.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.kwi.2025 22:01:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wariuje na benzynie
PostNapisane: 16.lut.2004 23:05:41 
Klubowicz

no i cos sie stalo. silnik 1.8 1-punkt. wtrysk. nie mam problemu na gazie,a na benzynie chce mi na sile gasnac! nie moge go wkrecic na obroty,bo przy wciskaniu pedalu maleja obroty. przy rozpalaniu musi zgasnac z 5 razy zanim bede mogl nim ruszyc. troche lepiej jest przy rozgrzanym silniku,ale jeszcze nie to. niewiem co jest,cos padlo,a juz dwa lata chodzil na gazie bez zadnych problemow!

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2004 23:12:26 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
.. pierwsza propozycja to sprawdzić sonde :peace:

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2004 23:36:27 
Użytkownik

hmmm czy ja dobrze zrozumiałem...? ...przez dwa latka śmigałeś tylko na gazie....? jeśli tak to w zasadzie masz już odpowiedź na swoje pytanie...

generalnie z wtryskiem i junkersem to jest tak: jak jeździsz z instalką to zawsze odpalaj go na benzynce i dopuki się troszkę nie rozgrzeje wtedy dopiero przełączaj na gaz - a także raz na jakiś czas przepal go na benzynce tak z parę kilosków aby i wtryski ci się nie zapiekły...

ale jeśli używałeś go tak jak się należy to opisz dokładniej co się dzieje (jak to wszystko przebiega) itp., itd.... to zaraz coś postaramy się wydumać razem...

pozdro... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2004 23:49:09 
Klubowicz

zawsze byl odpalany na benzynie. jest tak,ze jak go pale(na benzynie),to ciezko jest dac cokolwiek gazu, a zaraz gasnie.i tak kilka razy. Az jakos wkrece go na wyzsze obroty i przelacza sie na gaz. i wtedy jest ok.to stalo sie nagle. a takie przelaczanie na gaz przy nierozgrzanym silniku nie wplywa na zdrowie...a i jeszcze jakos dlawi sie i nie ma sily na benzynie. moze pompka,moze czujnik temp.niewiem jak to sprawdzic wszystko.Bieda!

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2004 00:07:33 
Użytkownik

z tego co mówisz to masz ewidentny defekt układu wtryskowego... (hehehe też mi nowość... ;) :P - ameryki nie odkryłem... wiem... hihihi :diabel: )

ale sprawdzanie zacząłbym od wtryskiwacza rozruchowego - on jest odpowiedzialny za pomoc przy odpaleniu w przypadku zimnego silnika (wzbogaca mieszankę wtryskując dodatkową ilość paliwa do kolektora) - najpierw pomierz jego rezystancję, później wymontuj i sprawdź czy podaje strumień paliwka w czasie kręcenia rozrusznikiem (najlepiej niech ktoś ci przy tym pomoże)

jeśli wtryskiwacz będzie ok - to sprawdź rozdzielacz wtrysku czy nie cieknie lub co gorsza czy się nie blokuje w jakiejś pozycji ten tłoczek regulujący ilość podawanego na wtryskiwacze paliwka a także sprawdź przepływomierz powietrza i wszystkie wtryski czy dają dobry strumień...

następnie przeglądnij i sprawdź rezystancję w regulatorze termicznym silnika (tzw. ssanie w silnikach z wtryskiem - może on się już skończył i nie załącza się na zimnym...

co by tu jeszcze poolukać... hmmm sprawdź dla pewności jeszcze wszystkie połączenia elektryczne (podociskaj wszystkie kości i przewody elektryczne przy silniku) może któryś się poluzował (zaśniedział) i/lub nie łączy...

powodzonka w szukaniu... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2004 13:23:08 
Użytkownik

czesc
a ja ci proponuje zrobic na poczatku cos innego:
odepnij akumulator na 15 min
wyzerujesz tym samym bledy w nim
podepnij akum, odpal ale nie przelaczaj na gaz, n asamej benzynce
ogrzej az ci sie wentylatury na chlodnicy wlacza,
jak to dziala do ci powiem co zrobic :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2004 14:24:54 
Użytkownik

