.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.kwi.2025 20:58:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki komp do gazu do C3 2.3 NF ???
PostNapisane: 14.mar.2004 18:12:57 
Użytkownik

Witam,
Przymierzam sie powoli do dorzucenia do zwyklej instalacji LOVATO komputera - sam gaz nie chodzi jakos rewelacyjnie - spadaja obroty i czasem auto szaleje...z powodu braku kompa do gazu auto przestalo zupelnie jezdzic na benzynie, odpala i chodzi normalnie ale jezdzic ni hu hu sie nie da - szarpie (tak jakby brakowalo benzynki) juz przy 40km/h - podejrzewam albo zapchanie komputera bledami z silnika, albo walnieta sonda L albo moze cos z pompa lub wtryskami - okaze sie na dniach - nie nalezy to do tematu ale musialem sie wyzalic :D
Pojechalem wczoraj do jakiejs dosc znanej firmy ktora zaklada gaz (opinie maja dobra) i gosc popatrzyl na ten moj silnik, pokrecil glowa i powiedzial ze dodanie kompa nic nie zmieni bo mam mechaniczny wtrysk ale jesli chce to komp ktory oni zakladaja (STAG-100) kosztuje 400zl + instalacja.
Pogadalem tez ze znajomym ktory jezdzi C4 2.3 (chyba AAR) i on mowil ze ma zalozone w swojej instalce LOVATO komputer (przekaznik ?) ktory kosztowal cos powyzej 100zl i ze wszystko mu chodzi OK.
Podpowiedzial mi tez, ze jak zakladal gaz to gazownik mu powiedzial ze nie ma sensu zakladac kompa za 400zl bo i tak wiekszosc jego funkcji nie da sie wykorzystac w tym silniku.
Pytanie co z moim NF 2.3?
Bo wydac 400 zl a wydac 100zl to jest pewna roznica : ) i jaki sprzet sensownie za ile zalozyc do tego silnika ? Nie chce oszczedzac zeby potem nie miec problemow ale tez wiadomo - nie chce przeplacic : )

Czekam na sugestie i informacje.

Pozdrawiam
Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2004 18:57:43 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
po pierwsze ... we wtrysku mechanicznym nie ma komputera silnika ... jest tylko uklad zaplonowy i ... uklad kontrolujacy cisnienie paliwa (KE II Jetronic) tak wiec wszystko dziala bez ingerencji elektroniki a jedynie elektronika ktora w tej wersji wtrysku jest dziala wspomagajaco czyli kontroluje sonde lambda , polozenie przepustnicy i cisnienie korekcyjne ... jedyne co podczas pracy na gazie trzeba zrobic przy wtrysku benzyny to wylaczyc pompe ktora jest motorem wszystkich dzialan rozdzialcza wteysku i wtryskiwczy ... takze jakikolwiekby nie byl zalozony gaz , powinien chodzic jeseli caly osprzet odpowiadajacy za dostaczenie powietrza do silnika jest sprawny .... ewentualne wzbogacenie instalacji gazowej o komputer moze jedynie wzbogacic instalacje w informacje z sondy lambda

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2004 19:51:54 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Witam ja jakiś czas temu dorzuciłem do swojej instalki kompa i jestem zadowolony. Instalke mam BRC, komp kme i mechaniczny wtrysk, kosztowało mnie to właśnie 400,-. Włożone pieniądze przyniosly efekt (bez porównania do stanu poprzedniego..).
Jest jednak warunek sonda musi być oczywiście sprawna w 100%, i pozostały osprzęt... Po części myslałem ze instalka wzbogacona o kompa rozwiąże mi po problem gazu (wskakiwały wolne obroty...sporo ponad 1000 itd.), to jednak byłą wina osprzętu (silniczek krokowy). Dodam też że najistotniejszą sprawą jest chyba właśnie same caly osprzet odpowiadajacy za dostaczenie powietrza do silnika i jest sprawny.

