.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.kwi.2025 01:19:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie radio wybrać?
PostNapisane: 12.lut.2005 14:29:27 
Użytkownik

Witam.Zastanwaim sie nad zmiana radyjka na radyjko z kompaktem(nowe).Są to radia do 600 zł.Jedynie w gre wchodza trzy modele JVC KD-g152 i PIONEER DEH 1630R lub PIONEER DEH 1730R, prosze doardzcie mi które z tych radyjek wybrać, które z nich jest najbardziej niezawodne i przy którym laser na drodze "wyboistej" nie bedzie przeskakiwał,mam jeszcze jedno pytanko ilu watowe są orginalne głosniki z przodu w Audi 80 b3? Pozdro :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 14:49:41 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Myślę że Pionek jest ok. Miałem model "3", teraz użytkuje go mój kuzyn, radyjko ma ponad 6 lat i nic się w nim jeszcze nie zwaliło. Nie przypominam sobie by laser kiedykolwiek przeskoczył. Szkoda że nie masz więcej kasy, ale kupując nawet ten najprostszy model nie powinieneś się rozczarować.

PS te radyjka mają w okolicach 17 W w RMSie więc nie potrzeba im żadnych wystrzałowych głośników.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 15:11:27 
Klubowicz

co do wypowiedzi Megstera to nie całkiem się zgodzę ten pionek 3000R potrafi zgubic ścieżke na Warszawskich drogach , lecz po za tym jest spoko do "zwykłego " słuchania to wystarczy.
Ja osobiście też mam pionka na MP3 i jestem z niego zadowolony więc jeśli Cię stać tylko na tego typu radia to wybierz pionka.

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 15:20:38 
Użytkownik

Dziękuje za te komentarze i prosze o wiecej :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 15:34:55 
Klubowicz

JVC nie polecam - moze to wada modelu ktory mialem, ale kocowa padla :( Teraz mam Clariona i jestem poki co zadowolony...

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 17:56:02 
Klubowicz

Polecam pioneera,mam model DEH3600 i gra naprawde niezle

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 19:16:54 
Użytkownik

W audi tylko oryginal. Ze wzgeldu na wyglad oczywiscie :)
W nocy wszystko ladnie podswietlone.
Ale wracajac do tematu ...tez mialem pionka i gral super :)

S6 C5 4.2 V8

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 23:27:22 
Użytkownik

W tych Pionkach(i JVC) jest bardzo ładne podświetlenie na czerwono także mysle ze bedzie do AUDI pasowalo jak ulal :) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2005 00:13:13 
Klubowicz

JVC pięknie się prezentuje w nocy w audi, mam SH-99R i wygląda super.

Kup sobie model SH-909RB lub SH-99RB i będziesz zadowolony. 6 x RCA 4V, sterowanie subem, przetworniki BurrBrowna, itd., itp., czego Ci więcej potrzeba... Cena używek to około 650zł jak dobrze trafisz.

Pozdrawiam

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2005 10:24:26 
Użytkownik

JVC ma płaski dżwięk a pionek ma wyciszone srednie - wiec zależy co lubisz słuchać. Poza tym zależy czy chcesz słuchać głośniej czy normalnie. Ja np polecam blaupunkta (ewentualnie beckera ale to jest bardzo droga półka). Blau ma np tą przewagę zę pamięta ustawienia po odcieciu zasilania wiec mozna sobie do domu radyjko zabierać i nic nie trzeba ustawiać po włożeniu do autka a laser to mi nigdy nie przeskoczył na mp3 (normalnych płytak nie słucham już długi czas) i czyta nawet mocno podrapane płytki.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2005 16:20:34 
Użytkownik

ja mam u siebie VDO CD2203, bardzo czytelny wyswietlacz ( z deska w b3 by sie pieknie komponowal, bo rowniez ma czerwone podswietlenie w koncu zegary i radio to VDO ;) , NIe spotkalem sie jeszcze z tym zeby mi przeskoczyl gdzies ( poza sluchaniem w moim poprzedim autku, znaczy sie maluszku, tu czasami potrafil przeskoczyc, ale zawias byl zglebiony i twardy a wiec nie ma co sie dziwic :)
Reasumujac, osobisicie polecil bym za ergonomie, dzwiek i wyglad.Po wypiecu radyjka z auta zapamietuje ustawienia , a wiec nie trzeba ustawiac za kazdym razem. 4x45 Watt, 4v preout i kilka innych fajnych funkcji...
Polecam

