josqua napisał(a):
Witam, proszę o pomoc: kupiłem A6 2001 rok.prod. ale model 2002 z multitronikiem (A6 2,5 tdi 114 kW multitronik 6 biegowy, 188 000 km przebiegu serwisowany) to mój pierwszy automat i wszystko OK ale na zimnym silniku (akurat paskudne mrozy) kiedy stoję na skrzyżowaniu (włączone na skrzyni D) automat "jakby sam mnie popychał do przodu", nie szarpie ale jakby włączał i wyłączał 1-szy bieg, obroty wtedy są podwyższone (ok. 900-1000/min), po przejechaniu kilku kilometrów - silnik zagrzeje się lekko - wszystko znika, obroty są ok. 800-900/min skrzynia pracuje bez zarzutu, poza tym że czasami np. ruszając spod świateł (silnik jest już zagrzany) naciskając gaz żeby ruszyć do przodu czuć gwałtowniejsze włączenie jedynki - takie jakby gwałtowne pchnięcie, to nie dzieje się zawsze, jak pisałem to mój pierwszy automat i proszę mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie o poradę: czy wszystko OK, czy np. wymieć olej w skrzyni, czy (nie daj Boże) awaria ? poza tym niunia jest super, pozdrawiam wszystkich
Kazdy automat jak jest na D to sam powolutku jedzie do przodu.....
PO uruchomieniu jak jest zimny to obroty sa wyzsze-to normalne....
A to gwaltowne ruszenie spod swiatel to tez normalne-MULTITRONIC ma takie chwilowe opoznienie-ze jak wcisniesz to scwile trwa zanim zacznie ruszac- a ze szarpie to pewnie dlatego ze za duzo gazu wciskasz.... Niewiem jak u Ciebie, ale u mnie jest tryb S (sport) i tam nie ma opoznien.