.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.kwi.2025 11:54:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie o osiągi
PostNapisane: 25.wrz.2005 02:12:27 
Użytkownik

Witam. Z tematem mógłbym poczekać do przyszłego roku jednak wolałbym już teraz wiedzieć co i czy kupić. Mianowicie na początku przyszłego roku wstawiam sobie nowe felgi. Wcześniej myślałem o 16, jednak po przeczytaniu kilkunastu postów doszedłem do wniosku, że znacznie bardziej (dla efektu wizualnego) opłaca się zainwestować w 17 i tak też zrobię. Jednak w związku z tym mam wątpliwości. W chwili obecnej jeżdżę na 205/55/15 i zastanawiałem się czy założenie 215/45/17 przy moim 133 konnym silniku zauważalnie osłabiło by auto. Rozumiem, że waga felg jest różna itd. nie oczekuję też odpowiedzi w stylu "auto będzie wolniejsze o 0,234 sekundy" :P (bo przecież tego nikt nie jest w stanie w teorii obliczyć) ale w poszukiwaniu informacji natrafiłem na sprzeczne opinie, jedni mówią ze wpływu nie ma inni, że ma ale niewielki. Zależy mi na odpowiedzi, bo nie chciałbym polepszać wyglądu auta kosztem osiagów, a zapewne są osoby którę dokonywały podobnej operacji jak ja i zdażyły wyrobić sobie na ten temat opinię. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2005 08:06:09 
Klubowicz

szerszy kapeć - autko minimalnie wolniejsze, auto bardziej wybiera koleiny których w naszym kraju jest nie mało
niższy profil opony mniejszy komfort jazdy i zawiecha szybciej do roboty
Mimo "tylu" ;-) rzeczy przeciw ii tak założyłbym siedemnastki :D
Dobry wybór Christo :!!:

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2005 08:42:49 
Moderator

Pogorszenie osiągów przy tej mocy jest odczuwalne. Auto zdecydowanie gorzej reaguje na gaz. Co do kolein nie zauważyłem żeby się gorzej prowadziło. Przeciwnie jest bardzo dobrze. Ale to zależy też od typu opony.
Na dołki trzeba uważać to fakt.

Strefa czasowa: UTC + 1