.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.kwi.2025 04:16:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zabudowa bagażnika Audi A6 C4 kombi
PostNapisane: 18.cze.2008 18:57:13 
Użytkownik

Witam planuje zrobić suba w bagażniku audi c4 kombi miejsce jego będzie w komorze na koło zapasowe obudowa zamknięta ale biorąc pod uwagę ze nad nim będzie podłoga składana to wyjdzie taki mały band pass z dwoma głośnikami Infiniti Kappa z Seri perfect,
I tu moje pytanie czy robił kiedyś ktoś coś takiego ?? Czy macie jakieś fotki ?? Czy czasem dźwięk nie będzie tłumiony przez ta podłogę składana drewnianą?? Co o tym myślicie ??

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2008 20:04:02 
Użytkownik

Ja jestem na nie. Po prostu nei uznaje głośnika który jest zasłonięty czymś. To zupełnie tak jakbyś skierował konwencjonalny głośnik aby grał na ścianę. Pozatym nie wyeliminujesz trzasków zgrzytów i innych niepożądanych dźwięków z tej podłogi.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2008 20:04:07 
Użytkownik

Po to, żeby nie był to bandpass wycina się dziurę w tej wierzchniej warstwie i wstawia siatkę, bądź tkaninę dźwiękoprzepuszczalną... Wtedy nie powstaje dodatkowe odbicie fali od drugiej podłogi...

To o czym mówi "bobaskgb" ma zastosowanie tylko w przypadku głośników średnio i wysokotonowych. Subwoofer zazwyczaj i tak jest w bagażniku, więc niby nie jest przesłonięty?? Jest, tylko ścianką oddaloną o 1m. Nie ma to znaczenia dla dźwięku, bo tony o niskiej częstotliwości rezonansowej rozchodzą się najłatwiej i bardzo Ciężko je zatrzymać.
Przysłoń sobie tweeter kartką papieru, to przestanie go być słychać, a schowaj woofer do szafy - praktycznie nie będzie różnicy...

Generalnie to nie wiem po co Ci 2 Infinity Kappa do Avanta. Jedna z powodzeniem wystarczy, a najprawdopodobniej na 2 zabraknie objętości i nie pozwolisz im się porządnie rozbujać... Chyba, że koło zapasowe wywalisz w ogóle, ale IMHO to bez sensu. Lepiej zostawić koło i w nim zrobić skrzynkę na jedną Kappę. One lubią moc więc jeśli je odpowiednio popędzisz, to jedna i tak da nadmiar niskich tonów...

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2008 17:44:18 
Użytkownik

Z niewiadomych przyczyn znikły dwa posty dlatego wklejam je

Krzychu.1 “Dwa suby wkładam z dwóch powodów jeden to ten ze mam takowe dwa z innego auta a drugi powód to to że chce uzyskać bardzo mocne brzmienie a jednocześnie bardzo szybkie i dobrze kontrolowane.
Koło zapasowe wywalę bo stwierdzam że jest zbędne a o moc wzmacniacza nie mam co martwić bo mam 2x 330RMS więc dla nich to wystarczające jest”

*Robi* “Widze ze chcesz zagluszyc grzechotnika.Jedyne miejsce w avancie to tak jak zrobiłem (nie dokonczyłem) .Myśle ze jeden ci wystarczy.Po złozeniu podłogi jest jednak gorzej słyszalny basiorek.Proponuje wyciąc otwór i wsunąc plastikową osłone.Bedzie dobrze i estetycznie. “

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2008 19:08:36 
Użytkownik

Auto: 100 c4 AAH
Jak to dobrze wygłuszysz matami bitumicznymi albo tasma dekarska to nie bedzie trzasków. Wszystko jest do wykonania ale zalezy od ilości miejsca. No chyba ze to 6.1 wtedy w closed moglyby zrobic trzęsienie...

Strefa czasowa: UTC + 1