.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.kwi.2025 15:30:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przeguby
PostNapisane: 25.lip.2004 16:23:12 
Użytkownik

Witam, mam pytanie: czy porównywał ktoś z was przeguby od Audi 80 1.6 <86r z przegubami od VW golfa?? Kupiłem przegub używany do A80, facet na szrocie twierdził, że w golfie są identyczne i taki mi sprzedał. Ja nic nie podejrzewając wymieniłem przegub, wszystko ładnie pasowało, ale podczas jazdy coś mi piszczy (jakby metal o metal ocierał). Myślałem że to coś z klockami ale sprawdziłem to i nic na to nie wskazuje) wysunąłem lekko przegub z piasty i są ślady jakby ocierał o coś. Może ten przegub od golfa ma inną średnicę zewnętrzną? Te piski nasilają się przy skręcie. Proszę o porady.
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2004 17:54:40 
Użytkownik

Objedź przegub szlifierka i będzie git. Mam tak samo zrobione u siebie.

PostNapisane: 25.lip.2004 18:16:57 
Użytkownik

Jeszcze jedno pytanie: gdy poluzuję nakrętkę od przegubu to tarcza hamulcowa ma małe luzy poprzeczne, czy to oznacza, że łożysko jest do wymiany?

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2004 20:46:40 
Użytkownik

Ale kombinujecie chlopaki :/ Ja w swoim B4 kupilem jeden przegub podroba ale do tego typu samochodu i nowy nie na szrocie!!!W drugim wymieniłem osłone i wykąpałem w benzynie i jest ok.Na szrocie to moge kupic jak bedzie potrzebne plastiki blachy od oryginalnych.Kupiłbym tez odpowiednik czegos bardzo drogiego ale ryzyko jest duze ze i pieniadze i robota pojda sie ....
Pozdrawiam

Tytuł: Re: przeguby
PostNapisane: 25.lip.2004 21:00:23 
Użytkownik

Krzycho napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie: gdy poluzuję nakrętkę od przegubu to tarcza hamulcowa ma małe luzy poprzeczne, czy to oznacza, że łożysko jest do wymiany?

Nie!!!
Luźna jest tarcza - trzyma się wtedy na 1 śrubce..
Luz sprawdza się na dokręconej (powiedziałbym nawet dopierdolonej - sorki za kolokwializmy) nakrętce i przykręconym kole.

Odnośnie przegubu to łożyska i piasty wymienionych przez Ciebie modeli są różne - można zatem wnioskować, że i przeguby będą inne...

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2004 21:09:36 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
przy odkręconym kole tarcza MA LUZ w każdą stronę ;)

jeżeli zmieniałes przegub to powinieneś go oczyścić, najlepiej benzynką wymyć i zapodać mu grafitowego tawotu !

powiedziałbym ze piszczeć moze coś innego niż przegub > moze blacha osłaniająca tarcze od wewnątrz? moze jednak coś przy klockach choć mówisz slady są na przegubie :|

mysle ze najlepiej jak sam oblubkasz to dokładnie bo niewiem czy ktos ci coś mądrego powie na temat przegubu od golfa króry siedzi własnie w audi :peace: chyba ze dostaniesz info na temat wymiarów tych elementów choć sam to mogłeś porównać...

Coupe 2,3 10V 2002-2006

PostNapisane: 25.lip.2004 21:35:25 
Użytkownik

To, że tarcza na jednej śrubie się trzyma to wiem, ale ona się rusza razem z piastą :059:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1