.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.gru.2024 22:11:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 100 C4 - problem z Audio
PostNapisane: 27.wrz.2005 03:31:09 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C5
Witam
Mam problem ze sprzętem audio w moim Audi 100 C4 z 1994 r. Zmieniłem radio z oryginalnego Audi Gamma (z odtwarzaczem kasetowym) na nowe radio Kenwoda. Przód gra bez zastrzeżeń (na wzmacniaczu radia – tak też było w oryginale) natomiast tył gra, ale za cicho i wycięte ma tony niskie i wysokie. Z tyłu z tego co się zorientowałem jest system BOSE i z radia wychodzi się z wyjścia „out” na wzmacniacz. Tak też podłączyłem te przewody do nowego radia. Problem chyba jest z zasileniem tego wzmacniacza lub ze sterowaniem. Radio oryginalne maiało 3 wtyczki – 2 DIN (które pasowały do radia nowego) i jedną nietypową – przedłużoną, z której wziąłem przewody do podłączenia wyjścia „out” z przedwzmacniacza nowego radia na tył do systemu BOSE. Zostało mi jednak kilka przewodów, których znaczenia nie znam. W pierwszej wtyczce DIN również nie wiem co jeden przewód (ślepy w nowym radiu) znaczy. Oto symbole, które mnie interesują (opisane na rysunku gniazd, na oryginalnym radiu Audi): GA, NF- ST, CL, ENA, DATA. Mam wyrysowane gniazda starego radia (mogę przesłać pocztą) i bardzo bym prosił o radę jak podłączyć tylni wzmacniacz, lub chociaż o opis tych styków, które podałem. Z góry dziękuję za pomoc :) .
Krzysztof

e-mail: krzyfrackiewicz@gmail.com

Audi A6 C5__2,8 V6__'97 r.
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 12:26:12 
Użytkownik

Wydaje mi się że system BOSE współpracuje tylko z oryginalnym radiem.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 13:12:47 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Obawiam sie ze musisz dokupic specjalną kostke z tzw "emulatorem" poszukaj na allegro widziałem takie coś.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 18:12:52 
Użytkownik

Witam

Dziękuję za odpowiedź, ale prosiłbym coś bliżej o tym emulatorze (szukałem na Alegro, ale nie mogę znaleźć) - nazwa, gdzie konkretnie go widziałeś. Dziękuję i pozdrawiam

Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 19:07:29 
Użytkownik

Mi za zalorzenie zawolali 100 dolcow ale sie umowilem na ten tydzien na instalacje bo sam sie bajem podlaczac - za duzo glosnikow i kabli i jak minimalnie podglasnialem to odrazu buczalo i wogule...

Dlatego sie zdecydwalem przeznaczyc jedna druga wyplaty na to....

Ale! :peace: Mysle ze bedzie dobzie dzialalo....

PS: Zabawna mina byla goscia ze sklepu jak popatrzyl na te wtyczki :diabel:
Ale popatrzyl na schematy i powiedzial ze niebedzie problemu....

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 19:45:20 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
spokojnie :D ... jezeli masz aktywne glosniki z tylu ( jak to nazwales Bose) to poprostu puszczasz tam z Chinch z radia na wejscie sygnalowe tych glosniokow czyli HL i HR ( hinten links , Hinten rechts ) a bodajze bialy przzewod podepnij pod zasilanie anteny bo wzmacniacz w glosnikach ma funkcje stand-by i zeby go "obudzic" musisz jak kazdy rasowy wzmacniacz zasilnic dodatkowym plusem ... ale jezeli juz jestes przy Kenwood'zie to daj se luz z tym przedpotopowym tylem bo kazde glosniki nieaktywne ale nowe z polipropylenowa membrana beda graly lepiej .... te wzmacniacze tam maja co prawda od 22 do 34 W mocy ale te glosniki to historia i przewaznie sa papierowe membrany... do oryginlanego radia to wystarczalo ale przy takim radiu jak masz gdzie koncowka pewnie ma te 25 W ciaglej mocy to o wiele lepiej zagraja glosniki podlaczone bezposrednio do radia

