.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.lut.2025 00:42:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: głośnik z tuby
PostNapisane: 22.lis.2006 10:49:30 
Klubowicz

witam
mam do was pytanko
kupiłem jakiś czas temu nówkę tubę jbl (plus wzmachol i radio) wtedy byłem zadowolony z dźwięku w swoim autku lecz z czasem stałem się ..... NIEZADOWOLONY :/
tak czytam te rózne wątki na temat car audio i widzę WASZE wypowiedzi i w 99% jesteście i polecacie skrzynki w swoich audiczkach.
teraz tak myślę że chyba będę musiał spróbować zmienić moją tubę na skrzynkę i tu rodzi się moje pytanko do was:
czy głosnik z tuby (30cm) będzie pasował po przepięciu do skrzynki własnej roboty? bo jeden koleś mi mówił że niewszystkie głośniki będą pasowały z tuby do skrzynki bo ma tam jakieś inne parametry lub coś takiego mówił- czy to prawda. jaka pojemność powinna być skrzynki.... czy powina mieć 30l bo głośnik jest w tubie 30cm? oczywiście do tego dochodzi wytłumienie i łade obicie szkrzyeczki ...taka mała ala'zabudowa bagażnika mojej A4-czk :)
no i na koniec czy ktoś z was miał tubę a potem skrzynke że wszyscy od razu skrzynki wołają ze są lepsze
u mnie jak załącze muzę to bagażnik a raczej ta blacha to drga jak holera i na zewnątrz jest tak dziwie słychac bardziej rganie bagażika i rejestracji niż muze.... czy w skrzynkach jest tak samo??
z góry dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi może będzie lepiej z moim audio po waszych opiniach i podpowiedziach...pozdrawiam ..adamFox :diabel:

http://adamfox.fotosik.pl/albumy/7960.html =>moja córunia :)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2006 21:30:57 
Użytkownik

witam
moim zdaniem to nie ma znaczenia czy glosnik gra w skrzyni czy w tubie, chodzi o to zeby litry byly odpowiednio wyliczone, nie ma zasady 300mm glosnik to 30l skrzynie a nawet przeciwnie kazdy model glosnika potrzebuje innej pojemnosci no i oczywiscie wazne jest tez to jaki rodzaj obudowy chcesz miec. sa dwa podstawowe zamknieta wtedy pojemnosc jest mala i obudowa bass-reflex i tu sa jeszcze inne problemy a mianowicie skrzynia jest obszerniejsza i bass reflex musi byc odpwiedniej srednicy i dlugosci, ja osobiscie rowniez woze tube i jestem zadowolony (tuba oczywiscie wykonana przez firme jbl :peace: wiec wszystko jest wyliczone i dopiete na ostatni guzik ;) ) ale juz czeka na montaz 15 calowy kolos jbl-a model gt4 ale on bedzie juz w skrzyni. do obliczania pojemnosci i rodzaju bass reflexu rodzaju skrzynki itd jest programik WinISD jak chcesz to podaj maila to Ci go wysle ale musisz sobie o nim poczytac (ja z reszta tez) bo nie pracowalem z nim na powaznie ale moj kolego go uzywa robiąc zabudowy dla kumpli i jest zadowolony.
POZDRAWIAM i zycze sukcesów :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2006 23:08:50 
Użytkownik

Tylko i wylacznie skrzynia.. Za zadne pieniazki nikt mnie nie przekona do tuby.. Reszta wypowiedzi mojego przedmowcy jest jak najbardziej poprawna.. Warto tez pokusic sie o wygluszenie bagaznika, zredukuje to nieprzyjemny rezonas blachy i czesci karoserii oraz poprawi akustyke wewnatrz... Takze, moim zdaniem warto.. wywal ta "tube" i montuj skrzynie.. :) warto dodac, ze rozniaca miedzy skrzynia zakmnieta a wentylowana jest duza, poniewaz sub w zamknietej bedzie szybszy, bas bedzie bardziej rzeczywsity, natomiast w bass reflex'ie sa male przeklamania, bas jest glebszy, wolniejszy. Takze wybor zalezy od Twoich upodban brzmieniowych. Tylko Pamietaj NIEKAZDY przetwornik nadaje sie do obudowy zamknietej !!

