.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.kwi.2025 15:04:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czyszczenie foteli z jasnej skóry nubukowej
PostNapisane: 22.mar.2004 19:24:53 
Użytkownik

Witam-idzie wiosna i nie ma na to rady dla narciarzy :D ale tak poważnie wypada mi się wziaść w końcu za temat generalnych porządków w samochodzie i jest problem o nazwie jasne fotele ze skóry nubukowej-jak to wyczyścić w miare dokładnie i jak konserwować??
Boje się stosować pierwszego lepszego środka kupionego na stacji czy w sklepie bo to w końcu jasne i mogą byc plamy.
Logiczne jest rozwiązanie po prostu jechac do ASO i zapytać ale na pewno niejeden z szanownych kolegów ma ten typ skóry w swojej niuni i jakoś sobie musi radzić.. ;) 3manko

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2004 20:51:23 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
pierwsze rozwiazanie : jechac do ASO i nabyc srodki do czyszczenia i konserwacji skory ... drugie rozwiazanie : udac sie na najbardziej renomowana myjke reczna i dowiedziec sie czym to czyszcza albo ile za to by wzieli

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2004 20:53:18 
Użytkownik

no cóż ja mam czarną więc problem mam mniejszy - a praktycznie wogóle hehehe...
a tak na poważnie mając jasną skórkę to raczej nie zaryzykowałbym czyszczenia samemu - wolałbym odżałować te 40 PLN`ów i zleciłbym to fachmanowi niech to zrobi profesjonalnie dobrymi środkami - może to wyjście nie jest najlepsze ale napewno jest najprostrze - no i zawsze jakby coś poszło nie tak to masz kogo ścigać i niech becaluje potem za nowe... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 23.mar.2004 07:56:43 
Użytkownik

kristof200 napisał(a):
no cóż ja mam czarną więc problem mam mniejszy - a praktycznie wogóle hehehe...
a tak na poważnie mając jasną skórkę to raczej nie zaryzykowałbym czyszczenia samemu - wolałbym odżałować te 40 PLN`ów i zleciłbym to fachmanowi niech to zrobi profesjonalnie dobrymi środkami - może to wyjście nie jest najlepsze ale napewno jest najprostrze - no i zawsze jakby coś poszło nie tak to masz kogo ścigać i niech becaluje potem za nowe... :peace:

Cholera nie pomyślałem a jestem przecież prawnikiem :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2004 16:28:32 
Użytkownik

rozmawiałem dzisiaj z znajomym który coś takiego robił - i do tego ponoć używał czystego trójchloro- bądź czterochloroetylenu... ale zanim za to się weźmiesz ja bym sprawdził dzieś na jakimś osobnym kawałku skóry albo mniej widocznym miejscu czy to coś daje i czy przypadkiem nie zostawia jakiś śladów...

jak się dokładnie dowiem o jakiś innych i sprawdzonych środkach to ci napiszę - a tymczasem najprościej odwiedzić jakiś sklep chemiczny to ci wszystko powiedzą i doradzą - a napewno będzie dużo taniej niż na CPN`ie czy innej stacji paliw...

pozdro...

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2004 16:40:08 
Użytkownik

kristof200 napisał(a):
...- a tymczasem najprościej odwiedzić jakiś sklep chemiczny to ci wszystko powiedzą i doradzą -.......

albo się przejdź do pralni chemicznej. przecie tam wszystko czyszczą, to i nubukowe marynarki pewnikiem tyż. zrób mały "wywiad środowiskowy", a może ktoś "chlapnie" i wyda się czym to czyszczą...
P.S. tylko w brzuch nie kop ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 21:19:01 
Użytkownik

Mam podobny problem.Kupilem A6 z czarną skórą -auto z belgii -brudasy jak jasna cholera, nie wiedziałem od czego zacząć.
Będąc na giełdzie , gdzie pełno wszystkiego kupilem najdroższy preparat do czyszczenia "SONAX" (35 pln).Skóra zafajdana była ze hej.Na szmatce ,której używalem brud się pojawiał po przetarciu kawałeczka( fuuuu..).Ale dalem radę.
Moje zdanie:preparat może i dobry ale skóra jak już jest podniszczona to chyba nie da się jej zrobić na nową. I o ile zwykla tapicerka zużywa się z przebiegiem to skóra zużywa sie z wiekiem (traci swoją miękkość).
SONAX dobry jest ale zauważulem ze trzeba czyścić bardzo delikatnie gdyż przy mocnym dociskaniu skóra płowieje.
To wszystko na ten temat.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1