.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.mar.2025 23:17:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jeszcze raz problem z licznikiem
PostNapisane: 26.paź.2004 19:02:15 
Użytkownik

AUDI 100 2.0E z 1990r. (kaseta). Licznik elektroniczny.
Licznik został cały rozebrany (w środku wyglądał jak nówka), wszystkie styki zostały przeczyszczone, podejrzane luty przelutowane jeszcze raz, no i po złożeniu wszystko było dobrze przez 30 kilometrów, a potem zaczęło się po staremu:
przy prędkości np 60 km/h strzałka prędkościomierza skacze sobie między 40 a 60 km (przy innych prędkościach zachowuje sie tak samo, przy 80km/h strzałka biega od 60 do 80 km), a w tym czasie licznik kilmetrów stoi w miejscu.
Te objawy nie są stałe - nasilają się, gdy na dworze jest ładna pogoda (cieplo, sucho lub gdy dłużej pojeżdżę samochodem - tak, jakby coś się w środku licznika nagrzewało i przestawało łączyć) Do niedawna skutkowała najlepsza metoda - walnięcie pięścią z góry w deskę rozdzielczą - działało. Ostatnio i to nie skutkuje.
I jak mu się chce: albo wskazuje poprawnie prędkość i nabija kilometry - albo (mimo wszystkich dotychczasowych zabiegów) nie kręci.
Pozostałe części deski rozdzielczej (obrotomierz, oświetlenie, control check i wszystkie kontrolki) działają bez zarzutu - a to, co dla mnie obecnie najważniejze - kręcenie kilometrów leży. Nie wiem w związku z tym ile mi pali na gazie (a właśnie założyłem instalację) a ile na benzynie.

POMOCY !!!

Co robić ??? W czym tkwi problem ??
Mechanicy, u których byłem z tym problemem, mówią, że najlepiej wymienić całą kasetę. Ale ja szukałem w najbliższej okolicy (facet chandlujący częściami używanymi szukał mi nawet takiego licznika - z check controlem) w Niemczech - i nie znalazł.
Może ktoś ma taki na zbyciu (dobry i za małą cenę - bo wszystko wydałem na gaz :D ).
A może ktoś wie, czy z tym moim licznikiem można jeszcze coś zrobić (ALE CO ???), żeby poprawnie pracował ?
Czekam z pokorą na wszelką formę pomocy.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 23:13:52 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
mozna go naprawic ... tylko trzeba to jeszcze raz dokladnie przejzec ... robilem juz takie liczniki i faktycznie , latwo nie jest ale jest to wykonalne tylko trzeba przy tym posiedziec i zwrocic uwage przede wszystkim na miejsca w ktorych moga wystapic pekniecia druku czyli przy wszystkich punktach lutowniczych ...tego nie widac golym okiem ani nawet z pozoru pod powiekszeniem , to pojawia sie dopiero po przegieciu styku lub plytki w okolicy styku . Trzeba to robic umiejetnie bo taki zabieg moze tez wywolac dalsze uszkodzenie licznika

jak chcesz , mozemy sie jakos umowic to moge sie zajac tym licznikiem

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2004 00:05:28 
Użytkownik

Opowiem jako anegdote, bo taki wlasnie problem z moim licznikiem juz rozwiazalem.
Moj poprzednik, czy inny mechanior wyjmojac licznik nie zwolnil zawleczek na wtyczkach i wyrwal kawalek plytki. :/ Potem to ratowal, tzn. druk naprawial kawalkami drutu cynowego zamiast uzywajac srebrzanki albo przynajmniej cynowanego drutu miedzianego. Efekt oczywisty, dzialalo kilka zaledwie m-cy.

