.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 17:35:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] uszkodzony wzmacniacz
PostNapisane: 19.gru.2010 14:22:01 
Użytkownik

mam wzmacniacz Carpower HPB-604 który mi się "spalił'. Po prostu poszedł dymek podczas słuchania i smród...
Po wymianie bezpieczników zaczęły się palić następne[zwarcie gdzieś?].
To go rozkręciłemi jak widać na obrazku trzy tranzystory IRFZ44N są przegrzane sądząc po blaszce.
Razem pod tymi 4 blaszkami jest ich 6 i dwie diody[?] F12C20A.
Czy wymiana tych trzech tranzystorków pomoże?[czy wszystkie wymienić?]Z
abezpieczyć je większym radiatorem przed ponownym spaleniem? Na co zwrócić jeszcze uwage?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2010 22:47:05 
Użytkownik

Jak nie są kosztowne i liczysz się z tym, że mogą znowu pójść z dymem to można spróbować.
Ale jaka gwarancja, że spalone tranzystory to przyrzyna palenia bezpieczników a nie skutek innej awarii ?

Czy te tranzystory to z przetwornicy czy z końcówki mocy, jeżeli z przetwornicy to sprawdź przed wymianą jeszcze elektrolity z przetwornicy - zwykle daje się parametry na styk (napięcia), pracują w wysokiej temp i z czasem mogą wyschnąć, spuchnąć i dostać zwarcia.
Możesz spróbować też szukać rady na jakimś forum typowo serwisowym - nie będzie miał nikt chyba pretensji jak polecę elektrodę.

..................................................................
A6 C4 Avant 2.5TDI [AAT] + 0.210 + ECU AEL + chip 17x KM.
VFR 800 FI
..................................................................

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2010 23:42:26 
Użytkownik

Witam.
Tranzystory IRFZ44 stosuje sie w stopniu przetwornicy napiecia z 12V na np +- 20V dzieki czemu sam wzmacniacz będzie miał większe napiecie zasilania a tym samym bedzie mógł oddać większą moc na obiążenie , którym jest głośnik . Jeśli tranzystory te masz uszkodzone - wymień je . Żadko kiedy pada we wzmacniaczach cos więcej , chyba że uszkodziły się tranzystory końcowe mocy . Najlepiej wez miernik i sprawdz czy nie maja one zwarcie :) Koszt irfz44 jest stosunkowo mały , znajdziesz je w każdej hurtowni elektronicznej . Naprawa samodzielna przyniesie napewno duża satysfakcje .
Krzysiek

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2010 12:14:23 
Użytkownik

Dziękuje za pomoc... zaraz pojadę kupić te tranzystorki i wieczorem podmienię... jak będą niedrogie to 6 sztuk wezmę...

Jeżeli chodzi o tranzystory końcowe to są te większe na dolnej połowie wzmacniacza[8szt]?

Pawelb na elektrodzie byłem, dałem taki sam tekst jak tutaj to jakiś profesorek zaczął się wymądrzać że nie są wróżkami itd po czym temat został przeniesiony do kosza...

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2010 22:14:18 
Użytkownik

Bo na elektrodzie to są same fachury od nic nierobienia i strugania wariata . Nie każdy jest elektronikiem i nie każdy wie do czego i po co jest tranzystor . Ja elektronikiem jestem 14 lat i nadal twierdzę że mało wiem , mimo że mam swój warsztat .
Krzysiek

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2010 15:42:21 
Użytkownik

tak dla ciekawych... 3 tranzyskorki IRFZ miały w sobie zwarcie... zostały wymienione... wzmacniacz jeszcze nie podłączony bo w taką pogode po prostu odechciewa mi się na samą myśl :)
Tylko ciekawi mnie to czy one od razu wszystkie się przepaliły czy pokolei?

Strefa czasowa: UTC + 1