.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.kwi.2025 21:01:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ...przeróbka dolotu..-kto wie?
PostNapisane: 15.mar.2004 20:40:15 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Witam, ostatnio dość intensywnie "rozmyślam" nad przeróbką dolotu powietrza...,a śmigam na gazie i tu sie wlaśnie pojawia problem... Instalacja jaką mam jest prosta i nie pozwala na zastosowanie wymuszonego wlotu powietrza, który widziałbym u siebie... :D , pewnie najprostrzym rozwiązaneim byłoby zastosownie wtrysku gazu ale wiadomo cena robi swoje (w tym wypadku pomysł jest spalony... :/ ).
Zastanawiam sie na ile realne jest roziązane wymuszonego wlotu w przypadku takiej instalacji... Mysle ze pomysła jest ciekawy i napewno każdy (oczywiście nie turbodrivers) by z niego skorzystał...
Wiadomo że gaz wymaga podciśnienia... ale ze szkodą dla benzyny gdzie taki dolot sprawdza sie świetnie... Chętnie pokombinowałbym przy gazie bo wiadomo ile sie śmiga na paliwku...
Może ktoś miałby jakieś pomysły? Może zmiana reduktora> :?:

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2004 22:32:20 
Użytkownik

ja brzerabiałem dolot cale te ustrosjtwo przed puszka z filtrem zastompiłem PCV(jedno kolanko 15' i rura prosta fi 75mm) niesty musąłem ruszac z wiekszego gazu i jezdzic na wyszyh cut obrotah co powodowało wysze spalanie. ale wiem ze jest mozliwosc zrobiena miksera na wymiar i wtedy nie ma problemu z gardłem w dolocie. tylko mysle ze trzeba na wolyh przylac gazu zby sie skald miesznki zgadzał . to trohe jak z takim prostym zestawem do silnika turbo albo masz wysze-srednie obroty spoko i zalewasz duł albo na odwrut duł i powedzmy srednie spoko ale nie masz gury. w tym wypatku sportowym trzeba sie liczyc z minimalnym spalaniem na pozomie 14-16 i to czy jezdzisz szybko czy wolno a o swiecach i kablah tzreba pamietac 2x cześciej

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2004 00:31:21 
Klubowicz

stary ... dlaczego chcesz na sile kombinowac z powietrzem ?? na najprostrzej instalce tego po prostu nie ma co robic ... Jest patent ktory moim zdaniem ma szanse powodzenia, ale powiem o nim dopiero wtedy, gdy uda mi sie go zrezac (hehe ktos musial przejac paleczke po Szostim :P)

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2004 01:31:20 
Użytkownik

ogólnie sytuacja wygląda tak: planował bym zwiększyć dopływ powietrza stosując centralny wlot (zderzak), rozwiązanie takie dałoby dodatkowe powietrze, którego wiadomo nigdy nie zamało....., problem pojawia sie przy zachowaniu proporcji gazu, dodatkowo reduktor dawkuje ilość gazu w zależności od podciśnienia w kolektorze dolotowym, zmiana dolotu i zastosowanie wymuszonego wlotu zmniejszyło by to ciśnienie (teoretycznie...) co powodowało by jego niedobór, samo podkręcenie reduktora itd. nie rozwiąze problemu tyko pogorszy sprawę...(sprawdziło by sie to np. w jednym punkcie obrotów załóżmy przy 3000 i to jeszcze zależnie od prędkości i biegu...).
Pytanie zatem takie skąd wziąć podciśnienie (dla przewodu kompensującego -działał by na membrane reduktora...tak mi sie wydaje) myślałem o kolektorze dolotowym... miejsce za przepustnicą bo tam nie powinno sie ono tak zmniejszć przy takim dolocie ?? Drugą istotną rzeczą byłoby podciśnienie dla samego reduktora które powodowało by pobór gazu...?
Ewentualnie jakie są możliwości zastosowania reduktora o ciśnieniowym wydatku gazu?? Wtedy nie było by to zależne od podciśnia ?? jakoś tak...
mihaszek napisał:
Cytuj:
ja brzerabiałem dolot cale te ustrosjtwo przed puszka z filtrem zastompiłem PCV(jedno kolanko 15' i rura prosta fi 75mm) niesty musąłem ruszac z wiekszego gazu i jezdzic na wyszyh cut obrotah co powodowało wysze spalanie. ale wiem ze jest mozliwosc zrobiena miksera na wymiar i wtedy nie ma problemu z gardłem w dolocie. tylko mysle ze trzeba na wolyh przylac gazu zby sie skald miesznki zgadzał . to trohe jak z takim prostym zestawem do silnika turbo albo masz wysze-srednie obroty spoko i zalewasz duł albo na odwrut duł i powedzmy srednie spoko ale nie masz gury. w tym wypatku sportowym trzeba sie liczyc z minimalnym spalaniem na pozomie 14-16 i to czy jezdzisz szybko czy wolno a o swiecach i kablah tzreba pamietac 2x cześciej