-Volvo V70 II T5

-Audi 100 C4 Avant '92r. ABC (Rezanko: soczewki, 4 x el. szyby, roletki w tylnych drzwiach oraz tylnej szyby, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Audi 100 C3 CD '83r. 2,0
-Audi Coupe GT '86r. KX
-Audi Coupe GT5S '82r. WN
-Audi 80 GLS 2D, '78r. 1,6

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2005 11:38:44 
Użytkownik

NA pewno nie bierz JVca bo to nie jest najlepsza firma. Ja polecam Pioneera - kolega ma na CD-MP3 i smiga ze az milo. nigdy mu jeszcze nie przeskoczylo :)

Tytuł: a co z JVC KD G311
PostNapisane: 26.lut.2005 13:19:47 
Użytkownik

Ma ktos jakies zdanie ?
JVC KD G311 DANE TECHNICZNE
Moc 4x50W
Tuner HS-ll
Kompatybilny z formatami MP3, WMA, CD-r/rw
RDS
cEQ
1-bitowy przetwornik DAC (24-bitowe próbkowanie)
Regulacja jasności (LCD, manualna)
2.5V poziom wyjścia liniowego
Terminale wyjścia liniowego (tył)
Możliwość współpracy z fabrycznym sterowaniem audio
cena w internetowym sklepie 568 zl a w normalnym 689 zl

http://www.megamedia.pl/img.php?image=r ... Height=370

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 19:06:03 
Użytkownik

Podczepię się pod temat, gdyż nie chcę rozpoczynać, prawie identycznego i nie zaśmiecać.
Otóż borykam się z problemem wyboru. - Pioneera 3730 MP czy 5730MP , ewentualnie 3630 MP . Początkowo różnice sprzętów grających niby wydają się oczywiscte, jednak chciałbym poradzić się Was, który wybrać. Czy warto droższy dla paru "jakichś" opcji, czy nie zawracać sobie nimi głowy i wybrać model "niższy" ?
Przeczytałem w różnych miejscach specyfikacje techniczne obu typów Pioneera, jednak na temat kilku rzeczy nie mam "bladego" pojęcia. Są nimi:
1. System korekcji dźwięku EEQ w 5700/5730MP i czy jego brak jest bardzo odczuwalny w modlu "niższym" (3700/3730MP) ?
2. Korekcja przesunięcia dźwięku FIE i j.w. ?
3. D4Q (ARC 5)
4. Tłumik szumów pulsacyjnych (PNS)
5. 3-pasmowy korektor parametryczny
6. Loudness (3 tryby)
7. SLA ( regulator poziomu źródła)

a w ogóle Dlaczego Pioneer a nie Sony np. ? - Design oraz przyciski. Dotykałem kilka nowych radii "Soniacza" i powiem szczerze, ze te plastikowe, "ciosane" przysicki regulacji głośnościnp., jakoś mnie odstraszają i wyglądają na jakieś takie tandetne (chcoaż może wcale takie nie są). No i ten wygląd panela...jakoś nie dla mnie ;-)
"Alpinki" znowu są juz nie na moją kieszeń, stąd padło na Pioneera, z racji wielu pozytywnych opinii na jego temat. Jednek po tym co zdążyłem przeczytać w tym wątku to juz sam zaczynam "głupieć"
Ogólnie- poszukuję czegoś nowego, jakościowo dobrego - do wysokości cen w/w radii i koniecznie czarnych z czerwonym podświetleniem (wiadomo dlaczego..:) ), a te Pioneery podpasowały mi narazie najbardziej. Czekam na ew. inne sugestie.

Mam nadzieję, że ktoś posłuży radą, opinią... :-)

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 21:53:07 
Użytkownik

Uzytkuje od pol roku soniacza (model CDX-F5700) i jestem bardzo zadowolony: 4x52W,mp3,7ustawien equalizera, pilocik, duzy 6 kolorowy wyswietlacz Jedyny mankament to taki ze radio jest kupione w stanach i czestotliwosci radiowe przeskakuja co 0,2 MHz i nie lapia stacji na czestotliwosciach parzystych np 103,6MHZ. Ale i tak zazwyczaj slucham mp3 wiec nie narzekam Kumpel sprzedal takie za 600zl P.S. Jest odpowiednik europejski tego modelu wiec problemu z nieparzystymi czestotliwosciami nie ma Polecam SONY :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 22:26:23 
Użytkownik

