Jak już sama zauważyłaś, temat rzeka.
Na początek przejrzyj
http://www.opony.com.pl/encyklopedia/en ... asp?ID=426
Potem przewertuj może archiwum pod kątem "opony" albo "felgi".
Generalnie większe felgi dają ładny wygląd i pozwalają na założenie niskoprofilowych opon. A im niższy profil, tym szybciej auto reaguje na ruchy kierownicą, bo ścianki opon się tak bardzo nie wyginają. Ale niższy profil to również niższy komfort i większe prawdopodobieństwo uszkodzenia felgi na dziurze.
Natomiast szersze opony poprawiają przyczepność, zarówno przy ruszaniu, jak i w zakrętach (trzymanie boczne). Minusy to większe opory toczenia, a co za tym idzie jakiś tam spadek osiągów i wzrost zużycia paliwa (mniej lub bardziej widoczny - im mocniejszy silnik, tym mniej widoczny), a do tego myszkowanie po koleinach.
Ja mam u siebie 225/45/17 i niestety nie jeździ się za specjalnie po tych podwarszawskich dziurach.

Gdyby nie to, że nie chcę sprzedawać moich obecnych felg, to założyłbym na lato felgi 16x7.5 a na nie opony 225/50/16. Myślę, że dla Ciebie to też jest w miarę sensowne rozwiązanie, bo daje Ci większą przyczepność, ale nie pogarsza zbytnio komfortu, tak jak to jest w przypadku 17".
Pozdrawiam,