to rozwiązanei nie dało chyba za dużo... bo motor przestał być elastyczny...
Ja sprawdziłem to u siebie i okazuje sie ze skierownanie dolotu "na nawiew" nie dało nic pozytywnego na gazei (przy takim rozwiązaniu), paliwo odwrotnie...

Wuja napisał:
Cytuj:
stary ... dlaczego chcesz na sile kombinowac z powietrzem ?? na najprostrzej instalce tego po prostu nie ma co robic ... Jest patent ktory moim zdaniem ma szanse powodzenia, ale powiem o nim dopiero wtedy, gdy uda mi sie go zrezac (hehe ktos musial przejac paleczke po Szostim )

hmm na siłe może i tak...ale wydaje sie ze z odrobiną wiedzy i chęci można świetne rzeczy wykombinować które będą miały sens i dadzą efekt...Ostatecznie mógłbym mieć www.relaz.pl/art-market/motylek.swf ... i smigać z gromadą problemów których nie potrafili rozwązać mi gazowncy... Jest inaczej...

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2004 23:58:24 
Użytkownik

Wuja napisał(a):
stary ... dlaczego chcesz na sile kombinowac z powietrzem ?? na najprostrzej instalce tego po prostu nie ma co robic ... Jest patent ktory moim zdaniem ma szanse powodzenia, ale powiem o nim dopiero wtedy, gdy uda mi sie go zrezac (hehe ktos musial przejac paleczke po Szostim :P)

Kolega zapomnial o pewnym pomyslodawcy i wykonawcy :D Swoja droga mam troche zaawansowane prace przy klimie zeby sie teraz bawic w dolot. Ale bez zakupu drugiego miksera albo gumy dolotowej nic nie zrobie. A gumy do swojego to nie dostane, wiec idzie druga mysl czyli mikser - bedzie inny, ale na podstawie starego. Obawiam sie tylko dwoch rzeczy:

- wolne obroty, ale to chyba nadrobie oszukaniem reduktora, lub dorobie jeszcze dojscie gazu do silniczka krokowego;
- strzal :( , jeszcze nie malem zadnego, ale....bede staral sie podac gaz jak najblizej przepustnic (obu).

To narazie tyle. Jak zrezam klime to przyjdzie czas na dolot.

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2004 01:02:03 
Użytkownik

świetnie.. :D dzieki za zainteresowanie tematem... (dodatkowy łyk powietrza jeszcze nikomu nie zaszkodził... hahaha; ...w końcu firmy głowią sie jak poprawić cały proces spalania, zmniejszenia oporów itd. (mialbym na mysli wszystkie dodatkowe zawory, turbiny itd.) czemu nie pokombinować z tak "banalnym (powiedzmy :diabel:) rozwiązaniem >> w końcu o to samo chodzi... :P ... ja tam za...

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1