.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 21:26:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4] Jakie głośniki, typ, model?
PostNapisane: 19.sie.2006 13:32:38 
Użytkownik

Witam. Proszę o poradę w doborze głośników do audi B4. Chcę wymienić standardowe Nokie na podszybiu oraz w tylnych drzwiach. Nie zamierzam wstawiać głośników na tylną półkę, bo szkoda półki, bagażnika i podobno psuje to akustykę wnętrza. Myślę o średniotonowych lub średnio i wysokotonowych (tu mam wątpliwość, bo są z tyłu) na podszybiu oraz średnioniskotonowych do drzwi tylnych + na górę wysokotonówki - otwory i maskownice są fabryczne. Nie zależy mi na bajeranckich membranach ani na mocnych basach, bo mi to zaraz ukradną (to jest Polska). Słucham radia, a z CD klasyki i muzy elektronicznej, a tego najlepiej słucha się tylko w domu na dobrym sprzęcie, więc nie nastawiam się na jakieś rewlacyjne brzmienia. Szczególnie zależy mi na opiniach osób, które w swoich B4 już wymieniły głośniki i chciałyby się podzielić opinią, bo raczej tylko w ten sposób można dobrać coś rozsądnego. Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie porady.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 15:47:40 
Użytkownik

Auto nie ma znaczenia, oczywiście wiadomo, że w cabrio i kombi będzie inaczej, a inaczej w aucie z przegrodą.... Dźwięk budują głośniki i jednostka głowna...
Ładne membrany to są w tanich głośnikach, które ledwo grają... ;-), więc producent stawia na wygląd...
Polecam Ci głośniki z taniej lini Hertz'a lub Signata. JBL GTO też nie odstają w przedziale do 350zł...
Budowanie sceny na przednich i tylnych drzwiach nie ma sensu. Jeśli chcesz mieć przyzwoicie brzmniący zestaw, to musisz wziąć zestaw dwudrożny, zamontować kickbass w drzwi przednie a tweetery możesz zamocować w fabrycznych miejscach na podszybiu (będzie mało widoczne), chociaż lepiej w słupki...
Do tego mały piecyk (4 kanały- 2 na przód i mostek na subwofer) z subwooferem (w twoim przypadku jest przegroda) w skrzyni bass reflex...
Tył zostaw w spokoju, chyba, że masz nadmiar kapusty, lub chcesz, żeby babcia z tyłu też miała "jak na sali koncertowej"... (lepiej kasę z tylnego zestawu przeznaczyć np. na Tashki do przodu)...

Jeśli chcesz konkretnych informacji o cenach i jakości poszczególnych, konkretnych komponentów to odezwij się do kolegi RENEGAT. Facet się tym zajmuje więc jest na bierząco, doradzi bo się zna, a może nawet rozwiąże problem paneli...

Ps. To się powoli robi dział Car-Audio i "antywieśtuning" (co akurat dobre jest)... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 16:50:07 
Użytkownik

No to moze nowy dzial stworzymy CAR-AUDIO...

Sluchaj ja mam B4, w tej chwili mam juz naprawde sprzet wysokiej klasy, wlasciwie do zawodow... nie bede zdradzal tajemnic bo prezentacja we wrzesni... ale powiem ci i doradze na co najlepiej wydac pieniadzą,,

Abstrchujac od tego ze watpie zeb ktos skroil ci glosniki , nawet jesli mialbys je za pare tysiecy zlotych i membrany bylyby niewiadmo z czego, czasami musisz spojrzec obiektywnie ze wlasciwie w duzej mierze zalezy to od wzmacnacza... po co ci super glosniki , jesli nie masz wzmacniacza, nie wykorzystasz ich nawet w 15 procentach....

jak dla mnie najlepszy wyjsciem do B4 i bede sie tu powtrzal, to zestaw dwudrozny na przod i elipsy na tyl i do tego wzmacniacz 4 kanalowy... poprzednio mialem z przodu zestaw GTO 6507C i na tyl elipsy GTO 937 do tego wzmacniacz GTO 75.4... calosc na kablach EAGLE..... naprawde zestaw godny uwagi... mam ten wzmacniacz na sprzedaz jesli ktos chce.... teraz z tylu gotuje sie PX 300.4

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:14:25 
Użytkownik

Dzięki za odzew, bo już myślałem że ktoś zjedzie mnie za to, że nie korzystam z szukajki. Faktycznie dział Car-Audio chyba byłby przydatny (jestem na TAK). Heveliuszu, sądzę, że rodzaj auta ma znaczenie, możesz np. identyczne głośniki zamontować do różnych aut i efekt końcowy będzie w każdym inny. Dlatego poprosiłem o opinie posiadaczy takiej budy jak u mnie (sorki że nie napisałem, że to limuzyna). Liczę się z Twoją cenną opinią (rzekłbym, że jesteś guru od dźwięku, a z postów na forum wnoszę, że masz spore doświadczenie). Teraz wiem że głośniki mają być Hertz'a, Signata lub JBL GTO. Jednak do tylnych drzwi chcę założyć głośniki okrągłe (do eliptycznych musiałbym przerabiać mocowanie). Dodatkowy wzmacniacz odpada, audiofilem nie jestem, a nie chcę wydawać na to zbyt wiele kasy (wierzcie mi, u nas kradną wszystko, czasami lepiej wiedzą od kierowcy co ma w aucie). Poza tym może za jakiś czas zmienię auto a instalkę pewnie pozostawię. Tweetery w słupki? Ciekawy pomysł, ale na jakiej dać to wysokości? Chyba nie wyżej niż oparcie siedzenia. Oryginalne wysokotonówki w tylnych drzwiach są niewiele poniżej linii okien, więc raczej wykorzystam te miejsca, tylko zmienię głośniczki. Dobrze, że elmlody wspomniał o kablach (EAGLE), czyli sugerujecie, że standardową instalkę warto wymienić. A jakie przekroje i typy przewodów polecacie? Wielu amperów raczej tam nie będzie.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:23:43 
Użytkownik

