia samochodu w te same elementy, okazuje sie, ze gdyby nawet kupic w niemczech noweczke i zaplacic i vat i akcyze, to oszczednosc wychodzi ok 20 tys zlotych (ok 140 tys PL i niecale 120 tys w niemczech) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
ufff troche sie rozpisalem, ale to takie moje drobne uwagi, odnosnie naszych cen i jakosci ASO.
pozdrawiam audimaniakow.
_________________ Q7, 3,0 tdi, 2008
A4, 2,0 tdi avant multitronic, 2006 - bylo
A6, 2,5 tdi avant tiptronic 132 kW BDH 2003 - bylo
A4 1,9 tdi avant automat 85 kW 1998 - bylo
VW Passat Variant 2,0 automat 1996 - bylo
Audi Coupe 2,0 1989 - bylo
Audi 80 1,6 1986 - bylo
|