.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 00:05:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dodatkowe oświetlenie zegarów Audi 80 B3
PostNapisane: 15.paź.2006 15:37:20 
Użytkownik

Mam pytanko zwązane z dodatkowym oświetleniem zegarów Audi 80 B3 może ktoś takiego już robił chodzi mi o dodanie paru diodek do zegarów by były lepiej podświetlone zmieniłem tarcze na białe z niebieskim poświetleniem żarówki na diody lecz nie oświetla całej tarczy tak jak bym chciał lecz punkty . Może ktoś dokładał już zaróweczki i wie jak to zrobić gdzie podłączyć by działało jak należy może jakieś schemaciki fotki linki bede wdzięczny za pomoc. Z góry dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2006 15:57:52 
Użytkownik

Bardzo wazne jest umieszczenie zaroweczek/diod. Jesli rozbierales licznik to na pewno zauwazyles tam taki przezroczysty plastik. W poblizu miejsc gdzie oryginalnie znajduja sie zaroweczki do podswietlenia sa takie wypustki sciete pod skosem. Wlasnie ten plastik jest odpowiedzialny za rownomierne podswietlenie. Swiatlo idace od zarowek wchodzi wlasnie poprzez te wypustki, zostaje odbite wlasnie na tych scieciach (wewnetrzne odbicie) i dalejj rozchodzi sie w plastiku odbijajac sie od krawedzi. Czesc swiatla wychodzi przez powierzchnie i podswietla zegary. Dlatgo dioda musi byc umieszczona tak, by byla skierowana wlasnie na te wypustki a swiatlo padalo na nie dokladnie prostopadle do plaszczyzny zegara. Diody w porownaniu z zarowkami maja ta wade, ze swiatlo zarowki rozchodzi sie prawie dooklolnie, natomiast z diody wychodzi dosc waski stozek swiatla. i przez to sa problemy. Mozesz to troche zniwelowac zmatawiajac powierzchnie diody (opiluj ja papierwm sciernym zeby zmatowic powierzchnie), albo kupic diody juz zmatowione i dajace jak najszerszy stozek swiatla. Zazwyczaj im jasniejsza dioda ty mwezszy stozek i tym gorzej jnadaje sie do podswietlenia.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2006 16:02:14 
Użytkownik

Dzieki serdeczne człowiek głópi całe życie sie uczy i tak głupi umrze

Strefa czasowa: UTC + 1