.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 00:53:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapalajaca sie kontrolka oleju w A4
PostNapisane: 26.sie.2005 16:36:20 
Użytkownik

Witam,mam maly problem w moim Audi. Srednio raz na 7-8 odpalen po uruchomieniu silnika w momencie gdz juz zadna z kontrolek nie powinna sie swiecic pojawia sie sygnal dziekowy i czerwona kontrolka oleju, gasnie po ok 4 sekundach i wszystko jest ok. Moje A4 mam bardzo krotko, po 3 dniach uzytkowania wymienilem olej, wczesniej przez te 3 dni tego nie bylo, nie wiem czy poprostu nie mialem szczescia na to trafic czy moze to byc nastepstwo wymiany oleju. Poziom oleju jest ok, sprawdzalem silnik od spodu, nie ma zadnych wyciekow itp, inspekacja zostala skasowana. W poniedzialek jade podlaczyc go pod VAG-a ale w miedzyczasie moze ktos cos wymysli.Pozdrawiam

Tytuł: Re: Zapalajaca sie kontrolka oleju w A4
PostNapisane: 26.sie.2005 20:36:56 
Użytkownik

Polsenator napisał(a):
Witam,mam maly problem w moim Audi. Srednio raz na 7-8 odpalen po uruchomieniu silnika w momencie gdz juz zadna z kontrolek nie powinna sie swiecic pojawia sie sygnal dziekowy i czerwona kontrolka oleju, gasnie po ok 4 sekundach i wszystko jest ok. Moje A4 mam bardzo krotko, po 3 dniach uzytkowania wymienilem olej, wczesniej przez te 3 dni tego nie bylo, nie wiem czy poprostu nie mialem szczescia na to trafic czy moze to byc nastepstwo wymiany oleju. Poziom oleju jest ok, sprawdzalem silnik od spodu, nie ma zadnych wyciekow itp, inspekacja zostala skasowana. W poniedzialek jade podlaczyc go pod VAG-a ale w miedzyczasie moze ktos cos wymysli.Pozdrawiam

hej, ja mialam ten sam problem...wymienilam olej i po prau dniach pojawila mi sie ponownie kontrolka.... i to przez pare dni no ale zlekcewazylam ja.....i potem przestala sie zapalac...no ale teraz mam inny problem....czasami miga mi i piszczy pomaranczowa kontrolka z takim "samochodzikiem" i nie mam pojecia co ona oznacza...gdyz instrukcje mam po niemiecku :( moze Ty wiesz? pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 21:06:12 
Użytkownik

Tzn po wymianie oleju pojawiala Ci sie na chwile czerwona kontrolka oleju tak? A po jakim czasie to ustapilo u Ciebie? Pomaranczowa kontrolka z autkiem umieszczona w okolicach obrotosciomierza to fabryczny imobilizer,moze cos z kluczykiem nie tak lub w stacyjce?Nie mam pojecia ale w kazdym razie ta kontrolka to imobilizer na bank.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 22:28:16 
Użytkownik

Polsenator napisał(a):
Tzn po wymianie oleju pojawiala Ci sie na chwile czerwona kontrolka oleju tak? A po jakim czasie to ustapilo u Ciebie? Pomaranczowa kontrolka z autkiem umieszczona w okolicach obrotosciomierza to fabryczny imobilizer,moze cos z kluczykiem nie tak lub w stacyjce?Nie mam pojecia ale w kazdym razie ta kontrolka to imobilizer na bank.

Tak, po dwoch dniach od wymiany zaczela sie pojawiac....a przestala gdzies po 2 tyg....hmmm a mozna tez immobilizer wylaczyc?? bo cos mi sie wydaje ze on nie wspoldziala z moim alarmem ktory montowalam w pl dodatkowo...bo czasami zamkne auto wlacze alarm (slysze dwa syg - co prawidlowo) i po paru sekundach jeszcze raz daje mi sygnaly ktore juz nei powinne sie pojawiac... w ogoel to trafilam na pechowa a4....

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 22:55:10 
Użytkownik

Polsenator napisał(a):

Hej ;)
Ja tez mam A4 z 95r TDI no i wlasnie ja skladam bo byla po stluczce.
U mnie tez zapala sie kontrolka od imobiliera ale po odpaleniu gasnie czy tak ma byc ?? bo w kluczyku nic nie mam. macie moze opis tego ustrojstwa?? bo dobrze byloby zeby wszystko bylo oki ;)
Mam jeszcze jeden problemik - pop pewnym czasie od odpalenia zaczyna migac kontrolka od swiec zarowych - o co chodzi, czyzby kroras swieca byla nie teges ? ktos powiedzial mi ze to przez wode w filtrze paliwa, jest to mozliwe ?? nie sprawdzilem jeszcze sam bo niestety czasu nie mam :( co o tym myslicie ??

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 23:25:51 
Użytkownik

jak gasnie po odpaleniu to oki :) gorzej jak miga...by the way....jak wyglada kontrolka od swiec zarowych? a ta woda w filtrze ma wplyw na to ze z rury wydechowej cieknie mi woda ??

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 23:51:06 
Użytkownik

Dagmara napisał(a):

jak gasnie po odpaleniu to oki :) gorzej jak miga...by the way....jak wyglada kontrolka od swiec zarowych? a ta woda w filtrze ma wplyw na to ze z rury wydechowej cieknie mi woda ??

Ta kontrolka ma narysowana spiralke ;) Z woda nie chce sie bypowiadac ale moze i ma - w kazdym badz razie w filtrze na dole powinien byc plastikowy korek spustowy ktoeym wlasnie mozna ewentualna wode spuscic ;)
Jeszcze jedno mi sie przypomnielo - gdzie w A4 przymocowany jest filtr paliwa bo u mnie paskiem plastikowym przyczepili do rury idacej z intercoolera do silnika :(

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2005 09:16:59 
Użytkownik

W sumie to mam benzyne 1.8 125 km wiec o dieslach w Audi wiem raczej niewiele aczkolwiek ojciec ma Mercedesa diesla gdzie swiece normalnie gasna potem odpala i wszystko jest ok, mysle ze jak kontorlka zaczyna swirowac w momecie gdy silnik juz pracuje to raczej swiece zarowe to nie sa aczkolwiek reki sobie nie dam uciac. Co do Imobiliizera to chyba nie ma zadnego ukrytego przelacznika czy cos takiego ktorym by to mozna bylo wylaczyc, choc mysle ze dobremu elektrykowi dlugo by to nie zajelo.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1