.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.lut.2025 12:44:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Quattro - niezawodne czy zawodne?
PostNapisane: 31.sie.2004 22:18:36 
Użytkownik

Witam Szanowne Forum
Namiary na Wasze forum dostałem na liście pl.misc.samochody. Mam pytanie dot Audi 100 2,6 Quattro. Chodzi o niezawodność układu quattro jak również kosztów ew napraw. Pragnę dodać że przejrzałem archiwum i wiem juz że wymiana/naprawa zawieszszenia jest raczej kosztowna . Niestety nie udało mi się znaleźć przybliżonych cen ww części. Jeżeli ktoś mógłby z grubsza oszacowac jakie to są kwoty dla A100 z quattro i A100 bez quattro to byłbym zobowiązany.
Oraz drugie pytanie czy to prawda ze silnik 2,6 to najbardziej udany benzynowiec audi z tamtych lat?

W zasadzie to jeżeli ktoś chciał by się podziielić uwagami odnośnie auta jak wyżej to proszę bardzo

POzdrawiam
Maciek
Lublin
no audi

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2004 23:09:36 
Użytkownik

Tutaj jest przyjęta taka zasada...najpierw przedstawiamy sie na forum NEWBIE.

Służę pomocą : gg podane w profilu

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2004 23:56:06 
Użytkownik

witam

co do silnika to chyba masz na mysli 2,8 174 ps elektorniczy wtrysk (reszte ci powiedza specjalisci :P )
w tamtych latach jeszcze powstal fajny silniczek 4,2 V8 280 ps :D :D

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2004 06:37:38 
Moderator

Uzyj funkcji szukaj -> http://forum.audiklub.pl/search.php
i tam wpisz chociażby "napęd quattro". Hans już tyle razy o tym pisał że chyba nie będzie mu się chciało pisać kolejny raz. A co do silników to ja z kolei słyszałem że jest to jeden z bardziej nieudanych silników w audi biorąc pod uwagę stosunek osiągi/pojemność.

Ps. Edytowałem tytuł postu bo był babol w nazwie "quattro"

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2004 07:35:50 
Użytkownik

Jeśli masz wybierać między silnikami 2.8 i 2.6 to zdecydowanie bierz ten większy.
Z tego co wiem to 2.6 to jest jedna z mniej udanych konstrukcji.

Jesli chodzi o ceny częsci to poza zawieszeniem bardzo drogi jest też wydech.
Ceny są 2-3 razy większe niż odpowiedniki bez quattro, a zamiennikow nie ma lub jest ich mało.

Pozdro

PS. polecam takie linki:
Części:
http://forum.audiklub.pl/viewtopic.php?t=3994&highlight=koszty+quattro
http://forum.audiklub.pl/viewtopic.php?t=6117&highlight=ceny+quattro
http://forum.audiklub.pl/viewtopic.php?t=3228&highlight=ceny+quattro
http://forum.audiklub.pl/viewtopic.php?t=1908&highlight=ceny+quattro

Silnik:
http://forum.audiklub.pl/viewtopic.php?t=6379&highlight=jaki+silnik
http://forum.audiklub.pl/viewtopic.php?t=5653&highlight=jaki+silnik

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2004 07:56:26 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
a z tego co ja wiem to wiem .... a nie zdaje mi sie :): .... i tak jak juz ktos wyzej napisal nie chce mi sie bo tyle juz pisalem, , lacznie z wypunktowaniem co i za ile trzeba wymienic ... kolego !! , jezeli naprawde chcesz jezdzic quattro to nawet ceny cie nie odstrasza a wtedsy przynajmniej bedziesz wiedzial o ceny czego pytac bo jest tego sporo .... poza tym w C4 jest bardzo trwale zawieszenie wiec problem zczestymi naprawami nie istnieje , ot co tu duzo pisac .... mozna wydac majatek na czesci a mozna skromnym budzetem naprawic auto ...tyle tylko nie moze sie nam wydawac a musimy jechac do sklepu gdzie jest taniej bo jak sie bedzie nam wydawalo to na wydawaniu ... pieniedzy sie skonczy i nic nie kupimy a jezeli nie chcemy wydawac za duzo kasy to niech sie nam nie wydaje tylko jedzie do sklepu gdzie taniej ... jezeli podasz mi numery z etki to moge podac ci ceny tych czesci w Inter Cars , jezeli nie to nie obraz sie jak nie bede siedzial 2 godziny w etce i spisywal tych numerow tylko po to zeby zaspokoic twoja ciekawosc

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2004 14:44:45 
Moderator

jarek - ales zamieszal... jeszcze nic nie pilem od rana i chyba dlatego tego posta nie qmam...
no qm qm, rege rege... :729:

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2004 15:32:09 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
zapomnialem emot rozpaczy powstawiac w odpowiednie miejsca :P

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2004 21:15:22 
Klubowicz

hans napisał(a):
a z tego co ja wiem to wiem .... a nie zdaje mi sie :): .... i tak jak juz ktos wyzej napisal nie chce mi sie bo tyle juz pisalem, , lacznie z wypunktowaniem co i za ile trzeba wymienic ... kolego !! , jezeli naprawde chcesz jezdzic quattro to nawet ceny cie nie odstrasza a wtedsy przynajmniej bedziesz wiedzial o ceny czego pytac bo jest tego sporo .... poza tym w C4 jest bardzo trwale zawieszenie wiec problem zczestymi naprawami nie istnieje , ot co tu duzo pisac .... mozna wydac majatek na czesci a mozna skromnym budzetem naprawic auto ...tyle tylko nie moze sie nam wydawac a musimy jechac do sklepu gdzie jest taniej bo jak sie bedzie nam wydawalo to na wydawaniu ... pieniedzy sie skonczy i nic nie kupimy a jezeli nie chcemy wydawac za duzo kasy to niech sie nam nie wydaje tylko jedzie do sklepu gdzie taniej ... jezeli podasz mi numery z etki to moge podac ci ceny tych czesci w Inter Cars , jezeli nie to nie obraz sie jak nie bede siedzial 2 godziny w etce i spisywal tych numerow tylko po to zeby zaspokoic twoja ciekawosc

bosz.... składniej ci szło o 3:00 w nocy podczas Hans quattro story :D

kertz, jak masz trochę więcej kasy to kupuj quattro, ale 2.8,a nie 2.6. zimą i na mokrym jeździ się REWELACYJNIE

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2004 12:06:30 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
A ja mam małego...
bo tylko 2.2 silnika, 90-ke Quattro. Nie zamienie juz na nic innego :-)
Jesli chodzi o naped tylu - dotad nie zepsulo sie nic (poza wybitymi poduchami mocowania tylnego mostu), ale nie jest to majatek - komplet w ASO kosztuje 3 stówy. A przyjemnosc i bezpieczenstwo jazdy jest nieporownywalne. Jezdzilem kiedys 3 iesiące 80-ką w ośce - byl fajny, ale do quattro audikowym oskom daleko.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1