meister napisał(a):
Witam,
jestem zainteresowany zwiększeniem mocy w swoim 90 konnym dieslu. Czytałem troszkę tematów na forum, jednak nadal mam kilka wątpliwości/pytań, które mam nadzieję, że nie zostaną bez odpowiedzi:)
Chciałem zwiększyć moc jedynie programowo, bez wymiany wtrysków, turbiny czy innych elementów, w większości artykułów/postów zalecają, aby moc silnika maksymalnie zwiększyć do 20%. Znalazłem ofertę firmy z Poznania, w której oferta obejmuje dwie zmiany, jedna z oznaczeniem 1.9 TDI VP gdzie moc zwiększona jest do 115 KM a moment do 275 Nm (z 210) oraz 1.9 TDI PD gdzie moc odpowiednio do 130 KM i moment do 285 Nm. Na czym polega różnica w obu przypadkach i czy nie jest to za dużo jak na ten silnik? Sugerując się wypowiedziami, moc w tym przypadku nie powinna przekroczyć 110 KM. Chyba, że silnik ten bezproblemowo wytrzymuję zwiększenie mocy powyżej 20% bez konieczności wymiany części z mocniejszych modeli.
W ogóle w większości firm dla tego silnika moc jest zwiększana o prawie 30%!
jakie masz oznaczenie silnika ... AHU czy AHH ?
generalnie jezeli uklad wtryskowy zdrowy to z AHU po sofcie okolice 115 PS i 280 Nm , z AHH 120 PS i 300 Nm