Pin nr 18 w zielonej wtyczce/kablu/złączu musi być wpięty do stycznika drzwi kierowcy i pin 15 czerwonej wtyczki/kabla/złacza musi być podłączony do zacisku 86s (posiadającego napięcie do czasu wyjęcia kluczyka ze stacyjki – z praktyki wiem że to najcieńszy czerwony kabelek przy kostce w stacyjce).
Obydwa nie są w 100 C4 okablowane – cokolwiek to oznacza
Gong zabrzęczy gdy kluczyk będzie jeszcze w stacyjce a kierowca otworzy drzwi.
W zasadzie gongu można użyć do czego się tylko chce.
Tak długo jak pin 15 (czerwony plus) i pin 18 (zielony minus) są złączone to będzie działać – to chyba oczywiste
Przełącznik języka kompa pokładowego musi być ustawiony na wersję USA względnie Kanada. (chodzi o ten przełącznik z tyłu zegarów gdzie jest US, EU itp).
Po tej zmianie będzie pokazywało bieżące kilometry w milach zamiast w kilometrach natomiast w pozycji Kanada pozostanie w kilometrach natomiast w obydwu przypadkach zmini się komunikat z „BREMS LICHT” na taki symbol X w kółkach- to chyba waunek funkcjonowania tej opcji ale pewności nie mam bo nie piszą.
Wyżej wymienione styki muszą być prawidłowo podpięte. Ponadto pin 22 (zielony) daje 12V z lewego światła postojowego a pin 9 (zielony) z prawego. Można dla dalszego rozbudowania funkcji (np. sygnalizacji wyłączonego radia) należy także podłączyć pin 26 (czerwony) z 12V sterowaniem (ale czego nie wiem), również wtedy zabrzęczy ten sam brzęczyk - no kiepsko to wytłumaczyli zwłąszcza z tymi zielonymi stykami od postojowych no ale może ja jakiś ciemny jestem

Trochę to przypomina tekst w stylu "długość ogona kota wynosi średnio 12 cm. Ile waży kilo śledzia?" no ale OK
Wszystko oczywiście pod warunkiem że kluczyk będzie w stacyjce i przy otwartych drzwiach kierowcy.
W razie jakichś błędów proszę o poprawkę
pozdro