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 20:09:20 
Użytkownik

Hans ma rację, odpuść wzmacniacz, pociągnij przewody i wstaw głośniki

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2005 22:14:30 
Użytkownik

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tak właśnie planuję - pociągnąć instalację i wymienić głośniki na nowe, podłączone do wzmacniacza radia. Na razie jednak z kasą krucho i myślałem, że uda mi się uruchomić ten tylni wzmacniacz i pograć na oryginalnych głośnikach :-). Oczywiście podłączyłem do radia przewody "z Chinch z radia na wejscie sygnalowe tych glosniokow czyli HL i HR ( hinten links , Hinten rechts )" ale nie wiem który odpowiada za "obudzenie" wzmacniacza - czyli zasila go i w tym mój problem. Jeśli ktoś może mi podpowiedzieć to byłbym wdzięczny. Pozostaje jeszcze kwestia tych styków, które podałem w pierwszym poście... Czekam na podpowiedź i pozdrawiam

Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2005 05:31:21 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
tak jak pisalem wyzej .... musisz do bialego przewodu podlaczyc sygnal zasilania antety a te dodatkowe wyprowadzenia to miedzy innymi wysylanie informacji o czestotliwosci wyswietlanej na checku ... dokladnie masz wszystko opisane na tej stronie http://www.studio24.prv.pl/

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2005 17:51:46 
Użytkownik

Serdecznie dziękuję za link - jest świetny. Trochę mi się rozjaśniło w głowie. Teraz to już tylko próby mi zostały. Może mi się uda uruchomić ten tył, ale docelowo to i tak wymienię wszystkie głośniki. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2005 00:44:39 
Użytkownik

Witam!

Jako ze chlopaki z circuitcity jakos niekwapia sie do zalorzenia tego radia to chcialbym to troszke przyspieszyc. Mianowicie mam systrem BOSE w autku i radio delta cc. Mam tez radio SONY F7710 i chcialbym je podlaczyc ale jak ostatnio sprobowalem to charczalo jak minimalnie podglasnialem. W radiu mam 2 serie wyjsc na chinche + subwoofer i wejscie na aux.

Czy moze mi ktos wytlumaczyc jak to podlaczyc zeby bylo OK?

Oto schemat obu modeli.
Obrazek

W autku niemam zlacza na wtyczne "B" czyli ta srodkowa.... jedynie A i C...

Posiadam audi A6 z 97 roku i podlaczalem przez przewody od normalnych wyjsc... tzn. wlaczalo sie i niby bylo OK, ale jak podglosnialem nawet minimalnie to zaczynalo charczec i bylo zaglosno....

Czym to moze byc spowodowane???

PROSZE o wyjasnienie jak dla najprostrzego chlopa...ze wsi "niewiadomo"...

POZDRAWIAM :!!: Jarek :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.paź.2005 16:57:54 
Użytkownik

Odnawaim post bo dalej sobie nieporadzilem.... :zly: :(

Czy ktos wie jak to moge podlaczyc???

Moze mozna np chinchami??? Ludzie - przeciez nie wszyscy maja radia oryginalne i system bose i to im chodzi.....

Prosze o wyjasnienie...!

Tytuł:
PostNapisane: 03.paź.2005 17:55:59 
Użytkownik

mam ten sam problem z radiem Alpine CDA-9833. Kostki nie pasują, ma ktos rade na to ? Radio sie wlacza ale nie dzialaja glosniki ;]

Tytuł:
PostNapisane: 03.paź.2005 18:37:03 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
No a ja spory czas szukałem orginalnej gammy doV8 (wywaliłem otwieranego pioneera,) Hans uratował mi jeden głośnik aktywny :diabel: , ale zakupiłem na Allegro dwie sztuki, i jest git. Co prawda brakuje taj płyty CD, ale jestem z oryginalnego sprzętu bardzo zadowolony gra czysto radio nie gubi fali i pasuje z pulpitem i podswietleniem.