U mnie był identyczny objaw działo sie tak dlatego ze silnik ciagnął lewe powietrze u mnie konkretnie to stało sie tak ze ten pierdolnik który masz w razie tego jak by ci gaz wystrzelił to on był słoabo włorzony i tam autko ciagneło lewe powietrze dobrze to wsadziłem i wszystko jest oki. A dziło sie tak odrazu jak auto kupiłem gosicie którzy byli ogladac moja niunie przedemna dlatego jej nie kupili bo niechciała chodzic na benzynie a tu taka pierdoła :P

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2004 15:25:04 
Użytkownik

moze byc jeszcze inna przyczyna, jezeli nie posiadasz duzej ilosci benzyny w zbiorniku, a teraz byly duze mrozy to wilgoc, ktora powstala w baku zamienila sie w wode i idzie razem z benzyna do gaznika.
Wiec sa dwie mozliwosci albo dolac troche denaturatu do baku, aby woda sie z nim zmieszala, lub wyciagnac zbiornik i go wyczysic.
U mnie z denturatem pomogloBo wczensiej nie rowno chodzil a niekiedy nie hcial chodzic

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2004 16:52:59 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
kristof200 napisał(a):
jeśli wtryskiwacz będzie ok - to sprawdź rozdzielacz wtrysku czy nie cieknie lub co gorsza czy się nie blokuje w jakiejś pozycji ten tłoczek regulujący ilość podawanego na wtryskiwacze paliwka a także sprawdź przepływomierz powietrza i wszystkie wtryski czy dają dobry strumień...:

Ten silnik jest na jednopunkcie... prawie jak gaznik. Sprawdz szczelnosc ukladu powietrznego od filtra powietrza do przepustnicy, wszystkie rurki pizdziurki od podcisnien. Moze gdzies jest mala dziurka/cos sie przytkalo (np. sparciale przewody gumowe) i lapie lewe powietrze. Sprawdz czy mieszacz gazu nie ma nieszczelnosci na mocowaniu...

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2004 17:01:08 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
marek napisał(a):
.. pierwsza propozycja to sprawdzić sonde :peace:

Sonda lambada :) ma za zadanie tylko wygladzac/korygowac sklad mieszanki. Przy padnietej sondzie prawie nie czuc roznicy w jezdzie, a juz na pewno ze silnik bedzie gasl, komputer wyczuje padnieta sonde i bedzie dawkowal jakas standartowa dawke, tyle ze samochodzik bedzie wiecej kopcil. Sonda przez pierwsze kilkadziesiat sekund po odpaleniu wogole nie daje sygnalu az sie nagrzeje.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2004 20:30:03 
Użytkownik

Lukasik napisał:
Cytuj:
Sonda lambada ma za zadanie tylko wygladzac/korygowac sklad mieszanki. Przy padnietej sondzie prawie nie czuc roznicy w jezdzie, a juz na pewno ze silnik bedzie gasl, komputer wyczuje padnieta sonde i bedzie dawkowal jakas standartowa dawke, tyle ze samochodzik bedzie wiecej kopcil. Sonda przez pierwsze kilkadziesiat sekund po odpaleniu wogole nie daje sygnalu az sie nagrzeje.

Wystko się zgadza...sonda tak działa... Tylko pamiętam jak przez pół roku szukałem u siebie przyczyny podobnego stanu (nie chodził na paliwie...) wszedzie... aż wpadłem na genialny pomysł :D odłączyć sonde... :peace: jak ręką odjoł...okazało sie że sonda nie dziiałała... więc czemu tego nie spawdzić..nic nie kosztuje ;)

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2004 15:58:31 
Klubowicz

a teraz rozgladam sie za komarem na pedaly :P . To sa sprzety! nie jakies audi. :D A z tym moim to niewiem nadal co jest. mysle ze cos sie poluzowalo,bo jakby nieraz bylo dobrze.A moze i ta woda gdzies mi krazy po przewodach.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2004 10:11:31 
Użytkownik

a odpioles ten akum?

