.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lip.2025 16:47:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DZiwne spalanie.......
PostNapisane: 11.gru.2005 19:43:10 
Użytkownik

Witam serdecznie.
na poczatku powiem ze mam audi 80 b4 silnik 2.0 (90 PS) ABT z gazem
chodzi mi o spalanie gazu.
W związku z tym iz temperatury zaczeły spadac na poczatjku listopada postanowiłem przeprowadzic test mały, poniewaz wiem zę zima spalanie bedzie wieksze bo silnik sie wolniej rozgrzewa, jezdze cały czas na ogrzewaniu, radio, światła, ogrzewanie tylnej szyby więc spalanie wzrasta.

Wiec postanowiłem przeprowadzic test i przez 1 tys km jezdzic nie przekraczając 3 tys. obrotów bo uznaje sie powszechnie ze jazda na niskich obrotach to jazda ekonomiczna......
jakie zdziwienie moje były gdy pierwszy raz zabrakło mi gazu po przejechaniu 214 km . patrze i niedowierzam średnia wyszła ponad 17 litrów!!!!! mówi moze cos sie stało wiec znowu zatankowałem na full
(zbiornik gazu mam 45 litrów, wchodzi zawsze 37,6 litra, zawsze tankuje gaz na tej samej stacji)

no i sytuacja znowu sie powtórzyła średnia wyszła znów w okolicy 17 litrów... kilka jeszcze razy tak próbnowałem...... wiec mówie niema co....teraz spróbuje od "dupy strony" wiec przez 4 tankowania za kazdym razem.....cisnąłem swoje autko mniej wiecej do 4300 i nastepny bieg i tak w kółko.........

I doznałem zdziwienia...... mój samochód na tych samych dystansach przy bardziej dynamicznej jezdzie, na ogrzewaniu, radiu, światłach spalał 12-13 litrów!!!!!!!

jakiez było moje zdziwienie!!!!!!

okazuje sie ze niewarto jezdzic na niskich obrotach........ fakt trzeba starac sie unikac poślizgów......
pozdrawiam.... moze innni tez spróbuja przetestowac....swoje autka.

dodam na koniec...ze gaz mam dobrze wyregulowany w trasie potrafi mi spalic nawet 7 do 9 litrów gazu, w miescie latem 11-13 litrów

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=23870

B4 ABT 2.0 +LPG 91r.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1