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2005 20:34:30 
Użytkownik

Maly V8 >> A mozesz mi podac jaki jest schemat podlaczenia zwyklego radia do instalacji Audi z systemem BOSE :diabel:

Prosze juz kolejny raz, i mysle ze ktos wreszcie bedzie mogl mi powiedziec jak podlaczyc zasrane radio..... :zly:

PROSZE JESZCZE RAZ O POMOC z radyjkiem......

Jarek

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2005 20:53:35 
Użytkownik

Nie ma schematu podłączenia zwykłego radia do BOSE, to tak jakbyś do benzyniaka wlał ropy. Istnieją owszem drogie emulatory ale z bardzo dużym uszczerbkiem na jakości dźwięku. Chcecie normalne radio (tzn. nie bose) to pociągnijcie nową instalkę i nowe głośniki pasywne i wtedy będzie git (tylko po co? :diabel: ).
Z tego co pamiętam to wyjścia line-out w bose są 3voltowe a w zwykłych radyjkach 4V, regulacja siły i barwy dźwięku jest realizowana we wzmacniaczach (a nie w radiu) na podstawie danych przesyłanych magistralą z radia do wzmacniaczy.
Jest jeden plus radia bose - bardzo rzadko ginie :D

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2005 00:46:20 
Użytkownik

Ale przeciez ludzie maja poinstalowane normalne radia w c4'kach i normalnie im dziala. Pozatym nic nie jest niemozliwe tylko trzeba chciec. Za taka usluge w CircuitCity zycza sobie 100 dolcow, okolo. A ja wole to dac na buty do snowboardu albo dolorzyc do deski niz dac jakims dupkom co maja schemat i jada wedlug niego......

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2005 15:18:06 
Użytkownik

cześc. czy problem też istnieje przy zamianie gamma na blaupunkt . gamma to tez blaupunkt. takie same kostki to też problem ?

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2005 18:26:30 
Użytkownik

A jakby tak podlaczyc audio z wyjsc na chinch z radia do instalacji w aucie???

Soniak ma 5V na wyjsciu.

Ktos orientuje sie czy tak mozna???

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2005 21:28:55 
Użytkownik

J@RO napisał(a):
Ale przeciez ludzie maja poinstalowane normalne radia w c4'kach i normalnie im dziala. Pozatym nic nie jest niemozliwe tylko trzeba chciec. Za taka usluge w CircuitCity zycza sobie 100 dolcow, okolo. A ja wole to dac na buty do snowboardu albo dolorzyc do deski niz dac jakims dupkom co maja schemat i jada wedlug niego......

Jaro ja też mam normalne radio w C4 i działa, tylko że wcześniej nie miałem BOSE tylko zwykłą gammę CC z pasywnym przodem (wzmacniacz w radiu) i aktywnym tyłem (wzmacniacz w głośnikach). Można to było rozwiązać na dwa sposoby:
1. podpiąć wyjścia głośnikowe z radia bezpośrednio pod membranę głośnika bez wzmacniacza.
2. podpiąć wyjścia line-out tył do głośników antenowe na wzbudzenie wzmacniacza,
Ja zrobiłem to pierwsze i działa. Jeszcze raz BOSE nie przeskoczysz!!! W C4 było montowane kilka różnych systemów nagłośnienia. Fabryczne radia wyglądały z zewnątrz tak samo ale środki były robione przez Panasonica i Blaupunkta i miały diametralnie rózne wyjścia. Może te 100 dolców życzą sobie za położenie przewodów głośnikowych niezależnie od instalki samochodowej to wtedy zagra wszystko, ale to możesz zrobić sam za 100PLN albo mniej.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1