.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.kwi.2025 11:34:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana tarcz zegarów
PostNapisane: 03.lis.2005 14:23:19 
Użytkownik

Witam. Mam mały problem, chciałbym zmienic sobie tarcze zegarów w moim audi 80 B3, ale zabardzo niewiem jak poradzic sobie ze ściągnięciem wskazówek ( z tego co wiem to sa z nimy prob;emy). Chcialbym zeby one potem dobrze wskazywały i wogule.... Wiec prosze was o rade i jakies wskazówki lub instrukcje jak poprawnie to wykonać. A wiem ze podobno te\akie tematy juz byly ale zabardzo nie moge nic znalesc konkretnego.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lis.2005 12:41:55 
Użytkownik

hej .. kazda wskazówka jest poprostu nasynięta na ośkę.. ale to nie problem trzeba wiedzieć jak ją później założyć oby odczyty było dobre.. a więć tak jak wyjmiesz zegar to wskazówka opiera się o metalowy pręcik taki ogranicznik.. najpierw wyjmij ten ogranicznik i gdy wskazówka stanie już w miejscu zmiesz sobie linijką ile cofneła się jeszcze od punktu mocowania ogranicznika ( dziurka w blacie). przy montażu postępuj tak samo wskazówkę nałóż w takiej samej odległości od punktu ogranicznika co przy demontazu a następnie przesuń ją w lewo tak aby minęła punkt mocowania ogranicznika i wtedy załóż ogranicznik .. wskazówka powinna sama oprzeć się o ogranicznik i wszystko gotowe..

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2005 17:15:02 
Użytkownik

jakiś czas temu zmieniałem podświetlenie zegarów w mojej byłej B3 :)

wskazówka była przymocowana na stałe (albo na tyle mocno spasowana że nie chciała się zdjąć)

załatwiłem to w następujący sposób: oderwałem ten czarny plastik (nakładke) na osi obrotu wskazówki, odkręciłem dwie małe śrubki mocujące tarcze do budowy, teraz już można całą tarcze delikatnie przełożyć przez wskazówke, dokonałem zmiany a następnie tą samą drogą tarcza powędrowała na swoje miejsce, na koniec zostaje przyklejenie tego plastikowego badziewia (delikatnie i precyzyjnie)

tak więc można dokonać modyfikacji bez zdejmowania wskazówki

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2005 22:59:58 
Użytkownik

Auto: A4 B6 1.9 TDI Avant
Ja kiedyś zmieniałem u siebie w mazdzie tarcze zegarów i też nie bardzo wiedziałem jak sie do tego zabrać.
Koledzy podpowiedzieli, że najlepiej wskazówki ściąga się za pomocą widelca.
Ten sposób został przeze mnie sprawdzony i przetestowany i bez wahania mogę go polecić :peace:
Ważne jest także to co koledzy pisali wyżej.

Strefa czasowa: UTC + 1