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2004 11:07:54 
Klubowicz

a wiesz ze pomoglo! tak bynajmniej ojciec mowi,bo on robil ten patent. jak bede w domu to sprawdze jak fura chodzi. :064:

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2004 11:37:47 
Klubowicz

Posluchajcie, kolege ktory ma probolem zapraszam do uzycia opcji szukaj. Temat byl juz walkowany ze 3 razy i bardzo dokladnie...naprawde nie ma sensu powtarzac tego samego po raz 4, zwlaszcza ze wielu osoba pomoglo to co pisalem. Pol mial dokladnie ten sam problem i rowniez na mono wtrysku wiec nie kazcie biednemu gosciowi rozbierac polowy silnika bo problem jest w ELEKTRONICE. Mono wtrysk jednak rozni sie od gaznika troszeczke.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2004 11:41:53 
Klubowicz

marek napisał(a):
Lukasik napisał:
Cytuj:
Sonda lambada ma za zadanie tylko wygladzac/korygowac sklad mieszanki. Przy padnietej sondzie prawie nie czuc roznicy w jezdzie, a juz na pewno ze silnik bedzie gasl, komputer wyczuje padnieta sonde i bedzie dawkowal jakas standartowa dawke, tyle ze samochodzik bedzie wiecej kopcil. Sonda przez pierwsze kilkadziesiat sekund po odpaleniu wogole nie daje sygnalu az sie nagrzeje.

Wystko się zgadza...sonda tak działa... Tylko pamiętam jak przez pół roku szukałem u siebie przyczyny podobnego stanu (nie chodził na paliwie...) wszedzie... aż wpadłem na genialny pomysł :D odłączyć sonde... :peace: jak ręką odjoł...okazało sie że sonda nie dziiałała... więc czemu tego nie spawdzić..nic nie kosztuje ;)

Marek chlopie - gratuluje Ci super pomyslu poprostu miod malina. Jak mi bedzie cos stukalo w zawieszeniu to pomysle o wyjeciu tego - pewnie nie jest potrzebne skoro stuka. Najlepiej jest wymontowac to co nie dziala ale sie pomyliles bo w Twoim przypadku wlasnie sonda na 90% dzialala hehehe :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2004 12:22:27 
Użytkownik

Zuru to moze wyciagnij te twoje tarcze... nie bedzie ci walilo jak bedziesz hamowal? :D

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2004 17:47:50 
Użytkownik

Cytuj:
Marek chlopie - gratuluje Ci super pomyslu poprostu miod malina. Jak mi bedzie cos stukalo w zawieszeniu to pomysle o wyjeciu tego - pewnie nie jest potrzebne skoro stuka. Najlepiej jest wymontowac to co nie dziala ale sie pomyliles bo w Twoim przypadku wlasnie sonda na 90% dzialala hehehe

...... rozsądku ludzie... prosze czytać uważnie posty, mowa była o zje.... sondzie ( nie chodził na paliwie) stąd pomysł i propozycja..., I repeat... po wymianie problem zniknoł... dodam: " brak oznaków życiowych tego elementu!!!"
... w razie wątpliwości zostanie uruchomiona bezpłatan linia informacyjna...

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2004 19:15:53 
Użytkownik

zuru napisał(a):
marek napisał(a):
Lukasik napisał:
Cytuj:

Marek chlopie - gratuluje Ci super pomyslu poprostu miod malina. Jak mi bedzie cos stukalo w zawieszeniu to pomysle o wyjeciu tego - pewnie nie jest potrzebne skoro stuka. Najlepiej jest wymontowac to co nie dziala ale sie pomyliles bo w Twoim przypadku wlasnie sonda na 90% dzialala hehehe :diabel:

sam sposob sprawdzania czy dany czujnik dziala, poprzez jego odlaczenia uwazam za bardzo trafiony (sam czesto go stosuje), wiekszaosc ECU ma samodiagnoze, ale ona wszystkiego nie wykryje, i czasem moze byc tak ze czujnik podaje zly sygnal ale ten sygnal miesci sie w "zakrasie" i ECU zle steruje mieszanka, natomiast poprzez odpiecie czujnika dajemy sygnal do ECU ze nie moze liczyc na poprawne sygnaly z odlaczanego czujnika, podstawia ono wtedy zaprogramowane wartosci i silnik czasm lepiej pracuje niz z wadliwym czujnikiem :P

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1