.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.mar.2025 21:46:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: c3 - ewentualne problemy
PostNapisane: 21.sie.2006 07:51:34 
Użytkownik

witam.sstałem sie niedawno szcześliwym posiadaczem audi 100 avant 85rok 2.0 diesel . chciałbym sie dowiedzieć co najcześciej siada w tych modelach audi.narazie siada mi wspomaganie ale może są jeszcze jakieś inne najczesciej powtarzające sie awarje związane szczególnie z tym modelem.nie ma aut idealnych a ja chciałbym wiedzieć na co zwracac uwage gdyz to moje pierwsze audi.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2006 08:17:58 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Chłopie kupiłeś dwudziestoletni samochód!!! Jakich Ty tu wypowiedzi oczekujesz??? Tam moze siąść absolutnie wszystko w kazdej chwili.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2006 08:29:35 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Łatwiej będzie podpowiedziec co nie siądzie zbyt szybko. Napewno mocnym punktem tych modeli jest bardzo mocne zawieszenie, w pełni ocynkowane nadwozie ktore jesli nie bylo potrzaskane , raczej nie zardzewieje. Silnik to stara porzadna kowalska robota , mimo ze praktycznie nie jeździ to raczej do awaryjnych nie nalezy. Po duzym przebiegu nalezy skontrolowac stan koncowek wtrysków, ktore nomen-omen sa bardzo tanie przy wymianie.
Lektura 10 przykazan tez bedzie pomocna ;)
Wnetrze przestronne, wygodne i raczej tez niewiele rzeczy moze sie zepsuc, moze poza opisywanymi awariami licznikow czy linki napedzajacej drogomierz.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2006 08:33:43 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
Basket , nie mow ze silnik taki solidny bo wlasnie w 2.0 D non turbo lubily pekac glowice. dopiero w 2.0TD nie bylo tego problemu

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2006 09:14:29 
Użytkownik

wiem ze 20 -to letni samochód,ale wiem też że robiło się wtedy porządnie, bez ściemy.miałem merca 123d kombi z 81 roku i chodził jak marzenie. moje audi miało wymieniony rozrząd ,chłodnice i amortyzatory.mnie chodzi o najczęściej spotykane defekty, bo takowe mają prawie wszystkie auta.tak jak w fordach felerem jest przełacznik zespolony i gnicie blach to podejrzewam że audi mogło mieć równierz jakieś powtarzające sie wpadki i o takich chciałbym się dowiedzieć.pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2006 10:34:08 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Model C3 na pewno nie był udany pod względem układu chamulcowego.O ile zastosowany masz układ wspomagania hamulca zasilany przez pompę wspomagania mogą wystąpić usterki tego układu.A konkretniej na przemian zanik wspomagania kierownicy/zanik (osłabienie) układu hamulcowego.Na 100 % uszkodzony masz korektor siły hamowania mieszczecy się na belce tylnej osi :): . Cieknące pompy wspomagania to standart w tych autach.Przednie tuleje stabilizatora wymagają częstych oględzin.Tak samo górne poduszki amortyzatorów nie znosza naszych dróg.Tylne łozyska też mogą nasprawić problemu ale tylko wtedy gdy nieumiejętnie sie je montuje. Moim skromnym zdaniem jednym z większych minusów tego modelu jest zbyt duża powierzchnia szyby czołowej a co za tym idzie ,autko bardzo mocno się nagrzew.Skutkiem tego jest pękająca deska rozdzielcza. Klamki są kolejnym elementem które chańbi ten model.Bardzo często urywają się języczki co powoduje niemozliwosć otwarcia auta.
W przypadku mojego modelu (święc Panie nad jego duszą) awaryjne okazały się wahacze.Niestety nie wytrzymywały polskich "równych inaczej" dróg.
O ile autko nie było bite nie będziesz miał większych problemów z "rudym".Te auta nieruszone NIE GNIJĄ.
Ogólnie przyszykuj się na sprawy eksploatacyjne takie jak :klocki,tarcze,silentbloki,płyny itp itd.
Moja setunia służyła mi przez kilka lat i nie zaobserwowałem żadnych bardziej niepokojacych objawów.

Co do silników Diesla.Niewiele powiem na temat tego silnika bo go nie znam, a po drugie to ciężko go spotkać.Ale myslę że jeśli zastosujesz się do " 10 przykazań dla diesla" by Baskecik to problemów nie zaznasz.
Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania setuni

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1