<B>[TO TEN WĄTEK, W KTÓRYM BĘDĘ SIĘ TLUMACZYŁ Z EDYTOWANIA SWOICH POSTÓW]</B>
Dzisiaj był dość smutny dzień, ale owocny w prace przy moim aucie. Pierwszym miłym akcentem jaki mnie spotkał było potężne skilowanie Opla Omegi 3,0 24V (204KM) sedan. Doładowanie 0,9 bara ale nie cisnąłem aż do odcięcia paliwa (uszkodzona membrana i za wysokie ciśnienie doładowania).
Dzisiejszy plan obejmował naprawę wastegate i wymianę membrany. Tu dziękuję dla Leo za membranę, którą mi przysłał i przyspieszył dizęki temu prace nad moim autem.
Zdjąłem dekiel WG i moim oczom ukazała się membranka na pierwszy rzyt oka jak nówka. ALe to tylko pozory. Na deklu od środka było widać smugę od spalin i to wskazalo miejsce uszkodzenia membrany. Membrana była przedarta na długość ok 1 cm. Zauważyłem też, że dolny żeliwny korpus WG ma pęknięcie. Szybka decyzja i wymiana korpusu na zapasowy. Po calej operacji, a ta nie była aż tak łatwa...testy drogowe.
Ku mojemu zdziwieniu...dołądowanie na poziomie max 1,5 bara (0,5).
Już chyba wiem dlaczego. Tu jest czas na zweryfikowanie moich poglądów. Sterowanie ciśnieniem w MC nie jest takie jak uważałem wcześniej. Zawsze sądziłęm, że wartość ciśnienia ustala ECU i zaworek N75, a sprężyna tylko stabilizuje pracę WG - dokręcanie lub wstawianie podkładek pod sprężynę przy standardowym programie nic nie daje, ale to tylko zmyłka

. Po dzisiejszej lekcji uważam, ze jest inaczej. Sprężyna w wastegate ustala max ciśnienie doładowania ale nie odgrywa kluczowej roli jak np. w silniku KG. Można dzięki niej ustawić max ciśnienie, ale silnik nie doładuje tego ciśnienia, dopóki program w ECU mu na to nie pozwoli. W sytuacji kiedy skręcamy standardową sprężynę, standardowy program i tak otworzy wastegate dzięki zaworkowi N75 i ciśnienie nie wzrośnie powyżej wartości zapisanej w programie ECU. Dlatego też potrzebujemy i zmienionego programu i twardszej sprężyny.
[pozwoliłem sobie pozmieniać moje wcześniejsze wypowiedzi, żeby osoby czytające wątek pierwszy raz nie bładziły w moich ciągle rozwijających się teoriach]
Ale będą jaja...jak okaże sie jutro (lub w poniedziałek), że moja nowa teoria jest błędna. Jutro wstawię trochę twardszą sprężyna z wastegate silnika KG. Powinienem zgodnie z moją teorią osiągnąć doładowanie od 0,7 do 0,9 bara.