.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.kwi.2025 16:34:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Regulacja REDUKTORA :-)
PostNapisane: 21.maja.2004 21:52:30 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Pomyslałem ze ponowie temat choć wcześniej była o tym mowa, ale...
moze posiada ktoś schemat budowy reduktora szczególnie BRC z dwiema śrubami regulacyjnym ?

jedna powinna regulowac wydatek gazu na biegu jałowym
durga charakterystykę działania membrany przy obrotach (podciśnieniu)

jest: imbusowa (schowana :peace: )
i wystająca (zwykłe pokrętełko :diabel: )
potrzebna opinaia ;)

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 22.maja.2004 08:47:41 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
wychodzi na to , ze regulacja ktorej os jest rownolegla do osi membrany to regulacja charakterystyki. natomiast regulacjacja gdzies tam z boku, czy na gorze to do regulacji minimalnej dawki jaka reduktor powinien dawac nawet przy braku podcisnienia (do odpalenia awaryjnego na gazie). ta druga powinna byc wkrecona na max (bedzie trudno odpalić na gazie) , ew odkrecona ale minimalnie.

Trzeba tak regulowac zeby samochod jezdzil i pracowal normalnie na wolnych obrotach z wkrecona ta druga srubka (dopiero potem delikatnie odkrecic, zeby mozliwe bylo awaryjne odpalenie)!! Ktos kiedys puscil haslo, ze ona sluzy do wolnych obrotow, a to nieprawda, bo na wolnych obrotach dawka gazu powinna sie regulowac podcisnieniowo (przy pomocy membrany).

Zycze udanych regulacji!!

P.S. Jesli nie daje sie naregulowac, to moga wystepowac nieszczelnosci ukladu (u mojego kolegi tak bylo) , lub reduktor padnięty ale to skrajność.

P.S.2 marek, z tego co pamietam w reduktorach brc imbusowa sluzy do regulacji charakterystyki, a ta wystająca (chyba na klucz 10) do odpalania.

Tytuł:
PostNapisane: 22.maja.2004 11:40:42 
Użytkownik

TAK :) dzięki za informacje; potrzebowałem opinii aby sie upewnić... bo co sie okazało zle regulowałem :D :/ a po sprawdzeniu gazownicy mówili jest ok i były ogólnie takie opinie...

stosowałem tester sondy L i nie mogłem dojśc do ładu bo jak mi sie wydawało na to miał miec wpływ komp, który sam poprawiał regulacje ... ale teraz już wiem co było nie tak :)

super :P dzięki

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 24.maja.2004 10:42:58 
Użytkownik

Dzięki Marek za odgrzanie tematu. Mógłbyś jeszcze tylko "uporządkować" to wszystko? Bo ja się powoli zaczynam gubić. U mnie(chyba ATE 90) jest po lewej wystające pokrętło, którym ciężko ruszyć i po prawej śrubka imbusowa lekko chodząca, prawie wkręcona. Podobno (tak mi gazownik powiedział) ta po prawej imbusowa służy do regulacji dawki minimalnej gazu podawanej na "wolnych obrotach". Lewa nadal nie czaję do czego służy. Czy jej funkcja przypadkiem nie będzie się dublowała ze "śrubą" na wężu od parownika do miksera? Bo teraz już nie jestem pewien moich regoolacji(furacz się buja i pali normalnie).
PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 24.maja.2004 19:47:52 
Użytkownik

z tymi śrubami w parowniku to jest dokładnie tak jak napisał kolega Lukasik.

szukałem schematów i opisów na ten temat wcześniej, ale nie były zbyt jasne... tak mi sie wydaje :D (bynajmniej brak było schematu reduktora... )

właśnie jest tak ze śruba imbusowa służy do regulacji charakterystyki membrany i wydatku gazu, sruba zazwyczaj wystająca (10tka w brc :diabel: ) "daje" stały wydatek gazu i moze dlatego mówi sie ze jest do wolnych obrotów (choć służyć też moze do tego aby nie była zakłucana dawka np przy wchodzeniu w zakręt gdzie na membrane może działać jakas siła co z kolei spowoduje zgaśnięcie/spadek obrotów motoru ..)

śruba na węzu (to moje zdanie) jest na drodze między parownikiem a mikserem więc moze ograniczać dopływ gazu przez co wpływa na ekonomie i buta... ale jezeli jeżeli nie jest regulowana np przez sonde to przy każdych obrotach ma taką sama przepustowość >> wydaje sie zatem ze jej ustawienie powinno zależeć od preferencji kierowcy :P :peace:

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 24.maja.2004 21:03:22 
Użytkownik

na ftp klubpwym jest dobra ksiazka o lpg, tam jest wszystko pięknie ladnie opisane...

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2004 08:52:55 
Użytkownik

ok. Dzięki Marek za sprostowanie. Na łykend chyba się pobawię w doświadczenia z moim furaczem kręcąc poszczególnymi "śróbkami" i sprawdzając efekty.

