.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 16:45:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiana foteli w V8 na eskowe Recaro
PostNapisane: 09.wrz.2011 20:11:55 
Użytkownik

Zmiana kierownicy na nową z modelu D3 nową przyspieszyła proces decyzyji wymiany oryginalnych skórzanych manualnych taboretów na kubełki.
Poszedłem po najmniejszej linii oporu ;) i wymieniłem na Recaro z S8 D2 (miałem chęć na D3)

Do wymiany potrzebne:
Fotele
Wiązka z aso
Jedna sztuka V8
Zaprzyjaźniony blacharz

http://www.easy-rider.pl/audi/fotele/fotel1.JPG
http://www.easy-rider.pl/audi/fotele/zlaczka.JPG
http://www.easy-rider.pl/audi/fotele/fotel3.JPG
http://www.easy-rider.pl/audi/fotele/fotel4.JPG
http://www.easy-rider.pl/audi/fotele/fotel5.JPG
http://www.easy-rider.pl/audi/fotele/fotel9.JPG

fotele wygniecione od montażu, wnętrze brudne i upaćkane, zdjęcie robione po ciemku z fleszem.
Tak więc jakość zdjęcia i wnętrza, na zdjęciu jest problematyczna ;)

Jak ktoś jest zainteresowany wkleję więcej jak porobie w dzień.
Fotele są w lepszym stanie niż na foto, a w bagażniku czekają nowe dywaniki, które przyjechały z luxemburga.

W czasie jazdy nie latam już po całej kabinie, fotele lepiej "resorują" i trzymają na boki.

Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek z jedną z wtyczek (fotel przejechal po kablu), było małe spięcie i nie działa mi teraz:
- zegarek
- oświetlenie wnętrza
- komputer spalania
- pamięć ustawień klimy
- radio

Ponieważ jest późno i ciemno nie sprawdzałem bezpieczników, mam nadzieję, że tam tkwi problem
Fotele tymczasowo podłączone wtyczkami do gniazda zapalniczki, w wolnej chwili podepnę się pod skrzynkę bezpieczników.

Pozostało teraz zakupić nowy podłokietnik, do wyboru z:
- q7 (jak ktoś może zmierzyć szerokość byłbym wdzięczny)
- d3
- d2 polift

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2011 20:36:17 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
No fotele elegancko pasują, ale kierownica to jak by do malucha założył od poloneza, już stary telewizor z epoki lepiej mi podchodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2011 20:50:30 
Użytkownik

Stara kierownica nie pasuje mi wyglądem do rns-e. A obecne radio w spadku po poprzednim właścicielu zaczyna mnie irytować ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2011 21:35:49 
Użytkownik

Czy fotele pasowały plug&play? Czy musiałeś przerabiać szyny?

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2011 21:56:50 
Użytkownik

Nic niestety nie było P&P.
Szyny są inne - w V8 są bo bokach tunelu i progu, w A8 w podłodze.
W V8 trzeba wyciąć garb wychodzący z podłogi do mechanizmu przesuwu manuali. Dospawać w przedniej części podłogi profile z otworami pod fotele (u mnie poszedł profil z podłogi MB 124). W tylnej części przyspawane płaskowniki do ori szyn z V8.
Trzeba pociąć trochę wykładzinę podłogową z przodu i pozbyć się części gabki.
Dodatkowo jak w oryginale nie ma foteli elektrycznych to trzeba zanabyć w aso kostki żenskie i wiązki kabli i podłączyć do instalacji. To samo tyczy się grzania, z tym, że w tym przypadku niestety w ASO nie ma już w sprzedaży kostek żeńskich do męskich w fotelach.
No i do całej zabawy trzeba ściągać wykładzinę.

:edit - cała elektryka w aucie już działa, winny był bezpiecznik numer 4.

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2011 19:04:08 
Użytkownik

daj fotki jak wygląda to mocowanie,

dużo z tym rzeźby z tego co piszesz, cięcie i spawanie podłogi :/

Audi S8 D2 FL 4,2 AQH quattro AT - przyjemność z jazdy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2011 19:41:50 
Użytkownik

Zdjęcia mocowań mogę zrobić najwcześniej pod koniec tygodnia, bo cierpię na niedosyt wolnego czasu.
Odnośnie rzeźbienia - jestem przekonany, że mam zrobione fachowo i nie jest to rzeźba - oprócz ukrytych śladów wycięć na wykładzinie, praktycznie nie do odróżnienia dla laika od serii.