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2004 08:55:14 
Użytkownik

hans napisał(a):
mozna go naprawic ... tylko trzeba to jeszcze raz dokladnie przejzec ... robilem juz takie liczniki

Potwierdzam słowa Hansa, u mnie naprawił i wszystko bangla jak potrzeba. Jeszcze raz dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2004 17:59:13 
Użytkownik

Wyglada na to ze to typowy problem. Kiedys mialem cygaro i mialem podobny problem po dluzszej jezdzie falowala mi predkosc tak mniej wiecej o 10 do gory i w dol.
Bylem u elektryka kombinowali i rozkladali rece.
Szkoda ze wtedy nie mialem dostepu do netu moze by sie cos poradzilo.

Tytuł: odnośnie liczydła
PostNapisane: 28.paź.2004 20:28:15 
Użytkownik

Ja chciałem zapytać czy czasem za to zliczanie kilosów nie jest odpowiedzialny jakiś stabilizator napięcia. Bo mi koleś tak podpowiadał. Mam tez problem z liczydłem tylko taki że wogóle nie chodzi wskazówka od kilosów w audi 80 z 90roku. Jak ktoś wymienił jakis elemencik i zagadało to jaki

Tytuł: Re: odnośnie liczydła
PostNapisane: 28.paź.2004 23:17:25 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
jaxp napisał(a):
Ja chciałem zapytać czy czasem za to zliczanie kilosów nie jest odpowiedzialny jakiś stabilizator napięcia. Bo mi koleś tak podpowiadał. Mam tez problem z liczydłem tylko taki że wogóle nie chodzi wskazówka od kilosów w audi 80 z 90roku. Jak ktoś wymienił jakis elemencik i zagadało to jaki

-> jak mi przestal nabijac kilometry licznik w b4 '93 to wymienilem liczniki od tamtej pory z mala przerwa mam kompa pokladowego :P

Tytuł: Re: odnośnie liczydła
PostNapisane: 28.paź.2004 23:33:08 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
jaxp napisał(a):

a jak telewizor przestaje dzialac to co sie wymienia ? :D .... idz do serwisu RTV i zadaj to pytanie .... tylko schowaj sie zeby cie nie zabili smiechem :D :D :D .... chlop[ie ... licznik to nie kawalek druta z 2ma zlaczkami ... tam troche tego jest i przyczyn niedzialania moze byc tysiace poczawszy od zlego kontktu stykow , poprzez uszkodzenia elementow przewodzacych a skonczywszy na uszkodzeniach polprzewodnikow i elementow pasywnych

a co do stabilizatora to jak sama nazwa mowi stabilizuje on napiecie ktore zasila wszystkie podzespoly licznika i jezeli on ulega uszkodzeniu to przewanie nie dziala caly licznik

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2005 21:04:47 
Użytkownik

No to tak dla uzupełnienia odnosnie tego stabilizatora i laików co tu chcieli przyśmigac. Teraz mam już pewne wiadomości bo przetestowałem rzecz w liczniku 80-siatki i w vw pasku. Własnie stabilizatr jest tu elementem którego napięcie jest używane do zasilenia wskaźników temperatury i poziomu paliwa. Jeśli są jakies z nim problemy to z reguły przy odpaleniu na zimnym silniku oba wskaźniki działaja a w miarę wzrostu temperatury np. opadaja obydwa. Jest to spowodowane wzrostem prądu przeplywajacego przez stabilizator i jeśli osiągnie pewna wartość powoduje nagrzanie miejsca słabego styku i rozłączenie a jak ostygnie to wiadomo wszystko się kurczy i jest ok. Lutownica i lupa daja niezłe efekty.
No i przepraszam bo głównym problemem było wskazanie predkości. Prędkość jest tu przekazywana w postaci sygnału elektrycznego gdyż w skrzyni biegów jest tachoprądnica. Próbowałbym jeszcze sprawdzić jak się zachowuje napięcie przez nią generowane.

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2005 21:31:18 
Użytkownik

nie przejmuj się tylko na spokojnie rozbierz jeszcze raz i sprawdz styki luty przejścia wtyczki gniazda ja swój rozbierałem z 10 razy a nie kontaktowało w miejscu które bym nie podejrzewał ale od 6 m-cy jest ok.

