.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 14:20:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: światła cofania włączają się po włączeniu swiateł p/mgiel
PostNapisane: 10.wrz.2004 20:08:07 
Użytkownik

Witam w audi 80B3 jak włączam swiatła przeciwmgielne tył wlączają mi się światła cofania i (świeci 1-p/mgielne)
a gdy włączam swiatła cofania pali się kontrolka na klawiszu świateł przeciwmgielnych co może być tego przyczyną ? :galy:

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2004 20:12:28 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
zwarcie przewodow w klapie bagaznika

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2004 21:19:46 
Użytkownik

nie koniecznie w samej klapie. Jesli klapa byla wymieniana (a jak znam zycie to jest to mocno prawdopodone) mozesz miec sztukowany kabel. Proponuje sie dokladne przyjrzec temu polaczeniu bo moze wiele wyjasnic.

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 10:54:12 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Swiatlo przeciwmgielne na tylnej klapie fabrycznie bylo montowane w B3 i B4 tylko po jednej stronie ( 1 szt.). W drugiej lampie jest otwor na zarowke ale zabezpieczony jest plastikowym zaslepka. Mozna ta zaslepke wylamac i dokupic uchwyt na zarowke taki sam jak mamy w swietle przeciwmgielnym. Potem tylko doprowadzamy przewody i laczymy z gniazdem zarowki tej podlaczonej juz. Ja tak zrobilem i mam dwa swiatla przeciwmgielne z tylu. Co do twojego problemu to napewno kable sa zle polaczone i trzeba zobaczyc co tam jest (prawdopodobie klapa byla wymieniana wraz z elektryka i ktos zle polaczyl albo przebicie na przewodach sie zrobilo i stad swiecenie tych wszystkich swiatel :D

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 18:10:21 
Użytkownik

Mialem to samo po wymianie tylnej klapy. Wtyczki do obu swiatel sa poprostu zamienione miejscami.

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 18:36:03 
Użytkownik

Dla mnie sprawa jest prosta ! Masz kolego złamany lub złamane żyłki w przewodzie, który jest puszczony po zawiasie klapy bagażnika.
Znam osobiście gościa, który to zaprojektował. Przewody łamały się bardzo często. Pomimo stosowania giętkich przeowdów w warunkach polskich (spory mróz zimą) przeowdy sztywniały i ... łamały się w mieścu zgięcia na zawiasie. W mojej niuni było to samo. Był złamany przewód i świeciła się ta sama kontrolka - tylnie ptrzeciwmgielne.
Musiałem wymienić cały przewód. Teraz działa ok. Tam jest przewód FLYYW 5x0,5mm2. Spawdź go. Jeśłi będziesz potrzebował pomocy to napisz do mnie. Powiem ci kto produkuje taki przewód i jak to podmienić.

Tytuł: Światła cofania
PostNapisane: 11.wrz.2004 22:20:46 
Użytkownik

MarioBeer napisał(a):
Dla mnie sprawa jest prosta ! Masz kolego złamany lub złamane żyłki w przewodzie, który jest puszczony po zawiasie klapy bagażnika.
Znam osobiście gościa, który to zaprojektował. Przewody łamały się bardzo często. Pomimo stosowania giętkich przeowdów w warunkach polskich (spory mróz zimą) przeowdy sztywniały i ... łamały się w mieścu zgięcia na zawiasie. W mojej niuni było to samo. Był złamany przewód i świeciła się ta sama kontrolka - tylnie ptrzeciwmgielne.
Musiałem wymienić cały przewód. Teraz działa ok. Tam jest przewód FLYYW 5x0,5mm2. Spawdź go. Jeśłi będziesz potrzebował pomocy to napisz do mnie. Powiem ci kto produkuje taki przewód i jak to podmienić.

Witam !

Wygląda że właśnie to ten problem prosze o namiary na przewód i możliwe wskazówki jak go wymienić ?

Pozdrawiam

west

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 23:33:16 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
kolego , namiary na przwod juz masz :D ... jest on przy zawiasie tylnej klapy :D ... tylko trzeba sie za to zabrac ...a kolega wyzej podszegdl do tematu bardzo fachowo i podal Ci oznaczenie przewodu jaki zostal tam zastosowany a tobie polecam lutownice , cyne i kalafonie , do tego rurke termokurczliwa i trzeba zakasac szanowne rekawy i wziac sie do roboty i to zrobic bo informacje tego za Ciebie nie zrobia :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2004 06:29:54 
Użytkownik

A nie wystarczy dosztukowac? Potrzeba 5 kawalkow przewodu np z komputerowego zasilacza i koszulke termokurczliwa. lokalizujemy uszkodzenie :) - w moim przypadku bylo widac z zewnatrz - i sztukujemy zostawiajac dolozone przewody luzno... mam tak od zeszlej jesieni i jest ok... wydaje mi sie se jest tez duzo mniej roboty niz z wymiana calego przewodu.

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2004 06:45:22 
Użytkownik

Powiem tak. Oczywiście można sztukować. Ale należy pamiętać iż przewód, którego używa audi jest bardzo giętki. Swoją giętkość zachowyuje również w niskich temperaturach. Normalne przewody po kilkudziesięciu otwarciach i zamknięciach po prostu pękną. Lepiej zrobić raz a porządnie. Mnie też się nie chciało od razu bawić z przeciąganiem nowego przewodu przez te dwie uszczelki. Więc później musiałem naprawiać przewody jeszcze raz.

Tytuł:
PostNapisane: 16.wrz.2004 10:27:27 
Użytkownik

Ten przewód (oryginał) produkuje austriacka firma G&G (Gebauer & Griller).
Ale w Polsce dostaniesz zamienniik YLY-s 5x0,5. Produkuje go m.in. Załom Szczecin. Szukaj go w pierwszej lepszej hurtowni elektrotechnicznej.
Z wymianą nie ma problemu. Należy się zaopatrzyć w koszulki termokurczliwe, utownicę. czarny (dobry !) silikon i odrobinę wolnego czasu.
Sprawa ne jest trudna.
1. należy zdemontowac dwa plastiki, które sa zamocowane na lewym zawiasie klapy bagażnika.
2. Zdjąć osłonę lewej lampy (część w klapie)
3 Odszukać złącze do którego jest podłaczony przewód (po lewej stronie bagażnika, złącze ma kolor szaro- lub brązowo-fioletowy)
4. Wyciągnąć obie uszczelki w których jest zamocowany przewód.
5. Uciąć przewód w rozsądnych miejscach (tak aby było jeszcze do czego przylutować nowy !)
6. Zmierzyć odległość pomiędzy uszczelkami i zapamiętać jaki był pomiędzy nimi kąt.
7. Delikatnie usunąc przewód z uszczelek (ostrożnie by nie znisczyć gum !)
8. Dociąć nowy przewód z odpowiednimi naddatkami długości
9. Zamocować gumy na przewodzie i uszczelnić silikonem. Naddatek silikonu usunąć. Ustawić gumy w odpowiednim wymiarze i kącie.
10. Po wyschnięciu zamocować do furki.
11. Połączyć odpowiednie kolory przewodów ze sobą (przed zlutowaniem dwuch przewodów założych termokurcz.)
12. Obkurczasz koszulki i szafa gra (tylko nie rób tego zapalniczką lub zapałkami !)
13. Założyć plastiki na zawias

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1