.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.lut.2025 00:33:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: A4(B5) AFN - gdzie czujnik temp cieczy chłodżacej
PostNapisane: 28.sie.2004 11:51:48 
Użytkownik

Jakw temacie - szwankuje u mnie w A4 1.6 tdi '98 wskaźnik temp cieczy chłodzącej - raz się załacza a raz nie, podejrzewam, ze albo coś nie styka na przewodach, albo coś z czujnikiem, dlatego chcę zmienić czujnik żeby mieć pewność - wie ktoś jak on wygląda i gdzie go szukać :?: :?:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2004 16:42:26 
Użytkownik

Ja u siebie widzę dwa:jeden znajduje się u dołu w chlodnicy,drugi na węzu wychodzącym z chłodnicy u góry.Który spełnia jaką rolę narazie nie dochodzilem bo narazie wszystko gra ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2004 19:04:21 
Klubowicz

Ten na dole w chłodnicy załacza wentylator, ten drugi wskazuje temperaturę... tak jest w B4 i C4 więc pewnie tutaj to samo ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2004 06:43:26 
Moderator

A może to jakiś brak styku w zegarach. Jak stukniesz w zegar to pomaga??

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2004 15:12:32 
Użytkownik

Maridk napisał(a):
A może to jakiś brak styku w zegarach. Jak stukniesz w zegar to pomaga??

Nie za bardzo, jak pukne od góryw deskę to czasem pomaga a czasem nie. A co do tego czujnika to ja tam u siebie nic przy chłodnicy nie widzę, zdjąłem obudowe z silnika ta plastikową i na mój gust etn czujnik jest przy końcu węża od chłodzenia - ma kolor niebieski 0 taka kostka zaraz przy silniku jak się stanie na wprost samochodu to po prawej strony silnika bardziej od szyby - co Wy na to ? Dobrze kombinuję ?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2004 06:48:38 
Moderator

No to właśnie jeśli czasem pomaga stuknięcie a czasem nie to raczej na pewno będzie to jakiś brak styku. Rozkręć zegary przeczyść wtyczki. Czujnik temperatury od wskaźnika jeśli jest uszkodzony zwykle przekłamuje wartości albo nie pokazuje nic. Jeśli raz działa a raz nie działa, a po stuknięciu czasem pomaga to ja bym obstawiał winę leżącą w zegarach.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2004 14:01:59 
Użytkownik

Czy istnieje czujnik temperatury i czujnik wskaźnika?? Bo dla mnie to tosamo. W VW-AUDI Group a dokładniej w TDI czujnik ten znajdował się obok czujników podgrzania świec żarowych, czyli po zdjęciu pokrywy silnika z prawej strony kadłuba, ale jest on umieszczony od spodu i niewidać go z góry. Trzeba go wymacać.

Z taki przypadkiem się spotkałem, jeżeli potrzebne będzie zdjęcie czujnika to dajcie znać. Jakieś cyknę.
Ale w przypadku wadliwie działającego czujnika temp. mogą również wystąpić problemy z rozruchem sam. na zimno. Nic tutaj nie piszesz o takiej dolegliwości wieć niewykluczone że Maridk ma rację może to tylko kwestia styku w licznikach.

pozd. :P ;) :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2004 16:45:48 
Użytkownik

KIFER napisał(a):
Ale w przypadku wadliwie działającego czujnika temp. mogą również wystąpić problemy z rozruchem sam. na zimno. Nic tutaj nie piszesz o takiej dolegliwości wieć niewykluczone że Maridk ma rację może to tylko kwestia styku w licznikach.

pozd. :P ;) :diabel:

Samochód pali bez problemu - znalazłem jakieś stare wydruki z VAGa i tam tez jest o tym wzmianka, tzn, że raz na jakiś czas kopie się wskazanie temperatury - musze sie wziac i to dokladnie przetlumaczyc

Pzdr

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2004 21:27:24 
Użytkownik

witam masz dwa czujniki przy chłodnicy jeden i z tyłu silnika ten ma za zadanie wysyłać sygnały na deskę i komputer odczytuję temperaturę silnika ten czujnik ma cztery styki jeżeli masz problem to proponuję jechać na wtyczkę (kts-a)i będziesz wiedział jaki i co jest uwalone ten czujnik cztero stykowy kosztuje 136zł na salonie nie występuje w podrubce radze nie walić w deskę problem trzeba rozwiązać naprawą a nie siłowo
Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1