fuen napisał(a):
obserwuje te grupę już naprawdę sporo czasu
i naprawdę nie rozumiem dlaczego tak wszyscy zachwycają sie tuningiem
elektronicznym , magia liczb? czy o co tu chodzi?
nikt nie rozumie, ze chip tunerzy to naprawdę nieźli naciagacze
Widział ktoś rozbudowany watek na anty ? raczej NIE
cos takiego sie pojawia i co - od razu do śmietnika !!!
nie obrazajac rogala(teraz gdybam) ale przerabial mapy np.
5 silnikow HDI w 3 odmianach pojemnościowych
3 silniki DCI
120 silnikow TDI 1,9 w 12 wersjach na roznych pompach i pompowtryskach
ale silnikow od audi a2 1,4 juz tylko 1 sztuke
tdci fordowskie moze z 10 sztuk
ale juz tddi 1 sztuke
czy wie ze np w silnik AAT 2,5 tdi w A6 jest inny od tego AAT w 100
i tych odmien silnikowych jest nieskonczenie wiele
nawet dla silnika o danym oznaczeniu, ktory byl produkowany pare lat, czesto stosowano wiele roznych modyfikacji co pociągało za sobą zmianę ecu
i co? moze sam rogal sie wypowie ! przyjezdza do niego jakies dziwne auto
nie tdi bo to juz oklepane
bierze, sciaga mape z komputera,i teraz ja modyfikuje - tu troche podciaga, tam troche dolozy
i co? czy z tego cos dobrego moze wyjsc - na pewno nie !
Ha, to moze jeszcze lepiej ale zapytam sie ktory tuner zrobi dla mnie dobry soft
na komputerze(mikrokontrolerze) typu Stand-alone ?
odpowiedz - malo który, a jak sie ktos znajdzie to poswieci temu miasiac.
dlaczego naiwni ludzie dają sie na chiptuning naciągać, panu zenkowi ze srubokretem i lutownica ? a nie ufaja producentowi, czyli rzeszy inzynierow pracujacych miesiacami w laboratoriach badawczych? druciarstwo ma byc lepsze ?
nie no to paranoja jakas jest...
gdyby ludzie mysleli tak jak Ty to nadal nie wiedzieliby co to jest KOLO!\\
Swiat stalby w miejscu, bo po co, cos zmieniac... jest dobrze
A co myslisz o ludziach ktorzy zmieniaja felgi, obnizaja zawieszenia, czasem zmieniaja zderzaki itd. Przerabiaja lampy na xenon i MODYFIKUJA SILNIK?
Bo chca. Nie wiem po co w ogole ten temat. Nie masz zamiaru bawic sie w te rzeczy, to ok. Skoro istnieje mozliwosc stosunkowo niedrogim srodkiem podniesc moc swojego silnika, to czemu nie skorzystac? Co z tego, ze inzynierowie siedzieli i zrobili silnik na taka moc jak ma w katalogo, skoro kazdy z tych motorow ma olbrzymi zapas, zeby moc zwiekszyc? Co do Pana Zenka, ktory zmienia mapy... uwazasz, ze to takie proste?
Zrobilbys taka mape do silnika? Bo ja nie. Podejrzewam, ze nigdy na oczy nie widziales jak sie to robi, a gadasz, ze to takie prosciutkie