dobro&zło napisał(a):
Układ ciśnieniowy nie nabiera ciśnienia (kontrolka nie gaśnie) hamulec po wciśnięciu jest wpompowywany coraz głębiej wyrażnie czuć pod nogą .........
-hamulec przy powolnym wciskaniu jest dobry ale przy raptownym wciśnięciu wspomagania czasami brak.
-wspomaganie kierownicy działa idealnie
Kontrolka nie gaśnie - zbyt małe ciśnienie podawane przez pompę wspomagania (akumulator, jeśli nie cieknie, nie ma tu znaczenia). Może też być uszkodzony (zanieczyszczony) czujnik. Wspomaganie kierownicy wymuszają inne tłoczki niż wspomaganie hamulca (2 szt.), tak jest w pompie z C3, którą rozbierałem. Wspólny jest tylko zbiorniczek zasilający. Brak wspomagania, to jak pisano wyżej, TWARDY hamulec. Miękki hamulec może oznaczać nieszczelności pompy hamulcowej. U Ciebie może zachodzić kombinacja uszkodzenia pompy wspomagania, gruszki i pompy hamulcowej - dlatego tak trudno postawić diagnozę.
Szczególnie ważne jest ustalenie działanie hamulca po długotrwałym wyłączeniu silnika (lub wielokrotnym użyciu hamulca przy wyłączonym silniku), kiedy akumulator ciśnienia nie ma na nic wpływu.
PS. W 19-letnim Audi, jedyną rzeczą, z którą długo walczyłem, to była pompa wpomagania (łożyskowanie i wycieki). Ceny używanych pomp wspomagania (C3) 150-350 zł, pompy hamulcowej 30-60 zł, gruszki nie szukałem.
Pozdrowienia.