zuru napisał(a):
Moim zdaniem moze CI to nieznacznie poprawic dol. Zanim turbina sie rozkreci, silnik musi ssac powietrze jak zwykly wolnossacy...ale niestety na drodze w dolocie jest zimna strona turbiny, ktora stawia opor. Seryjny filtr ma napewno wiekszy opor powietrza niz wkladki sportowe i dlatego w fazie przed rozkreceniem turba oraz w trakcie moze to troche podniesc sprawnosc motoru....zaznaczam, ze dywaguje sobie tylko bo nie jestem macherem i jedynie probuje logicznie zastanowic sie nad Twoim pytaniem

pewnie masz troche racji tylko nasuwa sie pytanie, czy seryjny filtr przez to ze stawia wiekszy opór lepiej filtruje to powietrze, a w przypadku stożka nie odbije się to na żywotności silnika. Nie ma problemu na jakiś zawodach jak i tak przygotowuje się silniki tylko na zawody, ale przy normalnym codziennym użytkowaniu przez setki km i w różnych warunkach drogowych zwłaszcza latem w kurzu stosunek zysku do straty żywotności silnika jest chyba nie opłacalny. Ja do siebie specjalnie szukałem trochę lepszego filtra od filtrona i stanęło na Purflux-ie, nie po to by pogorszyć silnikowi ale polepszyć.
Ale to jest moje zdanie, chętnie posłucham innych.