W końcu po wielkich bólach udało mi się wczoraj odpalić else.
Znalazłem

w AFN-ach do 1 pinu przy FISie sygnał o ilości spalanego paliwa idzie z pinu 18 sterownika silnika.
Jutro to podłącze i potwierdzę
Dzień następny.
Pin 18 przy sterowniku w rzeczywistości sprawił mi trochę kłopotów.
Najpierw okazało się, że jest zajęty ale spróbowałem podpiąć do niego kabel jednak spalanie nadal powyżej 51 litrów - bitwa przegrana.
Znów szukanie po elsie no i ta sama odpowiedź: 18pin
Ale wojne wygrałem
Okazało się, że z pinu 18 idzie zółty kabel do brązowej kostki 10 pinowej i na tym się kończy - tam się wpiołem i zaskoczyło ale dopiero po dwukrotnym przekręceniu kluczyka
Dla zainteresowanych

Audi A6 1,9TDI AFN
Kabel z sygnałem spalania wychodzi do brązowej kostki 10 pinowej umieszczonej w E-boxie z tą różnicą, że model 98 - żółty kabel znajduje się na pozycji 3, a modele od 99 łącznie w górę - żóty kabel jest na pozycji 10 tejże brązowej kostki.
Na tym rezanie FIS-a chyba zakończę, no może zastanowię się nad modułem kontroli świateł!
A, i jeszcze: Oczywiście po podpięciu sygnałów z oryginalnego radia chorus pojawia się informacja w najwyższym segmencie FISa o nr programu i informacje z RDSu.
PODSUMOWANIE.
W moim przypadku, przy podmianie bardzo zbliżonego licznika temat jest banalnie prosty - może z wyjątkiem dostosowania immo do ecu i dopisaniem kluczyków (myślę, że dla własnego bezpieczeństwa lepiej tą operację powierzyć specjaliście), wystarczy podpiąć kilkanaście kabelków i można cieszyć się następnym wynalazkiem w swoim samochodziku.
Jednocześnie chylę czoło dla tych którzy dopieli swego i przerzucili nowsze liczniki z can-busem do B3 lub B4 - GRATULUJĘ i tak trzymać

witam a czy wie ktos moze gdzie sie wpiac tym pinem1 z fisa w benzyniaku A4 95r 1.8 20V