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 00:14:03 
Użytkownik

Podepne sie do tematu. Mam skrzynie, w niej 2 głosniki ale jakiej mocy to nie wiem, wielkosc na "oko" to z 10 - 12 cali, nie wiem bo nie mierzyłem a do garazu mi się nie chce teraz schodzić. Nigdzie nie ma tabliczki wieć nie wiem jaka moc. Skrzynia jest zabudowana bez otworu. Na to mam wzmacniacz tez nie pamietam jakiej mocy:) ważne ze gra całość. Moje pytanie: Jezeli wytnę otwórr lub dwa z tyłu skrzyni to jaki bede miał efekt? Czy jesli mi się to nie spodoba czym moge zaślepić wyciete dziury zeby mi nie odleciały zaślepki. Skrzynka jest taka że musiałem w cupecie wywalic zapasówke i dojazdówke wsadzic bo sie nie miesci wszerz :): w tej chwili mój bagaznik starczy na zakupy z biedronki... a w cygarku to gonił jak potłuczony

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 00:37:28 
Użytkownik

:503: Nie wiesz jaki masz sprzet ? :D NIe ma na co czekac, lec i sprawdzaj co masz w bagaznkiu !!Jest zasadnicza roznica miedzy 10" a 12" :P Z tymi otworami to nie jest taka prosta sprawa !!!!! zrozum, ze inny jest litraz obudowy zamknietej a inny bass reflex. Wentylowana jest wieksza, ale nie tylko to rozni te 2 konstrukcje! Musisz dobrac odpowiedni port zarowno dlugosc jak i srednice, tak jak napisal wczesniej leon24_36, mozesz posluzyc sie program winisd,

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 00:42:37 
Użytkownik

Heh no nie wiem jaki mam. Kupiłem od szweda i za cholere nie mogłem sie z nim dogadac (tez ne wiedział co ma) :galy: Z tego co widze to oryginala zabudowa tzn sklepowa, ze tak to ujmę. A jak mam liczyc i kombinować to chyba odpuszcze sobie sprawdzanie a potem szukanie pomyslu jak naprawic potarganą szmatkę która obita jest całość.

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 08:52:28 
Użytkownik

po wykreceniu glosnika ze skrzyni i obruceniu go o 180 stopni powinien pokazac Ci sie magnes ;) na ktorym powinno byc cos namalowane moc i pasmo przenoszenia

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 08:58:55 
Użytkownik

Dokladnie :) nie marudz tylko srubokret w dłon i odkrecaj.. Cos sie pomoze. !!!

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 18:42:07 
Klubowicz

dzięki
znalazłem programik oraz jego opisik w jez polskim
pozdro for all

ps
może coś sam wykombinuje (choć jak już kiedyś sam kombinowałem to wszystkie głośniki popaliłem :/ :zly: :| - taki ze mnie majcher ;) ;) ) :D

http://adamfox.fotosik.pl/albumy/7960.html =>moja córunia :)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 20:58:34 
Użytkownik

różnica między skrzynia a tubą jest taka, że z tuby bas jest miękki a ze skrzyni twardy i krótki. Jak ktoś mówi że tuba to lipa to zapraszam na odsłuch ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 22:37:50 
Użytkownik

dokladnie ja taz nie rozumiem tych ludzi co nazekaja na tuby, moze po prostu nigdy nie slyszeli tuby i tylko powtarzaja mity albo nie mieli dobrej firmowej tuby tylko jakąs bazarową podruybe za 50 czy 100 zl z napisem 1500watt :jezor:

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 22:42:32 
Użytkownik

Cytuj:
dokladnie ja taz nie rozumiem tych ludzi co nazekaja na tuby, moze po prostu nigdy nie slyszeli tuby i tylko powtarzaja mity albo nie mieli dobrej firmowej tuby tylko jakąs bazarową podruybe za 50 czy 100 zl z napisem 1500watt

a wszystko to pędzone z radia SONY z plastikowym brzmieniem i przez wzmacniacz biedny w moc że aż żal :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 22:48:31 
Użytkownik

ale na wzmaku oczywiscie 900watt :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 22:53:57 
Użytkownik

