.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.gru.2024 10:25:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z radiem Delta - czasem charczy jakby gubilo fale :|
PostNapisane: 10.sty.2006 10:03:00 
Użytkownik

Moze ktos mial podobny objaw i podpowie co jest grane.

Zaczelo sie niedawno kiedy temperatura zaczela oscylowac w okolicy zera.
A moze to tylko przypadek bo ponizsze sytuacje sie mieszaja ze soba, i jest OK przy -10 a np przy -2 nie :)

Sytuacje sa 3 i zdazaja sie jak dla mnie losowo niezalezne od niczego:

1.Odpalam radio i gra normalnie
2.Odpalam radio, gra normalnie i nagle wszystko sie o kawalek skali scisza a glosniki zaczynaja charczec.Da sie zrobic glosniej ale wszystko slychac jakby radio gubilo fale. Ale tylko slychac bo wyszukiwanie nowych stacji dziala...tyle ze nowe stacje tez charcza strasznie.
3.Wlaczam radio a glosniki od samego poczatku charcza tak jak opisalem to wyzej.

Od razu zaznaczam, ze wiem jak zrobic test czy to antena czy radio...wystarczy wlozyc tam kasete i zobaczyc czy na magnetofonie bedzie to samo....problem w tym ze nie mam kasety :D

Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 11:35:28 
Klubowicz

W moim jak charczał to były walnięte dwa tranzystory po wymianie jest ok. SA wielkości szpilki bez lupy to nie podchodź.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 11:37:27 
Użytkownik

Witaj Neme!

Nie jestem pewien czy Ci w tym problemie pomoge, ale sprobuje.

O ile dobrze zrozumialem, to nie wiesz czy ten sam problem wystepuje podczas gry magnetofonu.

Zakladam, ze to samo bedzie sie dzialo gdy wlozysz kasete. Wydaje mi sie, ze potencjometr glosnosci nie kontaktuje tak jak powinien. Moze byc, ze sie cos poluznilo, zabrudzilo lub ewtl. zrobil sie "zimny lut".
(Choc wnioskuje po aucie, ze masz nowszy model radia z elektronicznym potencjometrem - Jesli sciszysz radio na maxa i dalej bedziesz krecil w lewo to co sie bedzie dzialo? Jesli radio sie wylaczy, to masz stary potencjometr i ewentl. trzeba cos lutowac, a jesli bedziesz mogl krecic do do bolu to masz elektroniczny i najprawdopodobiej trzeba tylko wyczyscic.)

Ale zanim sie za to wezmiesz, to idz do sklepu, kup sobie kasete z koledami za 2zl (sa teraz przecenione :D :D :D ) , i sprawdz czy ten sam problem masz na kasecie.

Jesli nie to sprawdz wtedy wtyczke antenowa - moze sie kabel we wtyczce poluznil.

Mam nadzieje, ze cos Ci to pomoze.

AHA!!!! UWAGA!!! Radio masz najprowdopobniej kodowane. Wiec zanim cokolwiesz dotkniesz, to sprawdz czy masz gdzies ten kod od radia.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 23:03:42 
Użytkownik

Kasete juz mam pozyczona :) ala italo disco hehehehehe wiec woze ja ze soba czekajac na okazje.
Nie wiem jak tam w Deltach bylo ale moje radio wlacza sie wyciskajac przycisk glosnosci.
Kod do radia mam w ksiazce bo papierow komplet mam :)

Pzdrw
Neme

PS.Dzis przy -12 gralo czysto caly dzien jak na zlosc :D

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2006 12:05:29 
Użytkownik

Ciesz sie ze masz Italo Disco. Pomysl sobie jakby to bylo, gdybys teraz jezdzil i sluchal koled Hahaha! :D

Aha, jesli twoje radio sie wylacza wciskajac guzik, to na pewno masz elektroniczny potencjometr.

Mialem taki w radiu Blaupunkta. U mnie coprawda nic nie zgrzytalo, ale za cholere nie szlo zrobic glosniej lub ciszej. Wiec otworzylem panel i popsikalem sprayem do czyszczenia kontaktow elektrycznych. Chodzilo potem juz dobrze, az do dnia kiedy podczas sciszania cos przeskoczylo w pokretle i od tamtej pory chodzilo wszystko na odwrot. Jak sciszalem to robilo sie glosniej i na odwrot Hahaha! Kwestia przyzwyczajenia. Nadal bym pewnie tak jezdzil, gdybym nie dostal od zony nowego radia z mp3. :P

Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1