.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 22:08:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 - TDI - płukanki do silnika ]
PostNapisane: 26.sie.2006 21:03:18 
Użytkownik

Zastanwiam sie na przyszłośc nad przepłukaniem przed wymianą oleju w aucie silniczka jakąś płukanką. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie ? U mnie nowy olej na drug dzień po wymianie jest już czarny jak smoła więc może ulżyć silniczkowi i go przed kolejną wymianą wypłukać ? Czytałem o płukankachc -wlewa sie na 15 min na wolnych obrotach i potem spuszcza wszystko z olejem. Co myślicie o tym - auto chodzi na 5W40 bez żadnych wycieków ?
Jakie pukanki stosowaliście i co polecacie ?

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2006 21:39:18 
Użytkownik

Co ma dac to plukanie?????????
czy chcesz pozatykac kanaly olejowe i miec zatarty silniczek
a moze chcesz aby sie z niego lalo jak z ruskiego kraza
To nic nie da a skoro juz chcesz aby silniczek byl zdrowy to lej dobry olej polecam shell lub mobil najlepiej pelny syntetyk ale skoro miales polsyntetyk to nie wlewaj juz pelnego nigdy a jezeli lales pelen to zalej tymi co napisales 5w/40 i nic nie musisz kombinowac bo bedziesz miec silniczek czysty jak nalezy :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2006 14:59:32 
Użytkownik

Bzdury ci radzą . Wszystko zależy od przebiegu auta. Jesli jeżdzisz na syntetyku to i tak on ma wysokie właściwości dyspergujące. Po to ktoś to produkuje żeby ktos inny mógł stosować. Musisz nieco poczytac na ten temat. Ja kiedys wlałem do starej beczki 2.0D i nic tam sie nie stało (ok. 600 tys przebiegu), ale musisz ty do tematu podejśc rozsądnie i sam ocenic stan motoru zanim wlejesz.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2006 15:07:09 
Użytkownik

Jakie ludzie bzdury piszą, ja nie spotkałem się jeszcze aby olej w silniku diesla miał kolor przezroczysty to nie silnik benzynowy.[/code]

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 18:44:11 
Użytkownik

Kiedyś w starych poradnikach mechanika samochodowego pisano aby po spuszczeniu oleju zalac silnik jeśli sie nie myle olejem wrzecionowym ,odpalić silnik nagrzac iwylac ten olej a póżniej zalac olejem silnlkowym.Ale wtedy olej silnikowy to był selektol Monte Carlo badziewie takie że aż strach.Teraz nie kombinuj nic.r Olej w silnikach diesla zaraz po uruchomieniu łapie czarny kolor co nie znaczy że zmienia właściwosci nowego oleju......

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 18:47:36 
Użytkownik

A jeszcze jak masz za duzo kasy i chcesz miec spokojne sumienie to kup podwójną dawke oleju jaki lejesz wlej raz odpal, nagrzej, wylej a potem znowu zalej olej i jeżdzij spokojnie .A i tak za chwile bedziesz miał czarnu.

Tytuł: Re: [B4 - TDI - płukanki do silnika ]
PostNapisane: 28.sie.2006 18:52:57 
Użytkownik

Auto: Renata
Artur Szczepaniak napisał(a):
Zastanwiam sie na przyszłośc nad przepłukaniem przed wymianą oleju w aucie silniczka jakąś płukanką. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie ? U mnie nowy olej na drug dzień po wymianie jest już czarny jak smoła więc może ulżyć silniczkowi i go przed kolejną wymianą wypłukać ? Czytałem o płukankachc -wlewa sie na 15 min na wolnych obrotach i potem spuszcza wszystko z olejem. Co myślicie o tym - auto chodzi na 5W40 bez żadnych wycieków ?
Jakie pukanki stosowaliście i co polecacie ?

daj sobie spokój ...
to jest diesel i tam zawsze olej bedzie czarny ..... :!!:
jedyne co sobie wypluczesz to portfel .... ;-)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1