.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 18:47:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwszy własny przegląd...kilka pytań...
PostNapisane: 30.mar.2004 15:22:10 
Użytkownik

Witam, otóz wlasnie zblizam sie do pierwszego własnego przegładu samochodu(tzn. wraz z mechanikiem) ponieważ wlasnie mija prawie rok od zakupu,wiec czas wymienic kilka podstawowych rzeczy(oleje, filtry itp) nie zamierzam korzystac z serwisu z przyczyn wiadomych- astronomiczne ceny za wykonywane usługi, wiec w związku z tym mam kilka pytań :

1. ile litrów oleju sie mieści i jaki olej jest najbardziej polecany do silnika 1.8 T ( do tej pory jezdzone bylo na CASTROLU SLX 0W-30)
2.gdzie znajduje się filtr przeciwpyłkowy ( ten od klimy )
3.oraz rózniez musze wymienic płyn hamulcowy, tylko nie wiem jaki zakupic,i jaki rodzaj.

Zamierzam rózniez zakupic na stronie www.viaken.pl interfejs diagnostyczny OBD II, tylko nie wiem czy zakupic ten wykonany na transoptorach czy na ukladzie scalonym max232, czym one się róznią w obsłudze auta, i z którym jest mniej kłopotów.

I na zakonczenie pytanie do posiadaczy Audi z 5 biegową skrzynią TIPTRONIC, czy jest to normalną rzeczą ze przy przełączaniu np. z Parking, na Drive lub P na R, obroty zachowują sie niestabilnie,zaczynają falować tzn. przez chwilę pracują nierówno po czym po ruszeniu juz jest normalnie, jednak dojezdzając np. do skrzyzowania i trzymaniu hamulca w trybie przelozenia na D dalej falują przez chwilę

Aha oczywiście chodzi o Audi A4 1.8T Automat, rok prod. 02.99

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1