.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.kwi.2025 11:57:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: tarcze hamulcowe - Pomocy
PostNapisane: 01.wrz.2006 20:15:30 
Użytkownik

Witam posiadam Audi 80 B3 2.0E 1990 r. przyszedl czas na wymiane tarczy hamulcowych z przodu, sa tam tarcze wentylowane jednak nie wiem jak sie do tego zabrac moglby mi ktos pomoc i mnei oswiecic poniewaz jestem w tym temacie zielony, prosilbym o jakis opis, z gory dzieki, Pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2006 20:35:30 
Użytkownik

potrzebujesz kilku kluchy , podnosnik garazowy albo twoj z samochodu i kobylke jesli ja masz? bez kobylki na orginalnym podnosniku samochodowym radzilbym ci nie probowac :(
najpierw poluzuj sruby w kole, podnies samochod i podstaw kobylke,
odkrec sruby kola (17mm nasadowy ) i zdejmnij kolo. potem odkrec zacisk hamulcowy (13 i w razie czego 17mm plaski bo prowadnice czsami sie kreca i trzeba zblokowac) podwies go na czyms zeby nie wisial na przewodzie hamulcowym, nastepnie odkrec mocowanie zacisku (sruby sa od tylu piasty)jak pamietam dobrze to bedzie 17mm , zawsze dla bezpieczenstw sa mocno dociagniete , wiec radze kilka mlotkow zeby je troche rozruszac, jak odkrecisz mocowanie to tarcza jest juz w twoich rekach.

mam nadzieje ze to ci ulatwi troche zadanie

Rob

coupe gt
A3

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2006 21:14:11 
Użytkownik

Jak nie masz narzędzi i trochę polotu do takich prac ( tak jak ja ;) ) to lepiej kup tarcze i klocki.... a następnie pojedz do jakiegoś mechanika niech to zrobi.

Przy okazji dobrze jest rozebrać, wyczyścić i nasmarować i poskładać hamulce.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1