.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 18.kwi.2025 21:14:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Proszę o pomoc w doborze sprzętu audio...
PostNapisane: 27.lip.2005 15:29:54 
Użytkownik

Witam,
Posiadam samochód Audi 80 B3... mam w nim 4 głośniki... 2 z przodu są to jakieś JBL'e zainstalowane pod szybą (na drzwiach nie przewidziano miejsca do instalacji głośników, a bynajmniej nie w wersji samochodu który posiadam :( ) a z tyłu jakieś no-name'y które były fabrycznie dołączone do tej audiczki (troszkę już skrachciałe bo trochę lat mają)... i jakiś stary patefon... kaseciak o niewielkiej mocy. Jakość dźwięku w ogóle mnie nie zadowala... coś takiego jak bass to tu nawet nie istnieje.
Chciałbym kupić jakieś tanie radyjko które odtwarzałoby cd/mp3, ponadto chciałbym aby mój zestawik audio miał jakość dźwięku przynajmniej taką jak ten 2-głośnikowy montowany standardowo w Oplu Astrze. Nie jestem audiofilem jednakże dźwięk w tym samochodzie jakościowo trafia idealnie w moje potrzeby.

Przepraszam za takie amatorskie określenie moich potrzeb ale się w ogóle nic a nic na tym nie znam a chciałbym mieć możliwość posłuchać muzyki na jakimś przeciętnym poziomie właśnie takim jaki panuje w Oplu Astra Mam nadzieję że pomożecie lamerowi w dziedzinie car audio ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 15:45:33 
Użytkownik

Najtansze NOWE radio z mp3 to Medion kiedys byl w promocji w MediaMarkcie po 199zł a teraz kosztuje chyba 230zł, no chyba ze szukasz czegos uzywanego ale w tym juz Ci nie pomoge.Sa jeszcze jakies FIRSTy itp, tez dobrze graja za niewielka kase. Jak bedziesz mial juz jakies "lepsze" radio to sprawdzisz dopiero jak chodza glosniki (jak beda chodzily odpowiednio dla Ciebie to good i je zostawisz sobie) a jak nie to mozesz je wymienic, albo powycinac kondensatorami (tony srednie lub tony wysokie) i dokupic wtedy nowe glosniki, no chyba ze juz nie beda sie nadawaly nawet na wyciecie to tylko do smieci i nowe glosniki w dziury :peace: pozdro...

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 15:52:06 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź... masz racje pierw trzeba radyjko jakieś kupić... te głośniczki raczej mi nie wystarczą ponieważ miałem kiedyś niezłe radyjko Pioneera ale mi je ukradli. Dlatego chce kupić jakieś taniutkie radyjko coby nie mieć dużej straty jak znów ukradną ;)

Btw. bardzo ciekawie to radio mi ukradli... samochód zostawiony dosłownie na 10 min. (dlatego nie zdjąłem panela)... wracam a tu obok jakieś druty leżą... wyłączam alarm jakgdyby nigdy nic, otwieram drzwi, wsiadam... a tu radia nie ma... nawet je elegancko wykręcili i odpieli kable... no dosłownie jakby wyparowało bo przecież jak wróciłem to alarm był włączony w tryb czuwania a drzwi zamknięte, szyby całe... :):

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 17:31:49 
Klubowicz

Ja jestem zdania, że dobrego pioneera nic nie zastąpi. Na allegro kupić można już od 400pln - jakość gwarantowana. Kumpel ostatnio taką mp3-ję posadził za 470, dodał na tylną półkę głośniki pioneera elipsy za 260 - i muza po prostu szaleje.

W B3 bez cięcia blachy niestety nie założysz na półkę większych niż 165mm, więc o dobrym basie z tego zapomnij. Ja mam kicksy (ponoć coś z USA) i grały ok, dopóki tamtego zestawu nie usłyszałem :)

A przy okazji, ma ktoś takie radyjko z mp3 w cenie do 200pln? Da się to jakoś przeżyć? zakłóceń/szumów nie łapie? CD nie przeskakuje?

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2005 12:22:36 
Klubowicz

Pytanie brzmi ile chcesz wydać pieniędzy na to audio ?

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2005 12:26:52 
Klubowicz

Sprinter napisał(a):
Pytanie brzmi ile chcesz wydać pieniędzy na to audio ?

yyyyyyyy
To do mnie? Czy do SilentMan'a?

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2005 18:00:53 
Użytkownik

siema. zadnych medionow nie kupuj. szumi nawet jak sie plyte wlaczy. kaplica doslownie. proponowal bym np: pioneer 4700. a z tylu jakies szesnastki (sony i pionnery odradzam).

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2005 00:26:36 
Użytkownik

Auto: Coupe turbo quattro
Witam
nie wiem co ci poradzic ale ja mam z przody 2 oryginalne glosniczki Audi (są to chyba Blaupunkty ale narazie graja calkiem niezle :P) a na tylnej półce 6 głośników Infinity Kappa (2 gwizdki kierunkowe, 2 midy i 2 lowy), radio JVC KD-G611 i gra całkiem nieźle. jak na dniach podłącze suba Infinity dam znac jakie wrazenia :D. problem był tylko z zamontowaniem 16 cm głosników z tyłu, gdyz nieastety nie obeszło sie bez wycinania blachy :/

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2005 07:27:17 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Ivo napisał(a):
Witam
nie wiem co ci poradzic ale ja mam z przody 2 oryginalne glosniczki Audi (są to chyba Blaupunkty ale narazie graja calkiem niezle :P) a na tylnej półce 6 głośników Infinity Kappa (2 gwizdki kierunkowe, 2 midy i 2 lowy), radio JVC KD-G611 i gra całkiem nieźle. jak na dniach podłącze suba Infinity dam znac jakie wrazenia :D. problem był tylko z zamontowaniem 16 cm głosników z tyłu, gdyz nieastety nie obeszło sie bez wycinania blachy :/

Popracuj troszkę nad przodem chyba że jesteś wożony na tylnej kanapie w swojej Niuni :) bo z tego co napisałeś z tyłu będzie miły dźwięk a przód na serii ;)

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2005 07:39:31 
Użytkownik

wiem.. chce kupić na przód 100mm DLSy :) glosniki w drzwi odpadaja bo niestety producent nie przewidzial takiej opcji ;) a mam szybki na korbki wiec przerobki raczej odpadaja :(

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2005 09:55:37 
Klubowicz

Dorzuć do przodu dwa gwizdki, i już poczujesz lepszą muzę. Bas będziesz czuł od półki z tyłu.
Pozatym nie wiem jakie i w jaki sposób 16-ki tam zmontowałeś, że musiałeś blachę ciąć. U mnie weszły bez najmniejszego problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2005 10:12:42 
Użytkownik

gwizdki tez bede z przodu montował ale infinity mi ktos na allegro zwinol sprzed nosa :/ co do tyłu to mam głosniki 13cm w miejscu, gdzie są oryginalnie dziury (przy pasach), lowy mam pod samą szybą a u mnie dziur nie było wiec trza było wyżynarkę i pociąć niunie ;) (PS. podczas cięcia doedukowałem się, ze ta blacha jest dodatkowo wyciszona, jest pokryta czyms, jakby twarda smola ;) ) no i tyle :)

Strefa czasowa: UTC + 1