.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 22:07:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.3E 10V] Piski w kole
PostNapisane: 27.maja.2006 19:55:13 
Użytkownik

Witam. Posiadam Audi B3 Coupe 2.3E 10V. Przewertowałem Forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie i zastosowałem się do rad. Mianowicie kiedyś po wjechaniu w dziurę zaczęło coś mi piszczeć w prawym kole (przynajmniej stamtąd dochodzi dźwięk). Natężenie pisku (dźwięk obcieranych o siebie dwóch metalowych elementów) wzrasta wraz ze wzrostem prędkości. Ponoć to normalne w Audi w tych rocznikach, u większości ociera osłona tarczy o tarczę hamulcową i wystarczy ją odgiąć. Ja już odginałem tę tarczę (dość solidnie), zdejmowałem te wszysktie mechanizmy i psikałem różnymi chemikaliami, wymieniałem łożysko, opony, amory i sprężyny, felgi (wszystko u mechaników pod moim okiem) i ... nadal piszczy, w dodatku nie ma śladu żadnych otarć. Macie jakieś pomysły, bo ten problem jest dla mnie już irytujący, nikt nic nie wie, a ja boję się nim wyjeżdżać w trasę...

BŁAGAM POMOCY !

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2006 17:06:38 
Klubowicz

Witam ! Sprawdzales inne czesci obracajace sie, bo skoro w kole nic nie znalazles, to moze cos w skrzyni, poloska, kola pasowe silnika, itp ?

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2006 17:56:41 
Użytkownik

Moze to łożysko padlo, a moze klocki są do du.. jakieś włoskie i zle sie ukałdaqją lub na tarczy zrobił sie kant i trzeba go delikatnie zeszlifować gumówką - to moje pomysły

B3 1.8
B4 2.0

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2006 22:00:20 
Użytkownik

ete - łożysko wymieniałem, klocki są w niby dobrym stanie, choć piszczą w ostatniej fazie hamowania, nie iem czy to kwalifikuje je do wymiany.

ZiPi - wiez ciężko powiedzieć, narazie skupiłem się na kole, bo to z niego dociera ten dźwięk. Z drugiej strony robi mi się słabo na myśl rozbierania i sprawdzania każdej części w silniku i skrzyni ;)

Mam do wymiany tulejki na belce przedniej, prawy, przedni sworzeń, śrby rzymskie (są w kształcie banana, a powinny być proste) oraz ustawienie gemetrii kół, ale nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ na ten pisk...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1