Hevelio to moze bedziemy adminami na Car Audio hehehe :)

Pebo powiem tak ze jesli kupisz dwudrzony zestaw z serii GTO, bez wiekszych przerobek gwizdki idealnie pasuja w nawiewy na szybe... takie okragle, tak naprawde prawie nic z nich nie wieje i spokojnie mozesz je przerobic...wystarczy wyciac krateczki i gwizdek bedzie pieknie wystawal jak fabrycznie... jak zrobie zdjecia u kolegi wysle ci mailem.... ponadto GTO to dobra seriia nawet bez wzmacniacza :) :peace:

z tego co wiem ciezko w B4 montuje sie w tylne drzwi glosniki, czesto z szyba sa przeboje.... a jezeli chodzi o zdanie ze niewazne jaki to samochod to poczesci sie zgodze... myslisz pebo ze jat taka duza roznica miedzy V8 a 80... eee

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:29:22 
Użytkownik

O elipsach w dzrwiach zapomnij. Poczytaj post niżej.
Jeśli piecyk odpada to bierz głośniki o mniejszej mocy. Radio ich inaczej nie pociągnie i szkoda pieniędzy. Np. Hertz'a odpuść bo nie będzie dobrze bez wzmacniacza. Sugeruj się dużą skutecznością (w dB), bo im mniejsza moc zasilania tym lepiej zagrają (np. JBL ma bardzo dobrą skuteczność)...
Fabryczne zestawy są kiepskie więc oczywiście, że warto je wymienić... (nie wszystkie oczywiście, bo dla średnio wymagających Bosse jest bardzo dobre i również Mercedesowskie systemy z wyższej półki są doskonałe - chyba Bossa lub Harmann-Kordon).

A markami się do końca nie sugeruj. Nikt nie wie wszystkiego o wszystkim. Jednak jeśli ci się uda kupić np. Używane DLS'y to bierz! To przykładowe marki. Jednak większość się wypowiada na temat tego co ma i co im się podoba. Jak pojedziesz do sklepu, to jedź do dobrego, najlepiej zakładu Car-Audio. Oni montowali na pewno setki zestawów i doradzą i pomogą... Na pewno się znają na rzeczy...

Tweetery, jeśli masz już miejsca montażowe w drzwiach to oczywiście, że należy je wykorzystać. A jeśli nie, to montuje się je albo w obudowie lusterek, albo w słupkach A, na wysokości głowy kierowcy, lekko skierowane w stronę wnętrza. Jeśli taka możliwośc nie istnieje, to wtedy w podszybiu tak, żeby promieniowały dźwiękiem odbitym od przedniej szyby i krzyżowały się gdzieś pomiędzy fotelami...

Kabelki w przypadku, gdy nie masz wzmaka, to nie mają większego znaczenia. Z powodzeniem możesz wykorzystać fabryczne, które są, albo te, które dostaniesz w komplecie z głośnikami (zazwyczaj są)...

PS. Młody - to byłoby ciekawe ;-)

Ostatnio edytowano 19.sie.2006 19:47:26 przez Heveliusz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:45:03 
Użytkownik

To widzę, że miałem chyba wypas jak na tamte lata w swojej niuni. Z przodu standardowe 10-tki na podszybiu, a w tylnych drzwiach wysokotonówki na górze i średniotonówki na dole. Wszystkie głośniki Nokii, ale poprzedni właściciel chyba spalił tylne, bo od początku nie działały. Instalacja (przewody, złączki, nawet zasilanie do tylnych głośników) jest ok, sprawdzałem miernikiem. Wewnątrz drzwi są specjalne obudowy na głośniki, więc tam umieszczę nowe. Jeśli dałbym średniotonowe na podszybie, wysokotonowe w górze drzwi, a na dół drzwi średnioniskotonowe to chyba brzmiałoby wystarczająco. Wytłumienie drzwi od wewnątrz mam oryginalne (dosyć grube maty szczelnie ofoliowane, numery i logo wygladaja na oryginalne), ale zakładam, że to standard w tej klasie (szwagier ma lanosa i był zaskoczony kiedy to zobaczył, u siebie musiał wygłuszać).

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:49:40 
Użytkownik

A może miałeś (masz) aktywny tył?? Sprawdzałeś? Wcale nie muszą być spalone, ale pod niefabrycznym radiem, bez przeróbki instalacji nie zagrają....

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:51:04 
Użytkownik

Jeszcze jedno, odpada przerabianie nawiewów. U nas zimą jest zimno i nawiewy są potrzebne do odmrażania szyb. Poza tym fajnie puścić nawiew po aucie i mieć solidne przewietrzanie niż wiać centralnym nawiewem.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:53:47 
Użytkownik

To wpuść w osłonę lusterka. (jeśli masz elektryczne). Będzie ładnie wyglądać, nie rzucać się w oczy i dobrze brzmieć...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:56:36 
Użytkownik

Tak, tył był aktywny, jest doprowadzone zasilanie, a auto było kupione z radiem Audi Gamma, ale grały tylko z przodu. Sprawdzałem głośniki, są padnięte. Chyba zbyt wiele zabawy z odtworzeniem tego. Wstawię normalne głosniki na tył, tylko zapodam zwrotnicę.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:58:45 
Użytkownik

Myślałem, że je masz w aucie. Jeśli są padnięte to śmiało załóż pasywne na zwrotnicy i podepnij pod radyjko. Będzie ładnie...

Strefa czasowa: UTC + 1