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 00:25:43 
Użytkownik

Dobra Hans - z tego co rozumiem to u mnie nie ma komputera na pokladzie przy tym wtrysku mechanicznym ? No przeciez wiem ze jest : ) jeszcze sie do niego nie wpinalem ale w tym tygodniu jade do BOSHa zeby mi to ustrojstwo podpieli i sprawdzili
I co z tym gazem ? : )

pzdrw

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 08:32:37 
Klubowicz

Najlepiej załóż komputer, który ma pamięć ustawień nawet po odłączeniu/wyładowaniu akumulatora, co do typu to nie mogi Ci nic poradzić. U siebie mam Leonarfo i jest wszystko OK, brat ma Landi i gdyby nie kasowanie ustawień przy braku zasilania też było by wszystko OK :)

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 09:52:54 
Użytkownik

Ja mam silnik Nf i wystrczy sam emulator lambdy nic wiecej(100-150 zł) . Komp to niepotzrebny wydatek

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 12:35:57 
Użytkownik

No wlasnie o to mi chodzilo - to samo powiedzial mi gaziarz ze komputery ktore sa zakladane do LPG nie beda przy tym silniku wykorzystane i ze wystarczy sam emulator.
A co w takim razie ma komputer a czego nie ma emulator ?
Bo rozumiem, ze w momencie podpiecia emulatora dziala on w ten sposob, ze pobiera z sondy lambda dane i steruje automatycznie odpwiednia dawke LPG do silnika ? To co teraz jest ustawiane recznie przez srube na dolocie gazu robi automatycznie emulator jakims zaworkiem ?

A co robi komp ? : )

pzdrw
Neme

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 13:40:00 
Klubowicz

nie zaworkiem ale silniczkiem krokowym ... ale to wlasnie robi komp na podstawie odczytow sondy :D

A co do bezcelowosci montazu to zapytaj najlepiej Zura .... jak ja bede mial troche wolnej kasy (czyli nie za szybko) to sobie tez zamontuje :>

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 19:17:06 
Klubowicz

NemeretH napisał(a):
No wlasnie o to mi chodzilo - to samo powiedzial mi gaziarz ze komputery ktore sa zakladane do LPG nie beda przy tym silniku wykorzystane i ze wystarczy sam emulator.
A co w takim razie ma komputer a czego nie ma emulator ?
Bo rozumiem, ze w momencie podpiecia emulatora dziala on w ten sposob, ze pobiera z sondy lambda dane i steruje automatycznie odpwiednia dawke LPG do silnika ? To co teraz jest ustawiane recznie przez srube na dolocie gazu robi automatycznie emulator jakims zaworkiem ?

A co robi komp ? : )

pzdrw
Neme

Mhmm no wlasnie emulator nie robi tego, nie steruje on w ogole mieszanka. Komp to robi na podstawie odczytow z sondy lamda - reguluje to silniczkiem krokowym z zaworkiem zamontowanym na wezu od reduktora do silnika. Emulator ma za zadanie tak przerobic odczyt z sondy lambda oraz sygnal z wtryskiwaczy (ktore nie dzialaja przeciez podczas jazdy na gazie!!!) azeby seryjne ECU (Engine Control Unit) sqmalo je jako poprawne paramtery pracy silnika na benzynie. Wiadomo, ze stosunek paliwa do benzyny w przypadku gazu i wachy jest rozny. A co do wtryskiwaczy to nie pracuja one w ogole i ECU sie pokapuje, ze tego nie robia, badz nie robia w scisle okreslony sposob jesli emulacja bedzie niepoprawna. Dodatkowo jesli Twoj komp bedzie mial funkcje TPS - czyli czujnik polozenia przepustnicy odetnie on gaz przy hamowaniu silnikiem - tak jak robi to ECU. Spadnie zuzycie gazu - poniewaz poprawi sie mieszanka paliwowo powietrzna (wiec wzrosnie dynamika jazdy). Dodatkowo podlaczony TPS rowniez spowoduje redukcje spalania. Kolejnym plusem jest mniejsze zuzycie silnika - prawidlowo dawkowana mieszanka wyklucza mozliwosc zbyt ubogiej mieszanki bardzo szkodliwej dla glowicy. Komp zmniejszy Twoja flustracje i wqrzenie bo silniczek bedzie pracowal rowno i dynamicznie bedzie reagowal na gaz. U mnie w jednopunkcie pomoglo znacznie - komp Autronic AL-700 koszt 500 pln z instalacja. W trybie sportowym osiagi nieznacznie roznia sie od benzynki - no ale to jednopunkt. Polecalbym Ci kompa, zwroci sie napewno.