- ku mojemu zaskoczeniu widzę coraz więcej pochlebnych opinii o radiach Sony. Pobono najnowsze modele klasy wyższej i najwyższej wypadają lepiej niż "Pionki".
...dlatego przyjrzałem się dwum modelom - cdx-R3350 i cdx-R6550. Gdyby ten pierwszy był czarny/szary to byłoby juz pozmaiatane w tym temacie...ale ..dylemat narazie pozostaje.;-) Tak sobie myślę, żeby się przyczaić na nowe R6550 jak już będą na Allegro. Przeboleję już chyba te ich plastikowe przyciski, jednak kupię coś takiego wyłąćznie z 12 mies(tj. pełną). gwarancją w dobrej cenie.

Nadal jednak czekam na wyjaśnienie opcji, o które pytałem wyżej, jakby ktoś wiedział i chciał się wiedzą podzielić ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 22:40:28 
Użytkownik

Orem napisał(a):
Podczepię się pod temat, gdyż nie chcę rozpoczynać, prawie identycznego i nie zaśmiecać.
Otóż borykam się z problemem wyboru. - Pioneera 3730 MP czy 5730MP , ewentualnie 3630 MP . Początkowo różnice sprzętów grających niby wydają się oczywiscte, jednak chciałbym poradzić się Was, który wybrać. Czy warto droższy dla paru "jakichś" opcji, czy nie zawracać sobie nimi głowy i wybrać model "niższy" ?
Przeczytałem w różnych miejscach specyfikacje techniczne obu typów Pioneera, jednak na temat kilku rzeczy nie mam "bladego" pojęcia. Są nimi:
1. System korekcji dźwięku EEQ w 5700/5730MP i czy jego brak jest bardzo odczuwalny w modlu "niższym" (3700/3730MP) ?
2. Korekcja przesunięcia dźwięku FIE i j.w. ?
3. D4Q (ARC 5)
4. Tłumik szumów pulsacyjnych (PNS)
5. 3-pasmowy korektor parametryczny
6. Loudness (3 tryby)
7. SLA ( regulator poziomu źródła)

a w ogóle Dlaczego Pioneer a nie Sony np. ? - Design oraz przyciski. Dotykałem kilka nowych radii "Soniacza" i powiem szczerze, ze te plastikowe, "ciosane" przysicki regulacji głośnościnp., jakoś mnie odstraszają i wyglądają na jakieś takie tandetne (chcoaż może wcale takie nie są). No i ten wygląd panela...jakoś nie dla mnie ;-)
"Alpinki" znowu są juz nie na moją kieszeń, stąd padło na Pioneera, z racji wielu pozytywnych opinii na jego temat. Jednek po tym co zdążyłem przeczytać w tym wątku to juz sam zaczynam "głupieć"
Ogólnie- poszukuję czegoś nowego, jakościowo dobrego - do wysokości cen w/w radii i koniecznie czarnych z czerwonym podświetleniem (wiadomo dlaczego..:) ), a te Pioneery podpasowały mi narazie najbardziej. Czekam na ew. inne sugestie.

Mam nadzieję, że ktoś posłuży radą, opinią... :-)

Ja bym wybrał Pionka i to wyższego. Dlaczego wyższego - a no chociażby dlatego że ma filtr HP dzięi czemu można obciąć głośniki żeby się radio nie męczyło z super niskimi częstotliwościami bo i tak nic z tego nie wychodzi. Po drugi - więcej wyjść RCA. Jest jeszcze kilka innych pierdułek które umilają życie. Miałem Pionka "3", Dred ma "5" a mój ojciec 7" więc widzę że piątce bliżej do siódemki. Zakręcone ale tak jest :)
A dlaczego Pionka - bo lubię to brzmienie. JVC też jest spoczko, ale już trochę inne (kwestia gustu). Natomias Sony, cóż, nie ujmując posiadaczom - nie słyszałem jeszcze soniaka który grałby dobrze.