Maroonio kiedys sie stykniemy na odsluch hehe zawsze milo jest posluchac czegos noewgo i obejrzec nową aydiczke :diabel: co masz za audio :?: tak z ciekawosci ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 00:25:25 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
Tuby basowe są wykonane z prasowanego papieru lub czegoś podobnego do papieru, przez to brak tłumienia wszystkich drgań. Nawet skrzynie wykonane z byle czego(np. z płyt wiórowych) nie zagrają perfekcyjnie, choć i tak lepiej od tub. Najlepiej zabrzmi głośnik w skrzynce z MDFu. Poza tym tuby walą, buczą, ale bas jest rozlazły,pudłowaty, mimo że potrafi być bardzo głośny i słyszalny z daleka. Brak czystego brzmienia jest wyrażnie odczuwalny zwłaszcza przy słuchaniu różnego rodzaju muzyki. I gwarantuję Wam, że ci co marudzą na tuby, w większości je kiedyś mieli i nie popełnią już tego błędu lub przynajmniej słyszeli i porównali do brzmienia jednej lub więcej skrzynek, co i Wam polecam. Jeśli się mylę to poproszę o jakieś linki ze zdjęciami kompletnej, porządnej instalacji caraudio z tubą basową w bagażniku ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 09:11:06 
Użytkownik

Panowie leon24_36 , Maroonio , troszke sie mylicie , Zarowno Wasz ogolny poglad na tuby - bas mieki i twardy, Kamil bardzo dobrze przedstawil sytuacje,(nawiasaem pytanko - dlaczego jesli tuby sa tak fantastyczne zaden uczestnik nie startuje na tego typu obudowie w zawodach ??) mylicie sie do mojego zestawu jaki posiadam :p i nie jest to sprzet za 50 , 100,czy 10000zl :P takze nastepnym razem prosze o przemyslane stwierdzenia co do odgornej oceny i nie argumentowanie przykladami typu: tuba bazarowa 1500 w czy radio sony z plastikowym brzmienim.. Milym akcentem chcialbym kontynuowac polemike :) napiszcie prosze co tam macie w swoich furaczach, system przedni, jednostek, zasilanie , okablowanie i doznania z odsluchu.. pozdro Bartek

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 09:17:02 
Użytkownik

Nie wiem jak u Was ale u mnie sub delikatnie akcentuje najnizsze rejestry, kickbass robi swoje, zarowno sub jak i woofer do najslabszych sie nie zaliczaja :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 11:52:59 
Użytkownik

leon24_36 pisze o profesjonalnych zabudowach w których rzczywiście tuba nie ma racji bytu. Owszem ale przy tychże zabudowach zazwyczaj to w czym grają głośniki basowe także nie przypomina skrzyni no chyba że pudło rezonansowe stworzone przez ową zabudowe nazwiemy skrzynią. Zresztą ilu z Was ma profesjonalną zabudowe i do tego startuje w zawodach?? I kiedy według Was można sprzęt grający nazwać profesjonalnym ?? Pewnie nikt bo w większości przypadków koszt takiego zestawu jest wyższy od wartości naszych samochodów :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 12:45:59 
Użytkownik

:):) ... Szybki przykład Piotrek tegoroczny mistrz Polski DBdrag zobacz jego skrzynie, fakt,ze to nie tylko skrzynia, ale szereg rozwiazan, ktore pozwalaja na uzyskanie najwiekszego cisnienia..

Co do zawodoów to prawdopodobnie bede uczestniczyl w tym sezonie- jak pozwoli mi czas :)

Kwestia wartosci auta jest bardzo zroznicowana. auto moze byc o wartosci 5000zl i + 5000 sprzet i auto za 40000 zl i sprzet za tyle samo :) wiec nie jest tak hop. Dla jednego podwoi wartosc i dla drugiego tez a klasa zarowno sprzetu jak i auta jest znacznie rozna !!

Znow pada stwierdzenie, ze nie mam doczynienia ze sprzetem, lub jestem calkiem zielony i nic nie slyszalem :) HEhehe ... :P

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 17:24:21 
Użytkownik

Cytuj:
Znow pada stwierdzenie, ze nie mam doczynienia ze sprzetem, lub jestem calkiem zielony i nic nie slyszalem HEhehe ...

nie bierz wszystkiego do siebie ;) stwierdzenie było ogólne, widać są wyjątki :peace:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1