Oczywiscie to sa moje przemyslenia i opinie. Nie znam sie na tym.Wiem jak dziala moj silnik, moge sie mylic co do Twojego - uwierz mi, ze jezdzilem bez kompa i byla katastrofa - 14 litrow gazu na trasie, beznadziejne osiagi itp. Teraz - trasa 10 - miasto 11,5 - to sa suche dane. Jezdzilem po gazowniach i sie pytalem - mowili mi to samo co Tobie i jeszcze zebym sie cieszyl ze tylko 14 litrow pali ;-) Sprobuj, jezeli bedzie kibel - kompa sprzedasz na allegro bez problemow ;-) Albo Wujowi ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 20:07:54 
Użytkownik

ja moge dodac ze swojej strony i poprzeć zuru...chociaż jeszcze tego do końca sam nie sprawdziłem:)
ale lezy juz w pudełku i czeka własnie na wymianke (niech sie tylko ciepło zrobi) cała instalka Landi Renzo z kompem Telgas 5000 sterowana własnie sonda lambda i TPS-em i z tego co wiem to jest to co potrzeba mojej niuni:)
REDUKTOR SE 81 Magirrato ma przedział od 130-250 KM takze ma duzy zapas
i w sam raz jest do silnika 2.3
kolega który mi polecił ta instalke od lat razem z ojcem zakładaja instalacje na Mazurach i naprawdę wiedza od czego owady zdychają :diabel: (od prędkości twojej niuni;P)
ale co do konkretów potwierdzających skuteczność w co nie wątpię napisze jak juz założę to cacko:)
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 20:23:08 
Użytkownik

Komputer od gazu charakteryzuje sie:
-zastosowaniem czujnika temperatury (przelacza sie gdy temp. silnika jest odpowiednia)
-zastosowaniem attuatora bez śruby regulacyjnej (dynamicznie steruje dawka gazu)
-możliwością ograniczenia maksymalnej prędkości obrotowej silnika podczas pracy na gazie (odcinka na czerwonych :D )
-automatycznym powrotem na zasilanie benzyną w przypadku wyczerpania się gazu w zbiorniku
-możliwością wyświetlenia poziomu gazu w zbiorniku na oryginalnym wskaźniku ilości paliwa w samochodzie
-funkcją samodiagnozy, która pozwala na kontrolowanie podczas pracy silnika na gazie najistotniejszych sygnałów dla układu sterującego oraz zapamiętywanie ewentualnych błędów przez układ sterujący

PS. Są jakieś rozwiązania pozwalające podłączyć komp od gazu pod dwie sondy lambda ?? Ktoś ma coś takiego u siebie ??

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 20:49:38 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Zoltar napisał(a):
PS. Są jakieś rozwiązania pozwalające podłączyć komp od gazu pod dwie sondy lambda ?? Ktoś ma coś takiego u siebie ??

Pozdrawiam

Jest mozliwosc podpiecia dwoch sond lambda, przynajmniej w moim komputerze jest taka opcja. Do tego sa jeszcze dwa emulatory sondy w tym samym pudelku... Ale po grzyba taka opcja? Jesli ktos ma dwie sondy to czy cos sie poprawi?

P.S. Mam komputer od gazu firmy AC. Kosztuje chyba ze 400 zl. Ja mam egzemplarz darmowy :peace: bo znajomy projektowal to urzadzenie , do tego moj samochodzik byl samochodem testowym, takze kilka ulepszen zostalo wprowadzonych do nowszych modeli :D
Tutaj mozna znalezc opis:

http://www.ac.com.pl/start.htm

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 20:59:26 
Użytkownik

Cytuj:
Jest mozliwosc podpiecia dwoch sond lambda, przynajmniej w moim komputerze jest taka opcja. Do tego sa jeszcze dwa emulatory sondy w tym samym pudelku... Ale po grzyba taka opcja? Jesli ktos ma dwie sondy to czy cos sie poprawi?

