.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.kwi.2025 22:08:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: naprawiłem pedał gazu!!!!!!
PostNapisane: 07.maja.2004 11:33:24 
Użytkownik

Udało mi się naprawić super konstrukcję pedała gazu w C4. Teraz jeżdzę sobie jakbym miał nówkę sztukę:). A nie wiem czemu, ale bardzo mnie denerwowało jak ruszającej się nakładki nie było. W każym razie udało mi się ją trwale przymocować do reszty pedała, ale w taki sposób, że nadal rusza się tak jak powinna. Czuję się prawie jakby mi Niunia z pięć lat odmłodniała:).
Jesli jest zapotrzebowanie na opis to opiszę moją wysoce stechnologizowaną naprawę ;).

A.

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2004 14:53:18 
Użytkownik

He no spoko temat, mnie to denerwuje do dzisiaj i miałem to samo w 4 czy 5 autkach z naszej stajni, jak co to opisz proces technologiczny mocowania.

Tytuł: Re: naprawiłem pedał gazu!!!!!!
PostNapisane: 09.maja.2004 11:26:42 
Użytkownik

adamgt napisał(a):
Udało mi się naprawić super konstrukcję pedała gazu w C4. . W każym razie udało mi się ją trwale przymocować do reszty pedała, ale w taki sposób, że nadal rusza się tak jak powinna.Jesli jest zapotrzebowanie na opis to opiszę moją wysoce stechnologizowaną naprawę ;).

A.

No pewnie, że opisz, od razu trza było pisać,a nie tylko ludzie denerwyujesz :P ja to już kształt podeszwy buta zmieniłem prawie, żeby eni spadałą - któś pisał jakiś czas temu, że na silikon może być ok. Opisuj więc :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2004 09:21:26 
Użytkownik

Zrobiłem to u siebie w bardzo prosty sposób i bardzo to mi się podoba i nie ma różnicy z tym co było wcześniej...a mianowicie skręciłem ten pedał śrubkami delikatnie nad miejscem pęknięcia...tylko w ten sposób, że nie dokręcałem tych śrób na maxa-są one luźne, tylko skontrowane od dołu
Pedał się ładnie ugina...oczywiście ta sprężynka została
Uważam, że patent jest nie do popsucia...myślę, że silikon nie zda tu zadania a jak tak to na krótką metę
Zastosowałem tu dwie śróby 6ki długości nie pamiętam z łbem podsadzanym czyli takim do drewna...można także zastosować z łbem stożkowym i wpuścić je delikatnie w pedał...mi nie przeszkadza tak jak jest...chodzi o to żeby śruby te były lużne-żeby pedał się uginał i nie zaczepiały o podeszwę buta.

w sumie 15 min rezania

Pozdrawiam J@rek

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2004 12:39:20 
Użytkownik

Witam :)
I nadal nic nie wiem jak to zrobiłeś :?: Co z czym poskręcałeś i czy wogóle miałeś taką awarię jak my wszyscy w poprzednim temacie :?:
PZDR :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2004 14:28:40 
Użytkownik

Sorki, ale weekend mialem zajęty i nie usiadłem nawet na minutke do netu.
DO naprawy kupiłem dwie śrubki z łepkami, które wchodzą na równo z powierzchnią w którą się skręca, 2 nakrętki i podkladki sprężynujące. Potem z denka od słoika wyciąłem kawałek aluminium szeroki na tyle co nakładka i długi na jakieś 2 cm. Wywierciłem 2 otwory w nakładce na tej wysokości, na której nakładka się styka ze sprężyną, po obu stronach styku. W aluminium wyciąłem tak otwory, że odpowiadały ich położeniu na nakładce. Potem złożyłem nakładkę z aluminium i lekko nakręciłem nakrętki. Założyłem konstrukcję tak, że sprężyna znalazła się między plastikiem a aluminium i skręciłem w miarę mocno (wiadomo, z siłą trzeba ostrożnie tak, żeby nic nie popękało). Przed skęceniem punkty gdzie się styka plastik nakładki z pedałem nasmarowałem, bo wiadomo jak nie posmarujesz to nie pojedziesz:). Po kilku dniach aluminium się odkształciło i nakładka się ześlizgiwała, wtedy ją zdjąłem wypełniłem szparkę pomiędzy aluminium a nakładką klejem dwuskładnikowym (amerykańskim kupionym w leclercu) i założyłem całość na sprężynę. Poczekałem aż klej zaschnie, no i na razie działa - czyli już jakieś 3 tygodnie. Z tego co się zorientowałem nie można przesadzić z klejem, żeby się więcej nie skleiło niż miało się skleić, bo wtedy wszystko przez jakiś przynajmniej czas będzie sztywne, a nie po to całą robota.

Mam nadzieję, że dałem pojęcie o wyobrażeniu na temat sposobu naprawy.
Pozdrowioinka,

A.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1