Przeróbka jest zrobiona przez człowieka, który w branży działa 20 parę lat.
Jakby miała być lipa to bym się nawet nie podejmował cięcia podłogi.
Podłoga defacto jest cięta i spawana na garbie wystąjącym prawie 20 cm od jej powierzchni, więc nie ma mowy o jakiejś korozji lub osłabieniu konstrukcji.

Reasumując samemu w domu z podstawowymi narzędziami nie ma się co za to zabierać (a taki pierwotnie miałem zamiar). Fachowiec stracił 7 godzin życia ;)

Dla porównania różnic w wyglądzie starych i nowych foteli wrzucam zdjęcie tych, które wyjechały z auta (są w dziale ogłoszenia)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2011 07:52:56 
Klubowicz

gut joob, ladnie to wyglada i swietnie, ze wszystko dziala. Zrob jakie lepsze fotki. Ciekawi mnie jak ta kiera komponuje sie z tymi fotelami, a guzki na kierownicy tez podlaczasz?

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2011 08:33:32 
Użytkownik

@kliku

Kupię jakieś smarowidło do skóry i pod koniec tygodnia pofocę.
Jak ktoś może polecić coś do czarnej skóry to czekam na sugestie.
Kierownica bardzo ładnie się komponuje z fotelami (opinia oczywiście subiektywana moja i kilku osób, które na żywo widziały połączenie)
Zastanawiam się tylko jaki podłokietnik się najlepiej dokomponuje.

Odnośnie przycisków na kierownicy, żeby działały jak w oryginale trzeba byłoby ostro pomodzić taśmę taśmę z d3 i oryginalną, nie wiem czy operacja wogóle by się udała, tym bardziej, że kierownicę mam już przerobioną pod oryginalną taśmę.

Jak zagości docelowe audio (albo audio-video) w aucie wtedy będe kombinował z zamontowaniem w kierownicy bebechów pilota bezprzewodowego (jest wystarczająco dużo miejsca pod przyciskami).
Myśle, że będzie to prostszym rozwiązaniem.
Minusem będzie brak podświetlenia przycisków (chyba że jakąś drogę na skróty wymyślę)

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2011 21:11:39 
Użytkownik

polecam GLIPTONE jako preparat czyszcząco/konserwujący, do retuszowania trzeba użyć innych preparatów, zależy co chcesz uzyskać

Audi S8 D2 FL 4,2 AQH quattro AT - przyjemność z jazdy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2011 08:36:21 
Użytkownik

sebos17 napisał(a):
polecam GLIPTONE jako preparat czyszcząco/konserwujący, do retuszowania trzeba użyć innych preparatów, zależy co chcesz uzyskać

Chcę przyczernić miejsca delikatnie odbarwione.
Wstępną konserwację zrobiłem mleczkiem z ASO do skór.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2011 09:00:50 
Klubowicz

Auto: Q7 4M
zioolko napisał(a):
sebos17 napisał(a):

Chcę przyczernić miejsca delikatnie odbarwione.
Wstępną konserwację zrobiłem mleczkiem z ASO do skór.

Ja do tego celu używam pasty do butów Bufalo, ale nie tradycyjną tylko z piankowym aplikatorem:
Obrazek.
Tu efekty na przykładzie etui (taki stan jest do dzisiaj, a minął już ponad rok):
http://www.rezacze.pl/bilu/s8/etui/index.html
Zrobiłem boczek w fotelu kierowcy i jest OK - trwałe, nie barwi ubrań.

jest:
Q7 4M 3,0 TFSI 419 PS/512 Nm
było:
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2011 11:19:35 
Użytkownik

Ja zachwycony działaniem pasty bufalo pocisnąłem cały fotel i niestety brudził i to dość mocno. Polerowanie na nic się zdało.

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 19:56:29 
Użytkownik

zakładałeś też zestaw do pamięci fotela?
ja aktualnie walczę ze zgraniem przycisków z fotelem, pasami elektrycznymi i modułem lusterek z a8 d2

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 21:10:31 
Użytkownik

dorzan napisał(a):
ja aktualnie walczę ze zgraniem przycisków z fotelem, pasami elektrycznymi i modułem lusterek z a8 d2

Jestem obecnie na etapie szukania w dobrej cenie przycisków memory wraz z rączką do V8. Jak nie znajdę, kupie przyciski memory od A8 + wiązkę (mam nadzieję, że z kupnem wiązki nie będzie takiego samego problemu jak z wiązką zasilającą do foteli).
Wydaje mi się, że przyciski memory z V8 i A8 tak samo sterują pamięcią fotela kierocy (fotel pasażera mam bez modułu memory)

Jeżeli masz jakieś rozpiski pinów w kostce fotela i przyciskach, które są odpowiedzialne za memory (jest ich w sumie 8 na 10 w kostce) to prosiłbym o foto / rozpiskę.

