.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.cze.2025 02:42:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.3 20V] Nie Lambda, Nie Przeplywka, swiece... to co ??
PostNapisane: 14.wrz.2005 16:28:37 
Użytkownik

no wiec mojej reaktywacji ciag dalszy... ostatnio po diagnozie u Pana w LEgionowie na diagnostyce naprawiono krokowca (auto idealnie zapala i trzyma obroty), na Vagu wyskakuje jedyny blad: Czujnik spalania stukowego nr 2

Natomiast bardziej mechanicznych poradzic sie chcialem...

Objaw:

Na zimno po starcie auto leciutko chodzi i lekkie nacisniecie gazu wprowadza go ladnie w obroty. Gdy auto juz jest dobrze nagrzane na postoju zalacza wentylator obroty z 1000 spadaja do 900 i lekko faluja i autem zaczyna lekko trzasc (gubi iskre?)

Oprocz tego po nagrzaniu ma straszne problemy z wchodzeniem na obroty, dusi sie nacisniecie gazu jest z dosc duzym opoznieniem, jadac rowno 140km/h w pewnym momencie dostaje kopa i przyspiesza migiem do 180 a za chwile znow jakby cos go hamowalo...

Sprawdzone:

Lambda (dziala ok)
Przeplywka (dziala ok)
Napiecie na alternatorze (13,5V) <-- podobno takie bylo w starszych audicach
Brak katalizatora
Swiecie (maja ok 8 tys - platynowe)
Kable (tyle samo co swiece)

Wymienic kopulke i palec jeszcze?

Diagnosta powiedzial ze gdyby to byla wina czujnika temp, to by auto zalewalo na samym poczatku i nie dalby sie w ogole odpalic.

spalanie gazu/benzyny w granicach 18-20 litrow (wtrysk gazu)
Czy jest mozliwe ze przez czujnik spalani stukowego az tak zle samochod chodzi po nagrzaniu? kumpel mnie fabia 1,4 wzial na swiatlach ;)

Czekam na propozycje bo powoli zaczynam byc zdesperowany :)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2005 19:03:20 
Użytkownik

Mam podobne objawy w 2.3 10v, i w nocy po podniesieniu maski zauwazylem ISKRY NA KOPÓŁCE! Jutro odbieram nową i być może to bedzię właśnie to. Juz wymienilem przewody, swiece, palec, cewke, rozrzad - i dalej sie nie wkreca na obroty, jakby gubil iskre, im silnik cieplejszy - tym gorzej.

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2005 19:23:55 
Użytkownik

moze to byc tez wina Cewki zaplonowej. Jeden z klubowiczow mial podobny problem i ponoc po wymiane Cewki ustalo

Tytuł: Nie lambda
PostNapisane: 14.wrz.2005 21:54:06 
Użytkownik

Cześć.
Miałem przy swoim taki sam problem i męczyłem się z nim około pół roku.Jak zimny wszystko w porządku jak się zagrzał potrafił się zatrzymać nie mógł się uciągnoć brak mocy - wymieniłem wszystko od filtrów, świece, przewody wysokiego napięcia, kopułkę, palec rozdzielczy, czujnik temperatury ten kolorowy i nic wszystko po staremu. Wreszcie podłączenie do kompa jak się okazało to nowy czujnik temperatury - komputer nie mógł go odczytać - monter go zrestartował mał swój sposób ale komputer pokazał, że jednak sonda wymianka - grzałka w sondzie siadła złe wskazania - potem skasowanie błędu czujnika stukowego jest dobrze. Poprostu na gorącym silniku zalewał się i nie mógł przepalić paliwa a palił około 25/100 km.
Powodzenia w ustalaniu awarii.

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2005 22:07:21 
Użytkownik

dzieki wszystkim za pomoc, od marcys_s`a pozycze cewke i bede mial jedno podejrzenie mniej lub rozwiazanie problemu:)

Mi przedzwoniono auto vagiem dosc dokladnie, wykasowano wszystkie bledy i jedyny blad jaki zostal to czujnik spalania stukowego, lambda sprawdzona dobrze mierzy nie zawiesza sie reaguje bardzo szybko. Ja tez myslalem ze to czujnik temp lecz diagnosta wyprowadzil mnie z bledu. Sprobuje z druga cewka i dam znac. Dobrej nocy

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 23:14:49 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
i jak tam twój problem?

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 23:37:04 
Klubowicz

para napisał(a):
dzieki wszystkim za pomoc, od marcys_s`a pozycze cewke i bede mial jedno podejrzenie mniej lub rozwiazanie problemu:)

Mi przedzwoniono auto vagiem dosc dokladnie, wykasowano wszystkie bledy i jedyny blad jaki zostal to czujnik spalania stukowego, lambda sprawdzona dobrze mierzy nie zawiesza sie reaguje bardzo szybko. Ja tez myslalem ze to czujnik temp lecz diagnosta wyprowadzil mnie z bledu. Sprobuje z druga cewka i dam znac. Dobrej nocy

A czy pan disgnosta nie powiedział CI że na gazie powinny być świece jednoelektrodowe :?:
U mnie w ciągu roku już poleciały przewody WN Bosch, Janmor i NGK. Ostatnio ten kolo stwierdził że to na 100% wina świec, po prostu katalogowo dobrane, dwuelektrodowe NGK się nie nadają do instalacji gazowych. Muszą być jednoelektrodowe + zmniejszenie przerwy na świecy.

Ja w Twoim przypadku stawiałbym również na cewkę.

było A4 1.9 TDI avant quattro /AFN/
jest: XC90 T6 i Nissan Juke

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1