Co do skrótów:

1) EEQ to jest taki equzalizer składający się z niżej wymienionych rzeczy
2) śmieszna zabawka. Niby coś próbuje robić ale nie zawiele wychodzi. Jeśłi tego nie masz to też możesz być szczęślwy. To jest próba ustawiania sceny dźwiękowej (stara się wyeksponować dźwięk w wybranym miejscu), ale dopóki nie masz kontroli nad kazdym kanałem to kiepski efekt. Reasumując - można żyć bez tego.
3) to jest niby wynalazek poprawiający dźwięk (Digital For Quality). Zawsze to jakaś poprawa.
4) Co do tego mogę się tylko domyślać ale wszelkie "tłumiki" są pożądane.
5) Oddzielne ustawianie niskich, wysokich i średnich pod kątem częstotliwośći "centralnej", a także kształtem krzywej częstotliwości (tzn. czy wolisz mieć słyszalny większy zakres częstotliwości czy tylko okolice wybranej przez siebie częstotliwości "centralnej")
6) loudness - podbicie dźwięku. Zależnie od tego co wybierzesz, to podbija niskie, średnie lub wysokie. Jak wybierzesz podbicie wysokich to efekt jest taki jakbyś wyjął głowę z kubła i zaczął słyszeć ine częstotliwości.
7) to służy do zrównoważenia poziomu dźwięu z radia i CD, tzn. że jak przełączasz z płytki na radio to żeby nie popękały Ci bębenki kiedy się okaże że stacje radiowe najdają dużo głośniej.

Troszkę polałem wody i gdzie niegdzie mogłem puścić wodze fantazji ale coś chyb awyjaśniłem :D

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 23:03:39 
Użytkownik

do zalet Pioneera można chyba jeszcze dodać "miękkie klwisze" a nie fantastic plastic.

... no to mamy kolejny zwrot ku Pionierom:P. Zobaczymy jeszcze co powiedzą posiadacze "Soniaczy", jeżeli się odezwą ;-)

- Megster: Dzieki bardzo za rozjaśnienie. Jakbyś mógł jeszcze wytłumaczyć o co chodzi z tym "cięciem głośników, żeby się radio nie męczyło". Wiesz..ja taki mniej kumaty i bardziej trzeba jak krowie na rowie :peace: ..... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 06:19:16 
Klubowicz

Auto: TT 1.8T BAM QUATTRO
właśnie niedawno nabyłem soniaczka CDX-F5500 , jest to juz muj trzeci soniaczek i jestem z reszty bardzo zadowolony tego kupiłem bo odtwarza MP3, i zobaczymy jak będzie :) ale w między czasie przydażyło mi sie VDO , normalnie katastrofa narpiew padł mechanizm od chowania i oddawania kompaktu , no cóż mogło sie zdażyć myśle ale jak po paru miesiącach wytarły mi sie klawisze i zaczeły całe świecić na czerwono tylko nie cyferki tylko jakieś rozmazane karykatury to odrazu pozbyłem :(: co do soniaków to tez słyszałem że pionki lepiej brzmią ale po porównaniu z kumplowym to moja nowa sonóweczka jest lepsza a ceny nowych były porównywalne , pionier nawet był drozszy :diabel: dużo zależy jeszcze od głośniczków

A2 1.4 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21/15011589_A2.jpg
A4 1.9 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... G_1797.JPG
B3 1.8 -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 1_b380.jpg
C3 2.3 Quattro -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 267js7.jpg
B2 1.8

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 23:10:42 
Użytkownik

Orem napisał(a):
Jakbyś mógł jeszcze wytłumaczyć o co chodzi z tym "cięciem głośników, żeby się radio nie męczyło". Wiesz..ja taki mniej kumaty i bardziej trzeba jak krowie na rowie :peace: ..... ;-)

"Cięcie głośników" polega na tym, że ustawiasz w radiu poziom pewnej częstotliwości powyżej bądź poniżej której nie będzie puszczał sygnału na daną parę głośników.
W Pionku jest tak, że masz ustaiwnia LPF (Low Pass Frequency) dla wyjścia subwoofera (RCA) któe nie pozwala "przedostawać się" sygnałom o wyższych niż ustawione przez Ciebie częstotliwościom gdyż głośnik i tak by ich nie zagrał. Natomiast filtr HPF (High Pass Frequency) u Pionka (w tych modelach) ustawiony jest na obydiwe pary głośników (przód i tył) i polega na tym, że radio nie będzie puszczać na głośniki częstotliwości niższych niż ustawione przez Ciebie. Chodzi o to, ze jak głośniczki napędzasz samym radiem, to bez sensu jest puszczać im niskie częstotliwości, bo radio jedynie będzie traciło na tym moc a tak naprawdę grać będzie badziewnie. Dzięi HPF można więcej wycisnąć z radia na wyższych częstotliwościach. (ma się rozumieć że bas też będziesz słyszał, nie to że miałby zostać sam "świergot" :) )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1