.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.kwi.2025 02:12:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: intercooler i swiece zarowe w Audi A4 1,9TDI 90KM, 95r.
PostNapisane: 16.sie.2005 09:05:09 
Użytkownik

Mam trzy pytanka odnosnie mojego autka.
Skladam sobie A4 po stluczce, autko oberwalo z przodu od strony kierowcy.
1) W intercoolerze jest ch** (domyslam sie ze cisnienia powietrza doladowujacego) tylko niestety nie mam do niego podlaczonych zadnych przewodow:( czy ktos wie gdzie to trzeba podlaczyc - bo niebardzo widze tam jakikolwiek przewod ktory by pasowal :(
2) Przy przykrecaniu zbiorniczka od plynu do spryskiwaczy okazalo sie ze zbiorniczek nachodzi delikatnie na intercooler i opiera sie o niego takimi uchwytami z okraglymi uszkami ;) Intercooler jest ustawiony pod pewnym katem do podloza - czy tak ma byc czy tez moze powinien byc ustawiony prostopadle do podloza ?
3) Odpalan samochod i po pewnym czasie zaczyna migac ( o ile dobrze pamietam - alno swiecic) kontrolka od swiec zarowych - o co w tym chodzi ;) ?? Czy moze jest to informacja o przepalonej swiecy ?? czy tez cos gorszego ?? w sumie to swiec nie sprawdzalem jeszcze bo nie mialem za bardzo czasu :( Ale dobrze byloby wiedziec co auto sygnalizuje ;)

Z gory dzieki za pomoc ;)

Slawek.

Tytuł: Re: intercooler i swiece zarowe w Audi A4 1,9TDI 90KM, 95r.
PostNapisane: 16.sie.2005 09:09:17 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
slawo80 napisał(a):
Mam trzy pytanka odnosnie mojego autka.
Skladam sobie A4 po stluczce, autko oberwalo z przodu od strony kierowcy.
1) W intercoolerze jest ch** (domyslam sie ze cisnienia powietrza doladowujacego) tylko niestety nie mam do niego podlaczonych zadnych przewodow:( czy ktos wie gdzie to trzeba podlaczyc - bo niebardzo widze tam jakikolwiek przewod ktory by pasowal :(
2) Przy przykrecaniu zbiorniczka od plynu do spryskiwaczy okazalo sie ze zbiorniczek nachodzi delikatnie na intercooler i opiera sie o niego takimi uchwytami z okraglymi uszkami ;) Intercooler jest ustawiony pod pewnym katem do podloza - czy tak ma byc czy tez moze powinien byc ustawiony prostopadle do podloza ?
3) Odpalan samochod i po pewnym czasie zaczyna migac ( o ile dobrze pamietam - alno swiecic) kontrolka od swiec zarowych - o co w tym chodzi ;) ?? Czy moze jest to informacja o przepalonej swiecy ?? czy tez cos gorszego ?? w sumie to swiec nie sprawdzalem jeszcze bo nie mialem za bardzo czasu :( Ale dobrze byloby wiedziec co auto sygnalizuje ;)

Z gory dzieki za pomoc ;)

2. Intercooler ustawiony jest poziomo, ale nawiew na niego zapewniaja plastikowe kierownice powietrza.
3. Sygnalizacja wody w filterku paliwa. Wymienic filterek lub oczyscic z wody przy uzyciu korka spustowego.

Dodatkowo sugeruje wizyte w warsztacie i pelna diagnostyke VAG`iem.

PS: co to ten ch**? :D

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 10:16:35 
Użytkownik

Dzieki za odpowiedz ;)
Rzecz jasna nie ch** tylko czujnik ;) taka literowka - aczkolwiek smieszna ;)
Vaga sam sobie podlacze tylko musze skonczyc plytke drukowana robic i elementy polutowac do kabelka ;)
Plastikowie kierownice powitrza na intera mam tylko nie wiedzialem jak on jest ulozony - wyglada na to, ze po uderzeniu troche sie przestawil. Piszac poziomo masz na mysli ustawienie prostopadle do podloza prawda ?? ;) Tak mi sie wlasnie wydawalo bo w zderzak troszke kiepsko pasowalo - ale wolalem sie upewnic ;)
Jeszcze raz dzieki ;)
Z tym filterkiem to bym nie wymyslil chyba ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 16:15:43 
Użytkownik

U mnie w A4 nie jest tak do końca poziomo - jest pionowo górą nachylony lekko w dól

PostNapisane: 16.sie.2005 19:21:24 
Użytkownik

slawo80 napisał(a):

U mnie jest polozony pod katem w kierunku wnetrza, tzn. wyzsza czesc jest bardziej wysunieta do przodu. nakierowana jest na niego gumowa prowadnica powietrza od wlotu w zderzaku, wiec wszystko jedno pod jakim katem on lezy.

PostNapisane: 17.sie.2005 06:52:44 
Użytkownik

Kwieto napisał(a):
slawo80 napisał(a):

U mnie jest polozony pod katem w kierunku wnetrza, tzn. wyzsza czesc jest bardziej wysunieta do przodu. nakierowana jest na niego gumowa prowadnica powietrza od wlotu w zderzaku, wiec wszystko jedno pod jakim katem on lezy.

Ja tez tak mam tak sie teraz tylko zastanawiam czy nie za mocno ;) powiedz mi czy zbiorniczek od spryskiwaczy zachodzi Ci z boku na intera ?? bo u mnie zachodzi i opiera sie o niego tymi uchwytami (lapkami) o ktorych pisalem - wyglada to tak jakby tak mialo byc a te uchwyty mialy specjalnie opierac i intercooler - czy jest tak tez u Ciebie ??
Dzieki wielkie za pomoc panowie;) :piwo:

Slawek.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1