Witam.
No i mam juz od roku moje upragnione duże felgi
Chciałem kupic 16" ale niestety kupić 16" do C3 w ładnym (nie mówie pięknym czy rzucającym na kolana) i dobrym ( nie mówie nowym) stanie to trudna sprawa (choćby ze względu na ET lub prosty błotnik z tyłu w C3)
Kupiłem dość tanio jak na rozmiar felg i opon ładne 17" (wzorem z S2) ale na cztery śruby (rzadko spotykane, owszem są ale to naprawde rzadkość)
Opony o odpowiednim rozmiarze. Może z tyłu ciut za szerokie ale co się dziwić wkońcu przyjechały od niemca. Wspomniane szerokie opony odwdzięczaja sie na zakrętach.
OK wracają do tematu czyli wielkości felg w C3 (C4) stwierdzam na doświadczeniach że auto wygląda ładnie na 17" i ładnie sie prowadzi ale tylko na gładkich drogach no i budzi mały 'respect' kiedy ktoś wścipski czyta rozmiar (przypominam ze mam C3, a ono jest troszke kwadratowe kszałtem więc nawet nie znający sie na autach od razu stwierdza że stary i wogóle...)
z drugiej strony cięzko sie jeździ w koleinach których u nas wiele

Poza tym szeroka opona wymusza spokój za kierownica kiedy jest mokro

ponieważ spod tak dużej powierzchni nie nadąrza uciekać woda spod opon co powoduje ciut słabsze 'trzymanie' auta na właściwym torze jazdy. Wszelkie nieruwności są odczuwalne nie tylko przez amortyzatory i resztee zawieszenie ale także przz karoserię kończywszy na ciałach obcych mieszczących sie aucie. (czytaj: kierowca i pasażerowie) Nierówności jak nie równości nawet najmniejsze pęknięcie moge wskazać palec zza kierownicy...
Ceny opon i wyważania ida i to znacznie, w górę
łatwo o zadrapania i uszkodzenie na polskich dziurawych i powykrzywianych we wszystkie strony drogach. O ile w naszym terenie mniej/więcej wiemy gdzie i jakie sa drogi o tyle gorzej kiedy się jedzie troche w nieznane ( a ja jeżdżę często i nie jest łatwo).
Faktycznie jeśli powiększymy o jeden cal to będzie zawsze dobrze o ile mówimu o serujnych i zwykłych autach. czyli dla C3, C4 polecam 16"
dla np Peugeota 206 polecam 15"( a sportowe wersje chodziły na 16")
Niestety wszystko rozbija sie o nasze drogi, gdybym mieszkał i żył w niemczech to jeździłbym nawet na 20"

jeśli tylko by weszły.
Podsumowując
Dla tych którzy chcą jakiegoś kompromisu polecam 16"
Dla tych ktorzy chcą by auto wyglądało super polecam 17" 18" i więcej.
Pozdrawiam i życzę jak najmniej slalomów na studzienkach.
MaksyM