Po coś są te dwie sondy (ECU silnika z nich korzysta), jezeli komp od gazu odbiera sygnal tylko z jednej to nie sa to falszywe dane ?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 21:31:06 
Klubowicz

Druga sonda w zainstalowana za katem sluzy weryfikacji pracy kata itp. zeby samochod dal znac kiedy cos nie tak jest z emisja spalin (norma euro 4)...oczywiscie pewnie jest rowniez uzywana przez ECU do sterowania mieszanka (nie wiem ;( ) W kazdym razie w furce z euro 4 mysle, ze powinna byc podlaczona do kompa od gazu i emulatora zeby ECU nie sfirowalo ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 21:31:12 
Użytkownik

No i po raz kolejny przekonuje sie (a wiem o tym od dawna) ze na team audi mozna liczyc : ) Fachowe i konkretne porady i wyjasnienia.
W moim przypadku sprawa prosta - poczatek kwietnia dorzucam KOMPA do gazu. Jeszcze tylko znajde miejsce gdzie moge to zrobic profeszjonal
Jezeli macie jakies warte polecenia warsztaty gdzie warto dokonac takiej przerowbki to prosze o namiary !
Najlepiej Katowice lub Wawa (chociaz w Wawie to drogo biora) ew. Lublin.

Dzieki

Pzdrw
Neme

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 21:51:50 
Użytkownik

W V6 obie sondy lambda są przed katami :D a za katami sa juz tylko tlumiki, wiec te dwie sondy spelniaja taka sama role jak w innych ta przed katem i dlatego pytam czy nie powinny byc obie podlaczone ?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 22:05:23 
Użytkownik

Ja powem tak i tak nie przełorzysz instalki do drugiego auta(przepisy) a z wtryskiem mehanicznym nic wiecej niz emulator nie potzrebne obroty ruwne spalanie spokojna jazda 11 -12 miasto 9,5-11 trasa (i to na nie ubogiej miesznace) jak cisnesz to przekrocznie 16-gura 18 l jest praktysznie nie mozliwe seryjny mikser wiecej nie wydoli. jezli hcesz kompa to tylko jak masz zamiar załozyc Ng zamiat Nf. jezli zostajesz przy nf to emulator i automatyczne przełanczie to ful wypas wiecej nie dostaniesz nawet jak bekniesz 4000 tysa

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2004 08:12:22 
Użytkownik

A emulator z automatycznym przełanczniem terz nie przełonczy jak bedze za niska temperatura nawet jak silnik sie rozgrzeje a reduktor nadal nie uzyska odpowedniej temp(szkoda membranek) to nadal bedzesz zasuwał na PB
Mam naprawde dobry zakład w lubline czysto profeska nie za durzy(nie placi sie za kafelki) zakładłem u nih hocaz jestem z wawy jak hcesz to wal na pw

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2004 15:33:40 
Klubowicz

Powodzenia w jezdzeniu na ubogiej mieszance.....pozdrow zaworki ;-) Silnik nie zostal zaprojektowany do tego, zeby wsadzac do niego gaz....wiec jesli dla Ciebie to tylko samochdo i nie obchodzi Cie jego dalszy los bo zamierasz go sprzedac niedlugo to nie zakladaj kompa - moze sie nic nie zepsuje...natomiast jesli nie stac kogos na audi, nawet audi z dobrym gazem to po co je qpowac. Po to zeby je zdezelowac? Wqrza mnie takie podejscie do sprawy....gdyby tak bylo taniej to pewnie niektorzy by nawet polowe samochodu wymontowali byle tylko brykal na gazie...niewazne jak i co sie spierdzieli - jezdzi to fajnie....to nie jest aluzja - mowie ogolnie. Przykladem jest planowanie tuningu kiedy w silniku gazior najtanszy itp...to jakas porazka jak dla mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2004 19:21:23 
Użytkownik

Moze i zuru masz racje, ale dlatego pytam czy emulator czy komputer, ze mam ten silnik na tyle stary, ze zastanawiam sie co mi da komp w stosunku do emulatora jezeli silnik ma mechaniczny wtrysk ?
Bo jak pisze kolega mikaszek na tym silniku NF komp nie da nic wiecej niz emulator - to samo mi powiedzial gaziarz... to jest wlasnie sedno tego pytania.
Czy komp nie jest zbyt "nowoczesny" do tego silnika i bedzie mial np 90% mozliwosci niewykorzystanych....Bo wtedy po cholere mi komp jezeli z tym silnikiem on bedzie dzialal jako emulator ?

pzdrw
Neme

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1