.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 07:00:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Woda w Audi
PostNapisane: 10.wrz.2004 22:07:11 
Użytkownik

Witam.Od początku kupna mojej pięknej Audiczki 80 b3,po każdym jej myciu w środku a głownie po stronie kierowcy nie wiem przez co przedostaje sie woda i pod dywanikiem robi sie mokro,po stronie pasażera jest sucho.Może ktoś z Was spotkał sie już z czymś takim u siebie i wie co zrobić w takiej sytucji i w którym miejscu woda sie dostaje?

Pozdrawiam i już niedługo umieszcze jej zdięcia :):

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2004 22:12:54 
Użytkownik

Sprawdz sobie uszczelke na przedniej szybie bo moze jest gdzies jaks szpara i ci puszcza.koles mial wode w bagazniku nie wiedzial skad sie bierze i jak dawal tylna szybe do sciemnienia to sie okazalo ze na polowie w pionie nie byla doklejona i wygladalo to na orginal.
moze byc to samo tylko ze z przednia szyba

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2004 22:24:34 
Użytkownik

Najprawdopodobniej będzie to uszczelka przedniej szyby - z wiekiem trochę się kurczy i odkształca. Równie dobrze na rancie pod uszczelką mogły powstać ogniska korozji (pęcherze) i zwyczajnie nie dolega.
Jeszcze istnieje opcja - ale to jeśli masz niefabryczny szyberdach - że ranty po wycięciu blachy nie zostały zabezpieczone i korozja "podniosła" uszczelkę (ja tak miałem).

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2004 22:54:07 
Użytkownik

Obejrzyj dokladnie miejsce mocowania skrzynki bezpiecznikow i przekaznikow na podszybiu. Obejrzyj tez od strony wnetrza auta. Moze to wlasnie tamtedy woda przedostaje Ci sie do srodka?
Jeszcze inna ewentualnosc: jesli masz niefachowo zamontowany autoalarm i przewody od tuby i krancowki z pod maski ida wlasnie przelotka w okolicach skrzynki bezpiecznikow na podszybiu, to moze wine za ten stan rzeczy ponosi nie uszczelniona np. silikonem wspomniana przelotka.
Sprawdz dokladnie ktoredy woda scieka na dywanik pod nogi kierowcy, najlepiej zalatw sobie pomoc drugiej osoby ktora bedzie polewala woda z weza niewielkim strumieniem po przedniej szybie. Wtedy Ty zamkniety we wnetrzu z lampka bedziesz mogl namierzyc miejsce nieszczelnosci.
No chyba ze autko mialo burzliwa przeszlosc kolizyjna wtedy powodem moze byc tez zle wklejona szyba przednia, choc chyba tez nie do konca, bo gdyby byly jakies szpary przez ktore przedostawala by sie woda to napewno przy wiekszych predkosciach slyszal bys we wnetrzu szumy i gwizdy dostajacego sie powietrza do wnetrza.
Masz pare pomyslow na swoj problem, jesli uda Ci sie zlokalizowac przeciek daj Nam znac na forum gdzie miales nieszczelnosc.

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 13:38:03 
Użytkownik

Podnies maske i poszukaj przy podszybiu. To jedyna ewentualność.
Miałem to samo w C4 TDI 1994. Mechanik nie utrzymał ciężaru akumulatora i wrzucił mi go na te podstwki az cała konstrukcja nie wytrzymałą i zapadła się robiąc malutką dzirkę.
Gwarantuje ci ze twój problem znajduje się przy podszybiu. Gdyby wine ponosiła uszczelka szyby :607: to woda naciekała by ci do środka przez rok a nie po każdym myciu abo deszczowaniu. Przecież woda po szybie spływa i jeżeli nie masz dziury w szybie wielkości ARBUZA to odpuść sobie uszczelki i szyberdachy. Woda po każdym myciu czuy deszczu zbiera się w podszybiu i tamtędy ścieka kanałami. Wtedy masz te przecieki.

:?: JAKIE USZCZELKI :?: :?: :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 13:48:00 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
A może uszczelka drzwiow jest uszkodzona i tamtędy leci, ja tak miałem w któryś samochodzie, że poprtsu uszzelka się już wygniotła i splaszczyła i niespełniała swojej roli

Aha jakbyś miał jakiegoś starszego audika bez ocynku to radziłbym ci zajrzeć pod podłge, czy nie ma jkaiś dziur ;)

PS Jak znajdziesz usterke to radze wyciganac fotele i tapicerke podlogi, ewentualnie wysuszyc wszystko i przejrzeć czy nie powestały jakieś ogniaska korozji

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 21:53:19 
Użytkownik

Dzieki za porady :peace: .Coś bede musial z tym zrobic.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 22:19:33 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
ja też mam problem z wodą i najśmieszniejsze, że nie wiem skąd.
Wiem, że kapie spod uszczelki nad szybą pasażera z przodu, tam musi być jakiś przeciek oraz mam całą mokrą podłogę za pasażerem... jakiś kosmos, nie mogę dojść skąd to leci...

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 23:27:31 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
Leo , zacznij od wymiany uszczelki drzwi pasazera ... lub sprawdzenia czy jest dobrze osadzona ... druga sprawa ... sprawdz czy w podlodz enie brakuje ci zaslepek

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2004 15:45:00 
Użytkownik

Kiedyś też miałem problem z wodą w autku. Teraz ma spokój. Proponuje sprawdzić:
- skrzyneczkę z bezpiecznikami
- przejście linki do otwierania maski przez nadwozie (obok bezpieczników)
- zatkane opływy z rynienek szyberdachu- żle osadzona i dopasowana szyba.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 12:54:11 
Użytkownik

Ja miałem to samo, ciekło mi przez kratkę wentylatora z prawej stony pod maską, tet plastik pod szybą był zniekształcony i po myciu auta woda przedostawała sie kanałami went. prosto na dywanik.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 15:10:34 
Użytkownik

Ja też miałem problem z powodu 2 dziurek.
Dziooorki

Ale bardziej winna była ta. Konstrukcyjny otwór który odprowadza wode spod uszczelki na tą półke z bezpiecznikami. Blacha wkoło otworu przegniła i zamiast na półke lało się do środka. Pod dywanikami był basen ale o dziwo podłoga nie zaprotestowała :)

A tej dziury tu być nie powinno

Niestety to można sprawdzić dopiero po wyciągnięciu dechy. Podejżewam że w B3 jest podobnie :/

:!!: ACHTUNG Zachowaj 3m odstępu. Możliwość explozji gaziora :!!:
Audi 80 B2 1.6TD
Dwie Nioonie Naraz + Radio 94 ofkorz

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1