Witam. Z tematem mógłbym poczekać do przyszłego roku jednak wolałbym już teraz wiedzieć co i czy kupić. Mianowicie na początku przyszłego roku wstawiam sobie nowe felgi. Wcześniej myślałem o 16, jednak po przeczytaniu kilkunastu postów doszedłem do wniosku, że znacznie bardziej (dla efektu wizualnego) opłaca się zainwestować w 17 i tak też zrobię. Jednak w związku z tym mam wątpliwości. W chwili obecnej jeżdżę na 205/55/15 i zastanawiałem się czy założenie 215/45/17 przy moim 133 konnym silniku zauważalnie osłabiło by auto. Rozumiem, że waga felg jest różna itd. nie oczekuję też odpowiedzi w stylu "auto będzie wolniejsze o 0,234 sekundy"

(bo przecież tego nikt nie jest w stanie w teorii obliczyć) ale w poszukiwaniu informacji natrafiłem na sprzeczne opinie, jedni mówią ze wpływu nie ma inni, że ma ale niewielki. Zależy mi na odpowiedzi, bo nie chciałbym polepszać wyglądu auta kosztem osiagów, a zapewne są osoby którę dokonywały podobnej operacji jak ja i zdażyły wyrobić sobie na ten temat opinię. Pozdrawiam.