Temat elektrycznych pasów na chwilę obecną odkładam (może do niego wrócę, ale nie sądze - chyba że przetrzesz szlaki)

slaid napisał(a):
Ja zachwycony działaniem pasty bufalo pocisnąłem cały fotel i niestety brudził i to dość mocno. Polerowanie na nic się zdało.

Sprawdziłem dzisiaj, czy masz rację - kupiłem bufalo i się pobawiłem.
Niestety miałeś rację, same boczki fotela nie brudzą, ale jak pociągnąłem siedziska to po jeździe zostają ślady na ubraniu.

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2011 10:59:36 
Użytkownik

Auto: Audi V8 4.2q
zioolko napisał(a):
dorzan napisał(a):

Jestem obecnie na etapie szukania w dobrej cenie przycisków memory wraz z rączką do V8. [...]

Znalazłem na E-bay coś takiego:
http://cgi.ebay.pl/Fensterheberschalter ... 2eb41641ad

Zioolko podaj mi swojego maila, prześlę Ci schematy elektryczne V8. Książka jest po angielsku, ale wydaje mi się że jest rozdział poświęcony fotelom.

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2011 11:10:28 
Użytkownik

slaid napisał(a):

Nie wiem jak w samochodach, ale ja w domu jakiś czas temu bawiłem sie w renowację skórzanych mebli. Narazie zrobiony fotel - nic nie brudzi ani się nie zdziera. Preparaty brałem od sprzedawcy z allegro o nicku Lachmans69

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2011 15:13:18 
Użytkownik

davidos88 napisał(a):
slaid napisał(a):

Nie wiem jak w samochodach, ale ja w domu jakiś czas temu bawiłem sie w renowację skórzanych mebli. Narazie zrobiony fotel - nic nie brudzi ani się nie zdziera. Preparaty brałem od sprzedawcy z allegro o nicku Lachmans69

Póki siedzi się spokojnie to nie brudzi, gorzej gdy ktoś zaczyna sie wiercić i siedzi w białych spodniach.

Odnośnie zabawy z elektryką przydałby mi sie opis pinów we wtyczce grzania zadków w A8 i V8 - wtyczki się niestety różnią, a jak pisałem w ASO są już nie do dostania, najprościej chyba będzie ściągnąć wtyczkę ze starych foteli i założyć do recaro. Robi się powoli zimno z rana i przydałoby się przywrócić tą funkcję w fotelach.

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2011 16:15:41 
Użytkownik

zioolko napisał(a):
Jestem obecnie na etapie szukania w dobrej cenie przycisków memory wraz z rączką do V8. Jak nie znajdę, kupie przyciski memory od A8 + wiązkę (mam nadzieję, że z kupnem wiązki nie będzie takiego samego problemu jak z wiązką zasilającą do foteli).
Wydaje mi się, że przyciski memory z V8 i A8 tak samo sterują pamięcią fotela kierocy (fotel pasażera mam bez modułu memory)

Jeżeli masz jakieś rozpiski pinów w kostce fotela i przyciskach, które są odpowiedzialne za memory (jest ich w sumie 8 na 10 w kostce) to prosiłbym o foto / rozpiskę.

Temat elektrycznych pasów na chwilę obecną odkładam (może do niego wrócę, ale nie sądze - chyba że przetrzesz szlaki)

Mam 1 przyciski memory i 3 wtyczki do nich - każda wtyczka mia inaczej rozmieszczone piny i inne kolory - więc zabawa nie kończy się na podpięciu.

Opis pinów to częściowo jest taki jak tutaj - http://www.diakom.ru/CAR/Audi/1992/V8%2 ... /fig04.pdf chociaż kolory nie wszystkie zgadzają się.

Strona kierowcy ma już pasy założone, ale jeszcze nie podpięte pod pamięć.

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2011 18:15:17 
Użytkownik

Witam i od razu przepraszam ze nie z tej beczki gdyż mam takie pytanie odnośnie foteli kubełkowych w a4 b6
Wiecie może czy airbag spasuje do kubełkowych ze zwykłych foteli z a4 b6 ?

Strefa czasowa: UTC + 1