Tytuł: Problem z licznikiem
PostNapisane: 23.gru.2005 13:27:59 
Użytkownik

Miałem podobny problem z C4 2,8.Okazało się że jak się rozgrzał olej w skrzyni to napęd licznika w skrzyni nie przekazywał sygnału i była dupa. Zmieniłem tulejke i jest o.k.
Pozdr :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2005 20:02:07 
Użytkownik

U mnie byla taka sama sytuacja okazalo sie ze winna jest kostka brak styku na pinach a wpadlem na to w bardzo prosty sposob podnioslem autko na lewarku i "jechałem" ruszajac kostkami no i doszedlem przeczyscilem zapialem i do tej pory śmiga :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2005 09:16:22 
Użytkownik

Pociągnę dalej wątek:
Na razie poradziłem sobie tak, że wymieniłem połowę licznika (tą część z prędkościomierzem i wskaźnikiem paliwa). Póki co - kilometry mi kręci, pod warunkiem, że nie wyzeruję dziennego przebiegu kilometrów (gdy to zrobiłem - przestał kręcić przez pół miesiąca, potem na nowo zaczął). Zobaczymy, co będzie, gdy się ociepli. Jak będzie dobrze, to nie ruszam. W przeciwnym razie będzie mnie pewnie czekała wyprawa do Bydgoszczy do jednego z moderatorów.
Póki co pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku, bez problemów z autami (bo to wstyd, żeby Audi - nawet stare - się psuło)

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2005 09:32:41 
Użytkownik

Objawy ktore opisales DOKLADNIE TAKIE mialem w swoim C3.
Skaczaca wskazowka predkosci i niebijacy licznik kilometrow.
Przyczyna - przepalona sciezka gdzies na plytce drukowanej - po obejsciu przerwania wszystko pieknie smigalo.

Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2005 15:57:45 
Użytkownik

Witam,

ja w moim audi 80 avant 1.6 benzyna, mam tez podobny problem ... odpewnego czasu, podczas jazdy wysiada obrotomierz (wskazowka swobodnie opada do 0 i tam juz zostaje). Jak zgasze autko i za chwilke przekrece kluczyk i wlacze stacyjke, czesc lampek sie nie pali (po odpaleniu silnika rzecz jasna obrotomierz tez nie dziala). Dodam, ze predkosciomierz dziala bezzarzutu caly czas.

Moge tez stwierdzic, ze predkosciomierz/kontrolki po dluzszym odpoczynku i "wystudzeniu" auta dzaialaja znowu dobrze (do czasu, az znowu przestana podczas jazdy).

wyglada mi na podobny problem do opisywanych wyzej ...macie jakies jezscze rady? Ew. gdzie sie udac coby to sprawnie ( i niedrogo) naprawic?

z gory dzieki i serdecznie pozdrawiam wszystkich audimaniakow!

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2005 16:12:16 
Klubowicz

uzupełnił bys profil skąd jesteśto byłoby łatwiej nam ustalić kogoś kto to naprawi/ zobaczy w Twojej okolicy

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2005 18:39:52 
Użytkownik

zrobione :) jestem z wawy (ursynow/kabaty)

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2005 18:51:49 
Użytkownik

a umnie było tak tylko na kostce przy skrzyni nie łączyło

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2005 15:07:23 
Użytkownik

witam
u mnie podobny problem tylko odwrotnie całe lato ładnie pięknie przychodzi zima to na zimnym silniku wszystko ok prędkośc nie skacze kilomety bije a gdy sie troche rozgrzeje koniec wskazówka spada na 0 i kilometry stoją zastanawiam się od czego zacząć psikałem kostki kontaktem nie pomogło nie wiem jak myślicie szukać przyczyny czy czekać do wiosny :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2005 17:05:24 
Użytkownik

U mnie pomoglo dopiero dobranie sie do kontaktow kostek przy skrzyni przy uzyciu dobrego srubowkreta ;-) Po kilku latach kontakt spray moze sie nie przezrzec.

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1