.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 18:08:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: buja buja B4
PostNapisane: 15.wrz.2004 14:20:26 
Użytkownik

Cześc. Moją niedawno spowadzoną B4 (91 r, 2.0 ABT, 170000) strasznie buja na zaktętach. Zamierzam wymienić najpierw wszystkie tuleje, bo wiem że już czas na nie. Co jeszcze wg was powienienem wymienić ? może amorki ? tarcze ?, naprawde nie wiem. Może ustawić zbieżność po wymianie tulei i dopiero brać się ewentualnie za wymianę czegośco innego ?.

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2004 16:30:56 
Użytkownik

jedź na test amorków pewnie wyniki nie beda za ciekawe...

albo najpierw zrób test ręczny... jak az tak bardzo buja to pewnie
wystarczy zapompować...

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2004 16:41:20 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Jezeli auto kladzie sie na zakretach i buja sie za bardzo na nierownosciach to na 100 % masz do wymiany amortyzatory. Wplyw na to ze B4 kladzie sie na zakretach maja jeszcze oczywiscie fabryczne sprezyny. Radze pojechac na diagnostyke zawieszenia, bo wtedy bedziesz wiedzial czy amortyzatory sa dobre. Ja wymienialem same sprezyny na sportowe obnizajace dla modelu 80 B4 - 40 mm p/t bo na tych fabrycznych auto za bardzo mi sie klanialo na zakretach :D Jezeli sie okaze ze amorki nie sa sprawne, wymien najpierw je a potem zobaczy sie czy tuleje na wahaczach tez trzeba. Jezeli twoje B4 na rownej drodze po puszczeniu kierownicy nie sciaga na lewo lub prawo to zbieznosci nie trzeba ustawiac. Najlepiej sprawdzic czy zbieznosc jest dobrze ustawiona ogladajac stan opon. Jezeli bieznik jest z jednej strony opony dobry a z drugiej zjechany badz poszarpany ( mowie o oponie ktora ogladamy) to na bank trzeba ustawic zbieznosc no i opony wymienic :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2004 16:57:50 
Użytkownik

u mnie nie sciagało a zbieznosć była do roboty... każdy zakręt i piszczenie...

tuleje wahaczy to najczęstasza rzecz do robienia w B4 ale jeszcze nie słyszałem
aby wpływały na bujanie nadwozia...

spręzynki -40 zapodałeś do seryjnych amorków?

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2004 17:17:21 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Tak dalem i auto sie nie kladzie tak mocno juz :D to tylko obnizylo B4 o 40 mm no i amorki zostaly takie jakie byly. Dobrze sie jezdzi no i zbieznosc ustawilem oczywiscie po wymianie sprezyn. Ogolnie powiem ze zawieszenie w samochodach Audi to kicha i jest niedopracowane niestety :/ Poprzeczne nierownosci sa bardzo odczuwalne ( tory kolejowe ) Nawet fabryczne sprezyny i amortyzatory sa twarde na mniejszych nierownosciach, a za to na ostrych zakretach nadwozie sie bardzo wychyla. :(:

:!!: Tuleje wahaczy nie wplywaja na bujanie zawieszenia tylko na ewentualne stuki podczas jazdy przy pokonywaniu nawet najmniejszych dziur w naszej infrastrukturze drogowej :!!: :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1