photokom napisał(a):
[
Bzdury piszesz! To ze alternator ma 40A nie znaczy ze nie naladuje akumulatora 75 Ah. Prad ladowania akumulatora powinien wynosic okolo 0,1 pojemnosci akumulatora, czyli np dla aku 45Ah powinien wynosic okolo 4,5 A a dla 75 Ah - 7,5 A. Oczywiscie prad ladowania zmienia sie w zaleznosci od stanu naladowania akumulatora. Zauwaz, ze nawet te 7,5 A to malo w porownaniu z 40A alternatora. W praktyce w czasie eksploatacji akumulator jest doladowywany pradem rzedu 0,2-0,5A (pomijajac duze rozladowanie aku).
Moc alternatora dobiera sie nie do pojemnosci akumulatora tylko do zapotrzebowania w energie przez samochod.
owszem owszem naładuje do pełna ,ale na trasie i napewno nie zima. Radze jeszcze raz przeliczyc pobór prądu. Częste i dłuższe odpalanie zimowa pora , te marne 600A , światła non stop, grajło , nadmuch większy niż zwykle, a do tego tylnia szyba no i max półgodziny jazdy to z tych twoich 40A na aku niewiele zostanie

Tak apropo w tym czasie alternator 40A nie zwróci do alku nawet energi pobranej na rozruch
a tak wogole to sam ma jezdze na 40A i mam aku 75Ah z dizla i wiem co mowie. I nie truc ni o złym ładowniu czy starym aku

bo on poprostu nie wyrabia i albo se włąsnie wstawie od dizla (jak znajde) albo mniejszy aku.
dario 666 zrobisz co chcesz ale ja ci mowie jak taka kombinacje sie urzytkuje
pozrawiam