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2004 21:08:15 
Użytkownik

Ćwiru napisał:
Cytuj:
ok. Dzięki Marek za sprostowanie. Na łykend chyba się pobawię w doświadczenia z moim furaczem kręcąc poszczególnymi "śróbkami" i sprawdzając efekty.

:diabel: proponuje narazie nie sprawdzać :diabel: >>> tzn sytuacja wygląda tak ze przetestowałem to i chyba jednak jest odwrotnie :galy: ....

nie umiem jeszcze dokładnie odpowiedzieć bo nie mam kiedy tego dokładnie sprawdzić, jedyne co zrobiłem to:
-przykręciłem wystającą srubę i odkręciłem imbus... (sugerowałem sie odczytem z sondy za pomoca testera ) i wygląda to tak ze na wolnych jest zbyt bogato a obrotach ubogo ... czyli / regulacja jest właśnei odwrotna/

narazie nie powiem nic więcej bo chciałbym sie upewnic do do prawidłowości odczytu :): itd., narazie nie mam kiedy i jak :peace:

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2004 22:08:13 
Użytkownik

No to Marku by się potwierdziły moje przypuszczenia, co do prawidłowości moich regulacji ;) . Już wiem, skąd się moje "zagubienie" wzięło. W moim przypadku, kręcąc prawą śróbkę (imbus), zmieniała się dawka minimalna na wolnych obrotach (chyba jeszcze nie mieszam), a efekt był taki, że wkręcając ją na biegu jałowym chyba zubożałem mieszanką przykręcając minimalną ilość gaziora swobodnie wypływającego, aż do momentu nierównej pracy silnika. Zapamiętałem sobie to ustawienie i zacząłem ją odkręcać, poprzez normalną pracę, znów do dławienia się motoru i jego nierównej pracy. Mój wniosek taki, że gaziora zbyt wiele i motor się dusi. Przykręciłem więc śróbkę na "trochę bogaciej, niż połowa odległości pomiędzy bogato i ubogo" i efekt jest taki, że furacz ma buta na starcie i przy niskich obrotach (przy zmianie biegu na wyższy). Kolejnym moim krokiem była regulacja na wężu, gdyż nie mam "komputra" i krokowca. Efektem przykręcania śróby na wężu było to, że jak za bardzo skręciłem przepływ, to przy wysokich obrotach (powiedzmy 3500-4000) fura traciła swojego buta i nie chciała się "kręcić". Wykręcałem ją więc po pół obrotu, żeby nie przesadzić, i robiłem "testy sprawnościowe" - 1-but, 2-but, 3-but, 4-but, 5-but i redukcje z hamowaniem silnikiem na 3-kilometrowym odcinku, aż do uzyskania zadowalających efektów. Nie kręciłem jeszcze tą lewą śróbką wystającą w reduktorze, gdyż nie znam jeszcze jej zadania i funkcji, oraz efektów, jakie może dać jej kręcenie. Jeżeli to jest ustawianie maxymalnego możliwego wydatku, to sądzę, że można ją wykręcić nieco i ustawić zawór na wężu, aby puszczał tyle, ile chcemy. Ale to jest jeszcze do sprawdzenia. Wiem, że trochę hardcore uprawiam, do tego bez analizatora spalin, ale efekty jak na razie są ok. Co o tym sądzisz Marek?

PS. Gdzieś miałem schemat ATE, to ci go na mejla wrzucę.

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2004 22:25:32 
Użytkownik

Wydaje sie ze regulacje jakie przeszła twoja instalka są jak najbardziej na miejscu ;)
dalej mysle ze wykręcenie śruby "wystającej" powodować powinno podatność membrany na reakcje na podciśnienie a co za tym idzie większy wydatek gazu; zbytnie zwiększenie dawki napewno wpływa niekorzystnie na osiągi (oczywiście uboga też) zostaje znalezienei opowiedniego ustawienia,

poleciłbym tester sondy lambda bo dużo podpowie (chodzi o odpowiednie proporcje mieszanki)

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 10:00:44 
Użytkownik

pamietac nalezy o tym, ze wraz z regulacja wydatku na reduktorze, trzeba w parze regulowac pokretlem na przewodzie do miksera. Np. tym na przewodzie mozna skorygowac to, ze na wyzszych obrotach samochod traci buta, poprzez delikatne jej odkrecenie. We wspomnianej przeze mnie ksiazce na ftp sa fajne wykresy ktore pokazuja co ktora srubka robi :peace: Do tego wszystkiego krok po kroku jest opisana procedura ustawiania.

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 07:39:19 
Użytkownik

Marek, wiem, że tester sondy lamda by się przydał, ale nie miałbym do czego go podpiąć ;) i z tego też powodu nie mam komputra ;) .

Lukasik wrzucę się dzisiaj na FTP i polookam tą knigę. Sam jestem ciekaw. Jakąś taką jedną już mam z foruma Autocentrum pociągniętą - też ciekawa swoją drogą.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1