.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.maja.2025 18:02:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwne zachowanie silnika ABK
PostNapisane: 09.sty.2006 21:41:02 
Użytkownik

Mam pewnien problem. W 80 z silnikiemABK (beznyna+LPG) przy 2 tysiącach i niewiele ponad nie silnik zachwouje się tak, jakby nie dostawał paliwa-szarpie i traci moc. Wysarczy minąć ten zakres i jest ok-im wyższe obroty tym lepiej. Sprawa wygląda indentycznie na gazie jak i benzynie. Jest zagazowana od 4 tyś kilometrów. Wymieniłem świece, przewody, kopułkę, palec, przeczyściłem silnik krokowy, przewody odmy, sprawdziłem szczelnośc układu dolotowego i nic. Dzieje się tak wyłącznie podczas jazdy. Na luzie żadnych zmian -bez względu na liczbę obrotów. Nie mam pojęcia czego jeszcze szukać.Mogą to być objawy padniętej sondy lambda?Jeżeli ktoś ma pomysł co z tym zrobić to z góry dziękuję za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 19:29:02 
Użytkownik

Sprawdź potencjometr przepustnicy. U mnie też świruje ale tylko w jednym miejscu podczas wciskania pedału gazu coraz głębiej. Za tym położeniem i przed nim jest wszystko super.

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2006 18:34:54 
Użytkownik

Dzieki wielkie-sprawdzę co i jak-mam nadzieję że to akurat to!

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2006 19:29:27 
Użytkownik

Niestety to nie to. A silnik nadal pracuje dziwnie...

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2006 07:44:23 
Użytkownik

Sprawdź przepływomierz jak jest walnięty często są "dziury" w obrotach. http://www.republika.pl/mariobeer/digifant.pdf tu jest opisane co i jak :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2006 07:56:08 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Gab. napisał(a):
Niestety to nie to. A silnik nadal pracuje dziwnie...

A sonde Lambda to kolega ma sprawną?

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2006 12:17:30 
Użytkownik

Dzisiaj wszystko samo przeszło. Ale pewnie wkrótce się pojawi. Przepływomierz sprawdzę, sonda jest ok-gośc od gazu sprawdzał. Wszystko się zgadza-mieszanka jest ok, instalacja pracuje także dobrze. Co najdziwniejsze to zachowanie zapoczatkowało się wyłacznie na gazie.Po przejściu na chwilkę na benzynę objawy ustawały na kilkaset kilometrów. Ostatnio wybieg ten juz nie pomagał i objawy dziwnej pracy bardziej nasilały sie na beznynie. Na gazie znacznie mniej było to dokuczliwe.Dziwne zachowanie.I jeszcze pewnien trop-wcześniej paliła mi około 11 litrów przy lekkiej nodze i w cyklu 40%miasto reszta trasa. Teraz zeszła poniżej 10-około 9,5 litra. Myslałem że się mieszanka zubożyła ale po wpięciu pod komp gazownika okazało się że wszystko jest prawidłowo. Spalanie mnie cieszy ale objawy niepokoją.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1