.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.sty.2025 14:00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stuki w przedniej osi
PostNapisane: 13.mar.2006 15:42:13 
Użytkownik

Witam.
Któregoś dnia wożąc żonę na zakupy wyjeżdżając spod jednego ze sklepów, doszły do moich uszu niepokojące stuki dochodzące z przedniego prawego koła.
Pierwsze co mi przyszło do głowy to blacha która jest tuż przy tarczy.
Po powrocie do domu zdjąłem koło delikatnie rozgiąłem blachę i problem zniknął.
Po kilku dniach wracając z trasy ponownie doszły mnie te stuki, tym razem już odgięcie blachy już nie pomogło. Po ponownym zdjęciu koła wkręciłem śruby mocujące felgę i doszedłem do wniosku że to nie mogła być ta blacha. Obracając tarczę jakieś delikatne dźwięki dochodziły z drugiej strony półosi, czyli od strony skrzyni biegów, a nie koła, niestety nie jestem mechanikiem samochodowym i szczerze mówiąc nie znam budowy tych elementów , czy w skrzyni biegów siedzi coś w rodzaju przegubu? Dodam że te stuki są dużo mocniejsze przy obciążaniu półosi czyli przespieszanie lub hamowanie silnikiem, natomiast przy jeździe z wciśniętym sprzęgłem prawie ich nie słychać ( muszę czasem go wcisnąć bo aż obciach tak jechać). Dziś byłem w warsztacie ale niestety nic nie znaleźli, przeprowadzili tylko pobieżne oględziny gdyż na poważniejsze nie mieli wolnego stanowiska, umówiłem się na piątek.
Zastanawiam się tylko czy jeżdżąc tak jeszcze przez kilka dni nie uszkodzę czegoś jeszcze bardziej. Staram się jeździć tylko jak muszę, niestety dziennie minimum muszę zrobić koło 10 km.

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2006 21:42:49 
Użytkownik

Z tego co opisujesz to wyglada to na przegob wewnetrzny przy skrzyni biegow,ale 100% pewnosci niemam.Musialbys podniesc ta strone w ktorej tak sie dzieje na lewarek albo postawic na jakis pieniek tak zeby ta strona byla w powietrzu i wtedy delikatnie ruszac a kto inny sluchalby z kad ten odglos dochodzi.Jesli powoli ruszysz autko nie pojedzie bo zadziala mechanizm roznicowy( jesli to oska ,bo w quattro nie wiem na 100%).Najbezpieczniej byloby wjechac na podnosnik gdzie caly samochod jest w powietrzu i wtedy normalnie przyspieszac( tylko i ta metoda bez obciazenia jest niepewna).jesli niechcesz stac gdzies w polu to zrob to jak najszybciej,bo jak to przegob i sie rozsypie to juz nie pojedziesz.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 14:24:13 
Użytkownik

Witam.
Mam wielki kłopot z tym przegubem.
Mój model to B4 z 1994r. z silnikiem 2 l. 66kW. Z tego co wiem jest to
egzemplaż przeznaczony na taksówki bądź wozy policyjne (choć nigdy żadnym z nich nie był),
w sklepie niestety nie mogą nigdzie dostać takiego przegubu, wiem że średnica przegubu mierzona
na zewnątrz wynosi ok. 99 mm. Powiedziano mi że mogę go dostać tylko
za pośrednictwem servisu.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1